De Grieken hoeven minder rente te betalen en dat gaat ons land iets kosten. 70 miljoen per jaar volgens onze nieuwe minister van Financiën. Hiermee geeft onze nieuwe minister meteen een bewijs van onvermogen af.

Het is aannemelijk dat de gehele Griekse tragedie in combinatie met de steeds verder oplopende binnenlandse staatsschuld van invloed zal zijn op het risicoprofiel der NL Staat. Dit heeft een vele malen grotere invloed dan de 70 miljoen per jaar waar onze minister mee aankomt.

Wat is de invloed van een stijging van het risico profiel? Een stijging van het wanbetalers risico. Meer rente betalen over de staatsschuld. Indien door alle bijdrages aan PIIGS landen en vooral de Grieken de AAA status wordt verspeeld zal NL structureel meer rente gaan betalen. Ga ik uit van een staatschuld van 400 miljard en een stuctureel hogere rente van slechts drie tiende procent, zeg 3 promille of 30 basispunten, dan zal op termijn de Griekse rekening op gaan lopen tot 1,2 miljard. Per jaar. Ieder jaar weer.

Dankzij de Grieken zullen de financieringslasten van onze staatsschuld dus structureel met minimaal een miljard per jaar kunnen stijgen. Een volgens mij realistisch scenario dat onze minister ofwel bewust verzwijgt ofwel waar hij te dom voor is om te begrijpen. Beide opties zijn uiterst abject.

 

7 REACTIES

 1. First take care of yourself, than take care of others. ~Jim Rohn

  In het vliegtuig moet je altijd eerst je eigen zuurstofmasker op doen, DAARNA help je een ander.
  Als je niet eens in staat bent om voor jezelf te zorgen, hoe kun je dan zorgen voor een ander?

 2. Zo is het inderdaad en niet anders. Maar deze regering is zowel volstrekt incompetent als Euro ziek. Het feit dat wij voor onze staatsschuld steeds meer moeten betalen, wordt zeker door de MSM nooit genoemd. De ECB is daar al mee begonnen door het opkopen van obligaties van euro landen.
  Er is maar één oplossing: uit de EU en terug naar de gulden. Dus net zoals Zweden en Zwitserland. En vergeet die doemverhalen cq leugens van lieden als Wientjes, dat onze economie niet zonder Euro zou kunnen. Niets is minder waar.

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.
  Rien [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Hoeder [2]:

  Terug naar de gulden?
  Dan stort de nederlandse economie volledig in.
  De gulden zou onmiddelijk een zeer sterke munt worden en massaal opgeboden worden. Gevolg: nl export wordt te duur en valt stil.

  Hoe je het ook wend of keert, de race naar de bottom eindigd pas als we daar zijn aangekomen. Vroegtijdig uitstappen is niet mogelijk.

  Bubbelprikker [5] reageerde op deze reactie.

 4. @4 Rien
  Als wij de gulden zouden hebben en deze zou enorm sterk worden dan maakt dat weinig uit voor onze export want wij fungeren voornamelijk als doorvoer land. We kopen dan ook in guldens gezien erg goedkoop in.
  Als we zouden produceren lijkt het me stug dat we veel grondstoffen zelf hebben dus koop je deze in het buitenland zeer goedkoop met je sterke gulden in.

  Volgens mij redelijke onzin om voor Nederland om bang te zijn voor een sterke valuta.

 5. 70 miljoen per jaar gedurende 14 jaar is ook gewoon een eufemisme voor 980 miljoen (een miljard dus).
  Politici zijn wal-ge-lijk!

Comments are closed.