KIEV  –  Ik schrijf dit vanuit de duistere krochten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van de Oekraine.  Zoals met bijna alle overheidsinstanties moet er hier gewacht worden.  Veel gewacht.  En de procedures zijn Byzantijns.

Kafka had het niet kunnen verzinnen.  Ik zal u niet vermoeien met een volledige beschrijving, maar dit wil ik u niet onthouden:  Tijdens het schuifelen van muf kantoortje naar scharrige balie en vice versa (wat waar zit is niet aangegeven, dus je bent eerst bezig met anderen die in de rijen staan te vragen waarvoor ze in de rij staan) waar je allemaal vage stempels moet halen en zinloze documenten moet invullen, moet je bij elke stap betalen.  Niet met cash,  niet door te pinnen.  Nee, door overschrijving in een bank.  Die uiteraard niet in dat gebouw zit.  En zonder te betalen mag je niet naar het volgende hokje.  Dus sta je vier keer (!) bij dezelfde bankmedewerkster die met een geforceerde glimlach (zij moet wel aardig blijven, banken – tenzij in NL – hebben immers concurrentie)  je er op wijst dat in 1 keer betalen misschien handiger is.  Tja, daar had ik zelf nog niet aan gedacht. Nog een leuke:  een map met touwtje voor de paperassen (zie foto)  is verplicht.  Niet aan gedacht? → u gaat terug naar af.

Geen koffie, water of wat dan ook verkrijgbaar, frustratie ligt echter voor het oprapen en dat is zowaar gratis.   WCs zijn er niet, terwijl sommigen (waaronder ik helaas) er de hele dag moeten doorbrengen.

De mogelijkheid tot zitten is een overbodige luxe. De stoelen zijn er wel (zie foto) maar worden niet bezet omdat je in de gang in de rij moet staan (zie foto) .  Anders wordt je nooit geholpen. Nummertjes trekken is blijkbaar te ingewikkeld.  Waarom zou men service bieden?  De ‘klanten’ kunnen niet naar de concurrent en de medewerkers kunnen niet ontslagen worden.  Totaal ongeveer 2 dagen verspild voor een simpel papiertje.  De logistiek om alle ingrediënten, materiaal, machines, personeel op het juiste moment bij elkaar te krijgen om een happy meal te bereiden is veel gecompliceerder, maar toch zorgt de vrije markt ervoor dat er een gebouw bij je in de buurt zit (met WC en zelfs speelplaats voor je kinderen), goed bereikbaar,  waar je zonder afspraak 24/7 binnen kan lopen en na een paar minuten heb je iets van waarde in plaats van een nutteloos papiertje.  Voor een belachelijk lage prijs.  En ondertussen mag u weer meer gaan betalen voor uw slavenkaart.

Nu zult u waarschijnlijk herkauwen: ‘maar dat is buitenland, hier in Nederstan is alles veel beter geregeld’.  Sure.  In NL wacht u in mooiere gebouwen en zitten de ambtenaren op ergonomisch verantwoorde stoelen.  Beide door u betaald.

Tijd is een schaars goed.  Een zoogdier heeft tussen de 1 – 3 miljard hartslagen te verkloppen voordat magere Hein aanklopt.  Dus iemand die je kostbare tijd verspilt berooft je eigenlijk van een gedeelte van je leven.  Zeker als hij/zij daarbij ook nog hartslagverhogende stress veroorzaakt. De overheid doet niet anders.  Ten eerste nemen ze ongeveer 75 % van je geld af (tel maar op: alle directe+ indirecte belastingen (belastingen voor bedrijven zitten in de prijs van de producten die u koopt)  + de door hen veroorzaakte inflatie (inflation is taxation without legislation)  +  de leningen die ze afsluiten met uw kinderen als onderpand (staatsschuld)).  Zoals u weet: tijd = geld.

Zonder overheid zou je makkelijk rond kunnen komen met de helft van de arbeid die je nu verricht, dus wordt een fiks gedeelte van je leven afgenomen. Of anders gezegd,  je bent eigenlijk grotendeels slaaf.   En met dat geroofde geld maken ze je leven ook nog eens zuur door je bezig te houden met allerlei onnodige procedures om de rechten terug te krijgen die je van nature al had. Vergunningen is een mooi voorbeeld. Wel eens een dakkapelletje geplaatst?  Je moet zelfs meewerken aan je eigen veroordeling doordat  je gedwongen wordt je belastingaangifte in te vullen. De meeste mensen nemen dat voor kennisgeving aan.  ‘Het is de overheid en het is nu eenmaal zo’.  Zo ook de mensen die met mij op het ministerie in hetzelfde schuitje zaten.  Men zucht, steunt, dommelt wat in, staart met holle ogen voor zich uit of probeert een grapje te maken om de ellende te verzachten.

Transport

Hoeveel tijd heeft u al verspild in de file of wachtend op de vertraagde trein? Vervoer is een taak die onze almachtige overheid meent te moeten uitvoeren. Als private ondernemingen het zouden presteren om zulke slechte producten af te leveren waarbij ook nog eens jaarlijks 1000 doden vallen zou het land te klein zijn.  Maar als de overheid het doet haalt men de schouders op (pdf alert).

Het is tegenwoordig dankzij de (relatief) vrije markt (en ondanks de belemmeringen die de overheid opwerpt)  mogelijk om met 1000 km/uur naar een ander werelddeel te vliegen terwijl je op 10 km hoogte gratis via Skype een videocall hebt met je moeder.   Een ticket is in een paar muisklikken geboekt  en binnen milliseconden heb je je boarding pass op je telefoon en kun je doorlopen naar de douane waar je met open armen wordt opgewacht door …. rijen.  Met 5 grijze haren per uur schuifel je door de Middeleeuwen. De overheid staat voor niets en jij ook.  Als je je slavenkaart hebt laten zien mag je weer wachten omdat je minimaal 2 uur van tevoren aanwezig moet zijn.  Dan weer rijen bij het scannen van je handbagage omdat de overheid zich met de veiligheid meent te moeten bemoeien.

Alsof vliegmaatschappijen – en hun verzekeringsfirma’s –  geen belang hebben bij veilig vliegen.  De vrije markt heeft vliegen tot een van de veiligste vormen van transport gemaakt.  Niet de overheid.  En ik gok dat er in een vrije markt minder debiele regeltjes met betrekking tot nagelschaartjes en te grote parfumflesjes zouden zijn.  Denk je alles gehad te hebben, na de landing staan er nors kijkende mannen in uniform  met een hond die in je kruis snuffelt (ok,  misschien moet ik toch eens vaker een schone onderbroek aan doen, wekelijks of zo)   je in de slurf op te wachten omdat sommige heerschers hebben besloten dat je bepaalde plantaardige goedjes niet in eigendom mag hebben.

Gezondheidszorg.

Dat toonbeeld van stalinisme in VerNederland.  Ministerie van Volkschgezondheid.  Centrale planning. Nuff said.  Wachten is derhalve standaard.  Elk jaar gaan de kosten van de verplichte (!) verzekering omhoog en de dekking omlaag.   Bizar eigenlijk.  U moet deze verzekering kopen met de dekking die de boven u gestelden goed achten voor iedereen (jong/oud, man/vrouw, onverantwoordelijk/risico-avers etc.)   anders stoppen ze u in een cel. U bent een kleine kleuter en uw heerschers weten wat goed voor u is.

Ik ben in 2009 uit de belastingboerderij gewandeld dus niet meer verzekerd. Nu betaal ik gewoon cash als er iets is.  Komt zelden voor, dus ik kan lekker sparen voor als er echt iets aan de hand is.  En dan vlieg ik wel naarThailand. Tandartscontrole is 5 Euro hier in Kiev. Doe ik eens in de 2 jaar, als ik het niet vergeet.  Niets aan de tand.  Ik heb pillen nodig voor mijn schildklier ( dat had ik al voordat ik bij Chernobyl ging wonen). Kan ik hier gewoon kopen bij de apotheek, zonder recept.  Scheelt dus niet alleen een doktersconsult maar de medicijnen zijn ook nog eens 10% van wat ze in NL kosten. Viagra kun je hier trouwens ook zonder recept krijgen (heb ik gehoord van een kennis die anoniem wil blijven).

Eens in de 5-10 jaar trakteer ik me van het uitgespaarde geld op een APK keuring in Duitsland (mag niet in Nederland, want niet vergeten, u bent een kleuter en u zou het zomaar in uw boze bolletje kunnen krijgen dat u van alles mankeert en gebruik kunnen gaan maken van de zorg waar u al jarenlang teveel voor betaalt). Vrije markt dus lage prijzen (veel minder dan een jaar zorgverzekering)  en uitstekende service.  Bij binnenkomst meteen intake gesprek met kopje koffie. Je loopt van de ene controle naadloos naar de andere,  hart check, bloedafname, MRI etc. Nergens wachten, nergens opnieuw afspraken maken en na afloop meteen een prettige uitgebreide bespreking van de resultaten. Veel langer dan de 10 minuten die je doorgaans van je arts in NL krijgt.  (NB: ik had een prima huisarts in NL, maar die zat ook verstrikt in het systeem.)

In een door een overheid verziekte ‘zorg’ gaat het letterlijk om verspilde levens.  En dan hebben ze ook nog eens het lef om mensen te verbieden om hun eigen organen (ik herhaal: hun eigen) tegen een vergoeding ter beschikking te stellen aan anderen.  Met nog meer doden tot gevolg.  De overheid maakt meer kapot dan je lief is.  D66 lijks this.

Mmmmooooeeeeee dat nou?

Als je er over nadenkt dan zijn de voorbeelden van tijdsberoving legio.   Waren al die APK keuringen echt nodig?  Was die ingewikkelde boekhouding nu echt gepast voor mijn eenvoudige business?  Is een dag assessment center wel nuttig zonder contraproductieve arbeidswetgeving waardoor een derde (de Staat) opeens met geweld een afspraak tussen een werknemer en werkgever wijzigt en het heel moeilijk wordt om afscheid te nemen van een niet functionerende medewerker?  Die notaris die de hypotheekakte (die door zijn assistente met de nodige fouten in elkaar is geknutseld)  routineus en ongeïnteresseerd voorreutelt  en u duizenden euro’s lichter maakt.  Is dat nou echt nodig of zou zijn door de Staat bevoorrechte positie er iets mee te maken hebben?  Denkt u nu echt dat de vrije markt niet een veel goedkoper, beter en efficiënter systeem zou kunnen verzinnen? Hier is het happy meal voor de notaris, niet voor de klant.  Weg is uw goeie geld en kostbare tijd.

Het ergste wat ik heb meegemaakt was een procedure bij de IND.  Maar dat valt in het niet bij het leed dat veroorzaakt wordt door de jarenlange onzekerheid waar men asielzoekers in laat verkeren. Een goede tweede was de grensovergang Nicaragua-Costa Rica.  Mensen moesten in lange rijen uren buiten staan in de verzengende hitte om de grens over te kunnen.  Een oudere dame viel flauw toen ze bijna de schaduw van het gebouw had bereikt.  Tja,  monopolie. Waarom zou je een loketje extra openen of de procedure stroomlijnen?

De overheid is louter een groep mensen die leven van uw productiviteit.  Sommigen doen nuttig werk, zoals leraren, vuilnismannen, etc.  Maar dat werk zou ook prima op vrijwillige (in de zin van wel betaald, maar niet van afgeperst geld) basis kunnen (per definitie met nuttig werk).  In het gunstigste geval nemen ze alleen uw geld af, maar soms maken ze u het leven gewoonweg zuur door beslag te leggen op uw tijd.  Tijd die niet meer terugkomt.  Tijd die u had kunnen gebruiken om te genieten van het leven.  Ik herhaal het nog even: het zijn gewoon andere mensen. Met dezelfde fundamentele rechten als u. Niets geeft hen het recht om geweld tegen u te gebruiken als u ervoor zou kiezen om ze te negeren. Als ik een gekke hoed opzet en een uniform aantrek met mooie door mijzelf verzonnen onderscheidingen dan hoeft u zich niets aan te trekken van mijn bevelen.  Sterker nog, u dient mij keihard uit te lachen.  Als ik met veel misbaar en na ingewikkelde en pompeuze rituelen samen met een aantal vrienden (die zeggen een meerderheid van de mensen in een bepaald arbitrair grondgebied te vertegenwoordigen) een papiertje produceer waarop staat dat ik u mag beroven, dan zal u niet meteen de portemonnee trekken gok ik. Misschien voor een bijdrage aan mijn psychische behandeling maar verder niet, toch? Maar als Mark en Diederik op de door u onder dwang gefinancierde staatschmedia langskomen en u middels een doorzichtig toneelspel voorhouden dat u moet kiezen tussen Etatist met blauwe zweep of Etatist met rode zweep, bukt u diep, heel diep voorover.  En dan bedoel ik niet om hun kalknagels te kussen.

U hoeft alleen maar even om u heen te kijken en 2 seconden na te denken om te zien dat je zo min mogelijk aan de overheid moet overlaten.  Zelfs Ringo snapte het: ‘ everything the government touches turns to crap’   De Staat is een soort omgekeerde koning Midas. Etatisten zijn sadiM-aso-chisten.   Gezien de uitslag van de vorige verkiezingen vindt u slavernij eigenlijk wel prima.  Of u behoort tot de welig tierende parasitaire klasse. In dat laatste geval kan ik niet anders dan u feliciteren.  Uw horigen zijn er weer massaal ingetrapt.  Ze wijsmaken dat u de indoctrinatie, pardon, scholing van hun kinderen dient te verzorgen (op kosten van hetbelastingvee zelf uiteraard) was een meesterzet.  Geniet ervan zolang het nog kan.  Het systeem is onhoudbaar. Geweld gebruiken om je zin te krijgen is niet duurzaam.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Dit artikel is eerder verschenen op de site van de LP en wordt met toestemming van de auteur Peter Dijkstra overgenomen. mr. drs. ing. Peter Dijkstra is freelance jurist en lid van het campagneteam van de Libertarische Partij.

6 REACTIES

 1. Wat een verschrikkelijk goed stuk, helemaal mee eens!!!
  Heel veel mensen zijn zo vastgeroest in het systeem, kunnen niet
  meer vrij denken, jammer….

 2. Ik was vroeger als vrachtwagenchauffeur wel eens in Zwitserland.
  Daar aan de grens heb je exact hetzelfde. Alleen minder erg, en geen omkoping of corruptie.
  Maar werkt het aftrekken van de belastingen van goederen in het ene land, en de belasting van het invoerende land er weer bij optellen nou zo goed?
  Het is nutteloos werk.
  Maar het verschaft tienduizenden een bezigheid.

 3. Geweldig stuk. Toont aan dat de overheid serieus overbodig is op talloze fronten.

 4. ja leuk en mooie stuk somige dingen zijn correct maar ander weer niet ook in duitseland ben je een capital kwijt voor grote operatie
  pace maker enzo zal niet weten hoe ik dat zelf zal moeten betalen zonder verzekering .
  maar je heb gelijk moet veel meer worden gestroomlijnt
  groetjes

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.

 5. @peter [4]:

  ” . . . . enzo zal niet weten hoe ik dat zelf zal moeten betalen zonder verzekering .. . ”

  Je betaalt het nu toch ook via al je belastingen, premies enz…?

Comments are closed.