Is een leenstelsel sociaal, omdat er sociaal voor staat?

vrijspreker.nlLibje
Tips voor Libje? Mail ze naar info@vrijspreker.nl

4 REACTIES

  1. Leenstelsel en risico bij afhaken.

    In Nederland zijn veel onopgeleide mensen die moeilijk een baan kunnen krijgen, en daarom moet iedereen door gaan leren. Het bedrijfsleven kijkt vaak alleen maar naar de opleidingen welke mensen met goed gevolg hebben afgelegd. Zelfs voor een vak waar je zonder gestudeerd te hebben goed in bent komen mensen niet aan de bak doordat ze geen hoge opleiding gehad hebben. Men kijkt niet meer naar de persoon of hij wel capabel is en zijn inzet optimaal is, maar naar diploma’s!! Laatst sprak ik met een student aan de Universiteit en vroeg hem wat hij later wilde worden, en zijn antwoord was; maakt niet uit als ik maar niet werken hoef. Deze man kan uitstekend leren maar kan zich niet aanpassen aan de maatschappij in zowel uitstraling als kleedgedrag. Toch zal hij wel een baan, meestal bij een overheid, krijgen op basis van de behaalde diploma’s terwijl iemand zonder deze diploma het zelfde werk heel goed en goedkoper kan uitvoeren. In deze maatschappij worden mensen die niet gestudeerd of hun studie afgebroken hebben ( met of zonder een leenschuld) ondergewaardeerd. Het zou goed zijn mensen meer te beoordelen op hun kwaliteiten dan alleen op diploma’s. Kleine zelfstandige ondernemers bewijzen dat vaak, en voor een politieke carrière ben je geen diploma’s nodig..

  2. Lipje? Ik denk dat kritiek uiten op zo’n enorme, fundamentele verbetering in het onderwijs niet erg productief is. Die propagandaterm ‘sociaal’ neem ik graag voor lief. Dat sociaal valt weg, de collegegelden gaan omhoog en voor je het weet krijg je een gezonde kennismarkt (kan een paar decennia duren, maar goed).

  3. Is dat dat stelsel met leenheren en pachters en dergelijke?
    Dit is zeker de volgende plaats die we aandoen op onze Road to Serfdom of zie ik dat verkeerd?

  4. Prachtig systeem: een waardeloze opleiding voor veel te veel geleend geld waarna je vervolgens geen baan kan vinden. Wie maakt mij los ?! Beter: gratis online in de VS studeren en ondertussen voor jezelf beginnen.

Comments are closed.