Roy Bates, de stichter van de vrijstaat Sealand is overleden. Sealand is een kunstmatig eiland dat buiten de toenmalige drie mijls zone lag. Roy Bates besloot dit te bezetten en een vrijstaat uit te roepen. Met postzegels, grondwet, paspoorten, munten en adelijke titels.

Van de vele initiatieven tot ministaatjes en afsplitsingen is dit een van de meest succesvolle, ondanks een bevolkingsaantal dat het dozijn niet haalt, en uitblijvende internationale erkenning. Roy Bates heeft dit toch maar mooi weten te bereiken. In een tijdperk van staats radio was hij ether piraat, in een tijdperk van een heel Europa onderworpen aan de Brusselaren is er nog een kleine uithoek die gelijk Asterix en Obelix stand probeert te houden tegen een overmacht. Sealand, een klein luchtverdedigingsfort in de Noordzee, een eenzaam eiland in een zee van collectivisme. Een lampje van vrijheid ontstoken door Roy Bates.

 

3 REACTIES

 1. Zijn zoon, Michael, is in 1999 door Roy aangesteld als prins-regent. Hij zal neem ik aan zorgen voor voortzetting van een onafhankelijk Sealand.

 2. Bijna driekwart van het aardoppervlak bestaat uit water. Op zee, in de internationale wateren, kunnen nog talloze drijvende steden worden gebouwd.

  Die steden kunnen enkele tientallen tot vele miljoenen inwoners herbergen en volledig zelfvoorzienend zijn. Voedsel, materialen en energie kunnen uit de oceaan worden gehaald. Zeespiegelstijging tgv klimaatverandering deert dergelijke steden niet.

  Het grote voordeel is de politieke vrijheid die ze zullen bieden. Gelijkgestemden zullen elkaar opzoeken in zo’n stad. Zo zal er ongetwijfeld een gemeleerdheid aan drijvende steden ontstaan (van libertarische en monarchistische tot sociaal-democratische en fascistische of communistische steden).

  Mensen zullen hun drijvende huis kunnen losmaken van dat van de buren en over de wereldzee├źn zwerven om weer in een nieuwe en onbekende stad aan te meren en daar een nieuwe fase van hun leven te beginnen.

  Zie ook:
  http://www.seasteading.org/
  http://www.ecoboot.nl/ecoboot_new/?page_id=216

Comments are closed.