Het liberale jongeren platform LIJP organiseert een symposium aanstaande zaterdag 13 oktober in Amsterdam. We hebben het hier niet over de JOVD. Liberaal betekent in deze niet het volgen van de VVD lijn, die is immers al lang niet meer liberaal. We hebben het hier over liberaal als op zijn minst bedoeld als in klassiek liberaal. De organisatoren van LIJP zijn dan ook niet afkomstig uit de VVD maar hebben eerder een libertarische affinitieit. In dit artikel ook een korte terugkoppeling over wat er de afgelopen week is gebeurd in libertarisch NL.

Op het LIJP herftsymposium zullen drie personen spreken. Lode Cossaer (bestuurslid ESFL, filosofiestudent, voorzitter Rothbard Instituut) zal een introductie geven in de filosofie van het liberalisme en het libertarisme. Sander Boon (auteur, partner bij GSCG Market Intelligence) zal een lezing geven over zijn nieuwste werk “De Geldbubbel”. Kim Tjoa (auteur, oprichter van FLOOW2) zal vertellen over de rol van persoonlijke bewustwording in het libertarisme: hoe ga jij om met anderen die jou hun wil op willen leggen? wat is jouw plek in een samenleving die om dwang draait? hoe zorg je voor een goed leven in zo’n samenleving?

Het symposium wordt gehouden in de zaal boven cafe Heffer. Vanaf Amsterdam CS het Damrak op en dan richting Warmoesstraat. Hier is ook liberate Amsterdam gehouden. Aanvang op zaterdag 13 oktober om 11 uur, einde rond 17 uur. Gratis toegang. En daarna volgen waarschijnlijk nog de nodige biertjes. Sponsoren zijn nog welkom! Meer dan de helft van het benodigde geld is intussen binnen maar nog niet alles. Het zou zeer prettig zijn als een lezer voor dit soort acties als financier wenst op te treden, het gaat om een ontbrekende 100 euro. Hiermee kunt u daadwerkelijk de libertarische beweging concreet steunen. Contact.

Het programma is als volgt:

11:00 Opening
11:05 Voorzittersspeech
11:15 Lode Cossaer: Libertarische/liberale filosofie en geld
12:15 Vragenronde I
12:45 Korte pauze
13:00 Kim Tjoa: Persoonlijke bewustwording en vrije markt
14:00 Vragenronde II
14:30 Lunchpauze
15:30 Kort praatje door Heiko de Boer: LvMI essaycontest
15:45 Sander Boon: De Geldbubbel
16:30 Vragenronde III
17:00 Sluiting van de dag

Wat is er verder deze week gebeurd?

Afgelopen dinsdag werd de campagne van de LP geevalueerd op het landgoed Marlot. Iets meer dan 25 man keken terug op de campagne. Veel kwam ter tafel maar lang niet alles. Daartoe wordt gedurende een komend weekend een vervolg sessie ingepland, datum nog niet bekend. De sessie was eerlijk en open. De keuze tussen PvdA en VVD heeft veel stemmers van de flanken afgesnoept. Toch was het resultaat teleurstellend, het zeteldoel werd niet gehaald en ook niet het ledendoel. De communicatie was echter wel effectief, het libertarisme is duidelijk onder de aandacht gekomen van velen. Die eerst niet waren bereikt.

De borrel afgelopen vrijdag in Utrecht was gezellig maar koud en regenachtig. Het is mogelijk dat deze borrel volgende maand wordt verplaatst naar Amsterdam. Frank Karsten kwam met goed nieuws terug van de PFS bijeenkomst. Het boek dat hij met Karel Beckman heeft geschreven, de democratie voorbij, lijkt een internationale libertarische bestseller te worden. Naast verschijningen in het Nederlands zijn er intussen Engels en Duitstalige versies. Een een Poolstalige versie. Daarnaast zijn er een handvol vertalingen onderweg.

Er zitten een aantal aardige initiatieven in de pijpleiding. Een nieuwe stichting is in oprichting, door uw Vrijspreker auteurs is er vergaderd en er worden de komende 4 maanden een aantal seminars georganiseerd. Hierover later meer. Indien u wenst mee te helpen dan is dat natuurlijk mogelijk. Ook na de verkiezingen gaat libertarisch Nederland voortvarend verder. Zowel de LP als deze site als meer vrijheid als de andere libertarische initiatieven kunnen mensen gebruiken. U kunt meehelpen!

6 REACTIES

 1. P.S. Heel goed dat jullie jezelf “Liberaal” noemen en niet “Libertarisch”. Die naam moet worden teruggepakt en “Libertarisch” klink in mijn oren te veel als “sectarisch”.

 2. @Ratio

  Vreemd, dat er weer wordt gezegd dat jullie mensen nodig hebben. Ik heb al eerder aangegeven, dat ik jullie graag zou willen helpen. Alleen het schrijven van stukjes zie ik (op dit moment) niet zitten. Verder ben ik bereid mijn handen uit de mouwen te steken. Als ik dat via de mail laat weten, krijg ik echter geen reactie terug….. Op die manier krijg je nooit vrijwilligers…

  Overigens kan ik me er best bij neerleggen als jullie mij niet als vrijwilliger willen, maar laat het dan even netjes weten. Zomaar niet reageren vind ik niet zo netjes….

  Ratio [4] reageerde op deze reactie.

 3. Hi Rechtse Rakker [3]: De LP heeft soms mensen laten vallen, heb je daar proberen te introduceren, maar sommige zaken gingen daar te chaotisch. Bij Vrijspreker waar ik zelf het meest betrokken ben gaat het eigenlijk alleen om het schrijven van stukjes. Bij de LP is men aan het omschakelen naar een continue campagne. Maar het is nog niet helemaal helder hoe dat moet. Ik ben officieel niet onderdeel van de LP maar praat graag met ze mee. Ik weet dus niet waarom ze je niet gecontacteerd hebben. Maar het niet gebruiken van vrijwilligers is vaker voorgekomen.

  Rechtse Rakker [6] reageerde op deze reactie.

 4. @Naam * [1]: programma toegevoegd aan artikel, programma wel onder voorbehoud. Met betrekking tot je geriatrische gesteldheid: Als je eruit ziet als jonger dan 35 kom je toch gewoon!

 5. @Ratio [4]:

  Bij de LP is het ondertussen gelukt. Dank trouwens voor de mail die je daarover hebt gestuurd. Het ging mij om de Vrijspreker. Ik had in een andere post aangegeven graag te willen helpen om de naamsbekendheid van de Vrijspreker te vergroten. Hub vroeg mij toen om hem een mail te sturen. Op mijn laatste mail kreeg ik toen geen antwoord. Als de Vrijspreker alleen stukjesschrijvers nodig heeft, dan is het me duidelijk waarom.

Comments are closed.