Hoeveel is 70 miljoen? Een prijs om pijnlijke conclusies uit te stellen. En de Grieken voor de zoveelste keer na te veel gebroken beloftes te helpen. Maar wat is nu 70 miljoen? Kan je daarvoor Ajax een jaar laten draaien? Of heb je daarvoor de exploitatie rond van een toeristen trekker als het van Gogh museum? Hoeveel belasting betalers zijn eigenlijk nodig om dat geld op te brengen?

De begroting van PSV voor het seizoen 2012-2013 is 60 miljoen. Ajax doet ’t in 2012-2013 voor 62 miljoen. Twente heb je voor 42 miljoen en de club met wellicht de trouwste aanhang, Feyenoord, doet t voor slechts 37 miljoen.

Willen we geen plat volksvermaak als maatstaf maar cultuur? Prima. Het van Gogh museum heb je voor een luizige 32 miljoen per jaar (PDF, pagina 58). Dus voor de prijs nodig om 2 van Gogh musea te exploiteren kan je een jaartje de uitstel van de Griekse tragedie bekostigen. Ons nationale openlucht museum te Arnhem? De kosten begroting is maar een miezerige 17 miljoen per jaar. (ook PDF, pag 33). Artis? Heb je voor 21 miljoen per jaar. Opeens is 70 miljoen dan veel geld. Namelijk de exploitatie kosten van Artis, het van Gogh museum en het open lucht museum.

De bierpariteit dan. Kan je voor 70 miljoen de Randstad of zelfs heel NL dronken krijgen? Welzeker. De onvolprezen site biernet.nl laat zien dat je zonder problemen een liter bier kan aanschaffen voor minder dan 1 euro 25. Stel dat een tweetal liters gerstenat genoeg is om de gemiddelde Nederlander van zijn theewater te brengen. Dan heb je 2,50 nodig per Nederlander. Maal 16 miljoen is 40 miljoen. We kunnen dus allemaal 2 dagen behoorlijk aangeschoten worden voor de prijs nodig om een jaartje de Grieken te helpen.

Stel nu dat we de collectieve uitgaven van 250 miljard per jaar als simplificatie slechts omslaan over de beroepsbevolking van naar boven afgerond 7,5 miljoen. Dan is de uitgave per werkende 33 duizend 333 euro. (33,333.00). Dit betekent dat afgezien van bijvoorbeeld de vennootschap belasting en gasbaten maar alles toegerekend aan de werkende Nederlander, er 2100 Nederlanders het komende decennium werken voor de Grieken. En niet voor de Nederlandse ouderen of behoeftigen. Neen, deze deal betekent dat 2100 Nederlanders gedurende de komende 10 tot 14 jaar van hun productieve leven belasting betalen voor de Grieken…..

Zoals ik eerder heb betoogd is het aannemelijk dat Nederland zijn AAA status zal verliezen en dan uiteindelijk wellicht 1,2 miljard extra, structureel, ieder jaar opnieuw, moet betalen. Dit betekent dat dan 36 duizend Nederlanders de komende jaren voor de kat zijn k.. werken vanwege dit kiezersverraad van Rutte. Aangezien minder dan de helft van de Nederlanders werkt betekent dit dat van een stad als Assen met 66 duizend inwoners met een verwachte beroepsbevolking van minder dan 36 duizend man waarschijnlijk in zijn geheel de komende 14 jaar dienstbaar is aan de Grieken en de gevolgen van het verlies van de AAA status die daar een gevolg van is.

Rutte, bedankt……

5 REACTIES

 1. Beste landgenoten, hier spreekt uw premier
  Ik help ons land wel verder naar de kloten
  Maar daar zit ik niet zo mee
  Weest u maar niet bang, ik zit hier niet voor het “landsbelang”.

  Door loze beloften heb ik u
  Als kiezer nogmaals weten te paaien,
  Maar toen ik de buit eenmaal binnen had
  Kon ik gewoon weer elke kant opdraaien.

  Dat torentje was al zolang een van mijn dromen
  Helaas u weet dat daar de eerste keer
  Voortijdig een einde aan is gekomen
  Maar die eerste keer smaakte naar meer.

  In mijn vorig kabinet, u weet wel, dat gedoogde,
  Daar zat ik met die Wilders in mijn maag
  Die man die wilde doen wat hij beloofde
  Dat is wel een heel foute instelling hier in Den Haag.

  Ik heb de PvdA in de campagne behoorlijk afgebroken,
  Terwijl ik vooraf met Diederik al van alles had afgesproken
  Met hulp van de landelijke televisienetten
  Wisten we jullie, de kiezers, op het verkeerde been te zetten.

  Hier spreekt uw premier
  Had ik dan al die punten niet moeten beloven?
  U had als u goed had opgelet
  Kunnen weten dat u mij nooit op mijn woord kan geloven!!

  Maar ik heb het lekker mijn zin
  Dat torentje, daar komt voorlopig niemand anders in
  Ik wens jullie, landgenoten, nog een fijne dag
  En neem mij niet kwalijk dat ik mezelf een ongeluk lach.

  Door:

  Willemientje

 2. Geweldig Ratio.
  De keiharde cijfer ter vergelijking zullen beslist mensen laten zien waar de politiek mee bezig is.

  Ik hoop nog eens te vinden (met harde cijfers) wat die EU ons kost, en oplevert.

  De politici vertellen alleen maar dat de EU ons zoveel oplevert dat we er niet buiten kunnen. Maar ze noemen nooit een getal hoeveel dat “opleveren” dan wel is!

 3. Goed om aan de hand van wat simpel cijfermateriaal te laten zien hoe we gepakt worden.
  Maar het einde is nog zeker niet in zicht. Jammer dat onze politici niet kunnen cq willen rekenen, anders stop je toch accuut met de Euro en EU. Volgens “kenners” als Wientjes en Kroes kunnen we niet uit de Euro, maar het zou wel de beste keus zijn. Wat Zweden en Zwitserland kunnen, moeten wij toch ook kunnen? Of niet soms? Rutte en Samson lijden echter aan het syndroom van EU.

 4. Het is maar geld en wij vergokken met elkaar veel meer dan dat Nederland aan Griekenland betaald. Het is gewoon een gok en soms win je iets, maar meestal verlies je alles

 5. Mislukte ICT projecten kosten ons meer dan Griekenland!

  Het ITC drama bij van de overheid. ( drie jaar geleden)
  Het mislukken van ITC projecten schijnt de normaalste zaak van de wereld te zijn en kost miljarden, en de oplossingen zijn noch niet in zicht. Dit grapje kost net zoveel als de Betuwelijn ons per jaar kost. Het zijn onzichtbare projecten en vallen daardoor niet op en niemand die zich er aan stoort.
  Verschillende instanties van de overheid betalen enorme afkoopsommen doordat de politiek vaak andere gedachten krijgt. De kamer wil oplossingen zien, de Minister wil scoren , en niemand heeft vaak het automatiseringssysteem op tijd klaar doordat bestuurders steeds tussentijdse aanpassingen willen. Meestal zijn het dus de politieke processen die vertraging veroorzaken , met daarbij nog de wurggreep van de aanbesteding procedure en het ontbreken van kennis bij de overheid.
  Een op de vijf projecten komt nooit klaar en het kost miljarden. In doorsnee kost een ICT project tien miljoen Euro maar er zijn ook projecten die boven de honderd miljoen Euro komen.

  Informatie betekend macht voor de overheid, maar als je ziet wat het kost zou je verwachten dat er meer structuur in de aanbesteding en afwikkeling zou komen.
  Welke bestuurder maakt hier een einde aan, want het is verspilling van geld van de burger zonder dat er ook maar enige controle op zit.

  Trouwens de gewone burgers vergokken veel geld met loterijen, en dat is veel meer dan het bedrag wat Griekenland krijgt, Gokken op terugbetaling met rente.????

Comments are closed.