Het hoge woord is er uit: elektriciteitsmaatschappijen hebben extra productiecapaciteit nodig om in windstille periodes, elektriciteit te kunnen blijven leveren. Dat vergt extra investeringen in reserve capaciteit, iets wat nooit in de windexploitatiecijfers was meegenomen. Maar dit maakt windenergie wel duurder! Het gaat nog verder:

 

Wind farm operators were paid £34 million last year to switch the turbines off in gales. Two days last week saw householders effectively hand £400,000 to energy firms for doing nothing. Hidden payments discovered by the Mail show that wind farms are given much more money than previously thought. Murdo Fraser, a member of the parliament in Scotland, where many wind farms are sited, said: ‘The revelation that vast sums are being paid to wind power developers will just lead to more and more people questioning government policy.’
–Sam Greenhill And Graham Grant, Daily Mail, 1 October 2012

En dan gaan we ook nog extra vervuiling tax op kolencentrales heffen. Kolencentrales die nota bene nu nog moeten worden afgebouwd en waarvan het economisch plaatje is berekend zonder die taks! Je zal maar een paar honderd miljoen in een nieuwe centrale hebben geïnvesteerd! Best lastig als je lange termijn projecten van honderden miljoenen overweegt in gang te zetten: vandaag krijg je subsidie van de overheid, morgen verlies je je vergunning of moet je extra belasting betalen. Hoe zou het toch komen dat er steeds minder gebeurt of geïnvesteerd wordt?

2 REACTIES

  1. Alle windenergie producenten betalen pv kosten. Dit zijn kosten per kw uur die afgedragen worden om centrales ter beschikking te hebben om stroom bij te produceren bij onbalans.

Comments are closed.