De Amerikaanse staten Colorado en Washington legaliseerden onlangs de verkoop van  marihuana. In Nederland is de kafkaiaanse toestand rond wiet dat het wel verkocht maar niet geteeld mag worden door overijverige politici veranderd in bureaucratische wietpassen en sluiting van coffeeshops. Het wachten is nu op invoering van de vet- en suikertax die in Denemarken wegens uitblijvend succes geschrapt is.

Zelf heb ik niets met wat voor drug dan ook maar ik ben erg voor eigen verantwoordelijkheid. Een verbod drijft producten in handen van criminelen en katapulteert de winst. Met als gevolg hardere criminaliteit en meer overlast plus slachtoffers. Het idee dat een overheid verandering kan brengen in de vraag is simpelweg nonsense en een verspilling van belastinggeld.

Terug naar de Verenigde Staten waar de tegenstanders van de legalisering Baptisten, criminelen en overheidsgelovigen waren. Een fraaie mix van overtuiging en eigen belang. Naast de bovengenoemde staten ging Massachusetts over tot legalisering van medicinaal gebruik en Montana binnenkort. In Detroit en Flint is bezit van marihuana niet meer strafbaar.

Legalisering geeft vele voordelen. Allereerst de besparing aan politie en justitie kant en de inkomsten die komen uit de teelt en verkoop. Niet te vergeten de verdiensten via grensverkoop en  toeristen in de hoofdstad. Nederland heeft een naam hoog te houden op zaad- en teelgebied dus kan men hier ook eens de tanden zetten in het recreatieve of medicinale marktsegment.

De morele overwinning van de mensen in Colorado en Washington is zo mogelijk nog groter. Men liet weten niet gediend te zijn van de federale overheid en haar politiek van verbieden. De aanhangers van legalisering zijn jong, goed opgeleid en genieten hoger dan gemiddelde inkomens. Zij positioneren zich niet als pro-marihuana maar als anti-verbod en geven simpelweg de voordelen daarvan aan. Een goed voorbeeld dat doet volgen.

 

2 REACTIES

 1. @Maät [1]:

  Persoonlijk vind ik het een goede zaak, legaliseren van drugs.

  Zorg dat de mensen op de hoogte zijn van eventuele schadelijke effecten/bijwerkingen en laat het daar bij. Zodra iemand dan op de hoogte is….zijn keus.

  Stop de discussie of het schadelijk is of niet.
  Ga je er toch meer door, lees dan eens een bijsluiter van een medicijn….;)

  Hendrik

Comments are closed.