Momenteel teistert Sandy de oostkust van de Verenigde Staten. Jaar na jaar richten orkanen voor miljarden aan schade aan. Zou het niet handig zijn om in plaats van dichtgetimmerde ramen en overheidsverordeningen de oorzaak van het ontstaan van orkanen tegen te gaan ? Het is bekend hoe en waarom ze ontstaan en waar en wanneer ze tot leven komen. Het enige wat we nodig hebben is een ondernemer met een slim idee.

Orkanen zijn enorme stormen die hun energie uit convectie halen. Ze ontstaan als de bovenste laag oceaanwater boven de 26,7 graad Celsius komt. Daarom ontstaan ze altijd aan het eind van de zomer in een opgewarmde oceaan. Atlantische orkanen komen tussen 15 augustus en 15 november tot leven en trekken naar het westen  langs Hurricane Alley en dan verder naar het zuidoosten van de VS.

Zaak is dus om de temperatuur van het oppervlaktewater in Hurricane Alley lager te krijgen zodat de orkanen niet kunnen ’tanken’. Dat opgewarmde oppervlaktewater betreft circa 30 meter met daaronder een massa koud zeewater. Intellectual Ventures in Seattle denkt de oplossing te hebben middels de Salter Sink. Dit is een low tech apparaat. Een grote drijvende ring die middels golfslag het warme oppervlaktewater naar beneden drukt. Een simpele versie komt op ca. 100 dollar en met een paar duizend aan elkaar kan je zodoende orkaanvorming voorkomen.

Als je nagaat dat in 2004 en 2005 zes orkanen in de VS voor ruim 153 miljard aan schade aangericht hebben, kost deze Salter Sink oplossing een schijntje. Op deze manier worden desastreuze orkanen gereduceerd tot gewone stormen. Bovendien verrijkt het oceaanleven omdat er in koud water nu eenmaal meer zuurstof en voedingsstoffen zit dat in warm water.

Naast de Salter Sink heeft Intellectual Ventures o.a. een laser ontwikkeld die die vrouwelijke malariamuggen uit de lucht schiet. IV beschikt over talloze knappe koppen en meer dan twintigduizend patenten. Nathan Myhrvold en Edward Jung (beiden ex Microsoft) begonnen hun bedrijf in 2000 en komen geregeld met onorthodoxe oplossingen voor schijnbaar onoplosbare problemen.

 

5 REACTIES

 1. Op een of andere manier komt het fenomeen golfstroom bij me op.
  Heeft een hele belangrijke funktie in het wereldse klimaat.
  Daarbij zal er ook veel minder water verdampen en minder regen vallen.

  Verder bestaat er een heleboel leven in zee dat juist gebaat is bij de balans zoals die is.

  Leren al die geldwolven het nou nooit ?

 2. Wat mij ook opvalt na zo’n orkaan dat de mensen weer hun huis opbouwen zoals voorheen. Met hout, spaanplaat met wat dakpannen en voila, het huis staat er weer.

  Waarom pak je dat probleem (als individu) wat zowiezo bijna elk jaar weer terugkomt iets rigoreuzer aan.

  Waarom geen betonnen skelet als huis en eromheen een houten “bekleding” voor de mooiheid. Voor de ramen plaats je wat ijzeren platen en je hebt zowat een betonnnen bunker waar je eigendomen veilig staan. Tegelijkertijd is het inbreker proof.

 3. Is Atlantis ook niet ten onder gegaan aan dat soort gerommel met geosystemen?

Comments are closed.