Onder veel invloedrijke en succesvolle entrepreneurs is het libertarisme actief aanwezig. In deze serie zetten wij een aantal van hen in de schijnwerpers. Dit keer Pavel Durov. Oprichter van Vkontakte, Ruslands equivalent van Facebook. Zijn vermogen wordt geschat op circa 8 miljard roebel ofwel bijna 200 miljoen euro. Onlangs bracht hij een politiek manifest uit.

In zijn pamflet komt Durov met tien regels om van Rusland een welvarend land te maken. Bijvoorbeeld om buitenlanders toe te staan om grond te kopen om mini staten op te zetten. Een soort free states dus. Verder wil hij goudgedekt geld, een transparant juridisch systeem en stevig kappen in regelgeving (de bakermat van corruptie).

Pavel Durov is 28 jaar en geboren in St. Petersburg. Zijn vader werkt als academicus aan de universiteit van St. Petersburg. In 2006 lanceerde hij VKontakte dat snel een enorme groeispurt kende en nu het meest populaire sociale netwerk in Rusland, Wit Rusland en Oekraïne is. VKontakte heeft meer dan 150 miljoen gebruikers en 33 miljoen dagelijkse bezoekers.

In 2011 werkte hij samen met Yuri Milner om StartFellows op te zetten. Een investeringsfonds voor Russische (high) tech start ups. De beste ideeën krijgen 25.000 dollar om het verder uit te bouwen. Binnen een maand had StartFellows al 2.000 aanmeldingen binnen.

Tot 2012 hield hij een low profile en wees interviews en lezingen af. Op 24 januari 2012 echter bezocht hij de Digital Life Design conference in Munchen (D). Daar deed hij een opmerkelijke gift van 1 miljoen dollar voor Wikipedia.

Hij omschrijft zichzelf als een libertariër, vegetariër, single en pastafarian en is geïnspireerd door o.a. Steve Jobs.

 

3 REACTIES

 1. Goed om eens te lezen over Russen die verder kijken dan de eigen achtertuin, wellicht misplaatst maar ik heb bij Rusland en zijn inwoners toch altijd het idee dat ze erg weinig kan schelen allemaal, het lot van andere mensen is het algemeen en iedereen die niet rus is in het bijzonder.

 2. “Three
  Dramatically increase taxes on all industries associated with the production of raw materials. The country needs to get rid of the Dutch disease, which pulls the country into the abyss for decades. The excess material in the 21st century is a satellite of stagnation. ”

  Punt 3 is iets wat ik hier ook al iets heb aangekaart, althans in de zin van de beperkingen van de vrije markt ten opzichte van grondstoffen, wellicht dat de libertariers dat nog eens willen overdenken nu iemand met een vermogen van 200miljoen mijn mening deelt.

  Richard [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Igor [2]: Ik weet niet op welk probleem u doelt maar het feit dat iemand met een bepaald vermogen iets zegt is in deze context natuurlijk een drogreden. Het gaat niet om wie het zegt maar om de argumenten die ter onderbouwing gebruikt worden.

  Als u doelt op het feit dat grondstoffen snel uitgeput raken (en ik vermoed dat u en dhr Durov daar op doelen) dan is dit in de huidige situatie zo omdat overheden deze vaak in beheer hebben en consessies verlenen aan private partijen om die te delven. Die partij heeft er dan baat bij om zsm zoveel mogelijk te delven totdat de boel uitgeput is. De kans bestaat immers dat een andere partij de consessie kan krijgen. Concessies zijn vaak tijdgebonden.

  Veel belangrijker dan dat is echter dat indien de private partij daadwerkelijk de eigenaar zou zijn van het (grond)gebied hij veel meer naar de toekomstige waarde van het gebied en de grondstoffen zou kijken. In het geval van het vermoeden van tekorten in de toekomst zal hij overstappen op een tijdelijke stop omdat dat later extra geld op kan leveren. Bovendien wil hij uiteraard dat zijn eigendom zoveel en zo lang mogelijk waarde vertegenwoordigt. In het geval van bossen voor houtkap zou dit inhouden dat hij zoveel mogelijk nieuw bos zal aanplanten. In geval van een concessie of vrije toegang zou het uitdraaien op alleen en zoveel mogelijk kappen. Met uitputting als resultaat.

Comments are closed.