Geld blijft een fascinerend onderwerp. Iedereen heeft graag veel geld, maar “wat geld IS”, kunnen maar weinigen goed formuleren. Het ie “iets” waar je veel nuttige dingen mee kunt doen. Van brood kopen tot op vakantie gaan. Iedereen heeft het nodig als ruilmiddel om te ruilen tegen de dingen die hij wil hebben; bvb om te consumeren.

En overheden gebruiken het om hun macht te vergroten en om oorlog mee te voeren, waarbij zij het voordeel hebben dat ze geld kunnen creëren uit dunne lucht.

Heeft geld drukken zin?

Laat ons naar Amerika kijken, waar men (Helikopter Ben) Bernanke afbeeld in een Helikopter die vers gedrukte dollars boven New York naar beneden strooit. Wat heeft men in Amerika sinds 2007 reeds geprobeerd om de krediet crisis op te lossen, zonder te moeten snijden?

–          intrest verlaging van 5,25% naar 0,25%

–          Maart `08 Bearn Stearns overname van 30 miljard junk leningen

–          Sept ´08 Fannie/Freddie bailout voor 400 miljard

–          Sept ´08 de Fed neemt AIG verzekeringen over voor  85 miljard

–          Sept ´08 de Fed steunt de auto industrie met 25 miljard

–          Okt  `08 de Fed start met zijn TARP programma 700 miljard

–          Oct ´08 de fed koopt aandelen om de markt te ondersteunen 540 miljard

–          Okt ´08 De fed staat garant voor 280 miljard voor Citigroup

–          Nov ´08 nog eens 40 miljard naar AIG

–          Jan ´09 voor 140 miljard garanties voor Bank of America

–          Jan 09 Obama´s  economisch Stimuleerplan 787 miljard

–          Maart 09 Quantative easing 1 (QE 1) opkopen van schulden voor 1,25 biljoen

–          Augustus ´10 QE lite opkopen van schulden voor 200 miljard -300 miljard

–          Nov ´10 QE 2 koopt voor 600 miljard staatspapier

–          Sept ´12 QE 3 opkopen slechte hypotheken voor 40 miljard/maand

Ik weet heel zeker dat ik zelfs een aantal fratsen van de Fed en Helikopter Ben gemist heb in deze lijst. Een snelle optelsom geeft rond de 5 Biljoen (trillion in het engels).

Conclusie: Als nu de banken van Spanje 60 miljard te kort komen. De apotheken van Valencia 500 miljoen. Nederland op zijn kop staat omdat het 10 miljard moet besparen, België Dexia moet recht houden etc.. Dan ligt de gemakkelijke Amerikaanse oplossing toch voor de hand? Of toch maar niet ? De geschiedenis zal bewijzen wie gelijk krijgt. Helikopter Ben of Super Mario Draghi

Tot nu toe zijn we gespaard gebleven van inflatie omdat het Europese “uit het niets” gecreëerde geld niet in de economie kwam. Het diende enkel om banken recht te houden, en die geven o.a. geen leningen uit. Dus dat geld komt niet in het economisch circuit. Dit zal anders worden als Spanje, geld dat eigenlijk moet dienen voor  bankensteun, gaat doorsluizen naar de regio´s, die daar dan hun openstaande rekeningen mee gaan betalen! Dat geld komt wel in de economie! Inflatie ligt op de loer!

Geschreven door Walter Matthijssen 
maandag 01 oktober 2012 14:31

In: Beursblik    http://www.beursblik.nl/columns/heeft-geld-drukken-zin.html

7 REACTIES

 1. citaat:
  “En overheden gebruiken het om hun macht te vergroten en om oorlog mee te voeren, waarbij zij het voordeel hebben dat ze geld kunnen creëren uit dunne lucht.”

  Jammer Walter, overheden creëren geen geld uit het niets.
  Het zijn PRIVATE ondernemingen die dat doen, centrale banken.

  pcrs [4] reageerde op deze reactie.

 2. Geld bijdrukken heeft alleen zin als dit gebeurt ter correctie van de geldvoorraad. Door middel van gebruik van geld gaat er geld verloren, dat kan gecorrigeerd worden tot de hoogte van de waarde die het vertegenwoordigd.

  Het antwoord op de vraag in dit artikel, heeft het zin, kan makkelijk beantwoordt worden. Nee, niet in de mate waarin het nu gebeurd is.

  pcrs [5] reageerde op deze reactie.

 3. Geld is een vorm van reeds verrichte arbeid.

  Het is een product op zich geworden.
  En staat daar door niet meer in verhouding met het verrichte werk.
  Dit gegeven veroorzaakt de mogelijkheid van speculatie en woeker.

  De uitwerking hier van, ondervinden wij allen dagelijks.

  Geld gedraagt zich als water, het loopt je ook net zo makkelijk
  door de vingers.
  Toch is het niet verdwenen,het bevind zich gewoon op een
  andere plaats.

  Al wil de politiek daar wel eens een andere verklaring voor geven.
  B.v. Verdampen,

 4. @Robert-Jan van Beusekom [1]: onzin, centrale banken zijn overheidsinstellingen. Beshermd kartel met overheidsgeweld. Daarom kopen ze ook staatsobligaties en recycled de fed bijv. Bijna alle ‘winst’ naar de treasury. Dat doet natuurlijk geen commercieel bedrijf.

 5. @Willem [2]: geld bijdrukken heeft zin/werkt voor de valsemunter. Niet voor degenen die de geldontwaarding te verduren krijgen. Je kan slachtoffer en dader niet op 1 hoop gooien en dan dit soort vragen over het collectief beantwoorden.
  Werkt verkrachting?
  Voor wie?

 6. “Tot nu toe zijn we gespaard gebleven van inflatie omdat het Europese “uit het niets” gecreëerde geld niet in de economie kwam.”

  We zijn gespaard gebleven van inflatie omdat andere landen/werelddelen precies hetzelfde doen. China, Amerika, Japan, allemaal landen die overmatig geld bijdrukken en zo een wereldwijde inflatie proberen in te perken. Als deze landen stoppen met geld bijdrukken, ligt binnen een week de mondiale economie volledig stil. Het houdt natuurlijk een keer op. Er is straks zoveel geld in omloop dat elke wereldburger miljonair zou kunnen zijn, wat de waarde van welke munt dan ook volledig vernietigt.

  pcrs [7] reageerde op deze reactie.

 7. @R. Reuvekamp [6]: Het is niet zo dat de gevolgen van gelddrukken je bespaard blijven als alle roverheden het doen. Als iedereen de geldhoeveelheid vertienvoudigt, dan is het niet zo dat zolang iedereen het maar doet de prijzen niet omhoog gaan.
  Dat is gewoon lariekoek.
  Om te begrijpen waarom prijsstijgingen nog meevallen, moet je de rol van krediet begrijpen en wat een kredietcontractie is en hoeveel krediet er is tegenover basisgeld.

Comments are closed.