Medewerkers van banken en financiële  instellingen bekleden vaak een   hybride functie. Het valt niet altijd mee  te doorgronden, welke combinatie van petten zij  op hebben, wanneer u hen ontmoet.

De bankmedewerker ( frappanterwijze noemen sommige bankemployees zich nu bankier, alsof zij de eigenaar van de bank zijn), financiële adviseur, investeringsconsulent of hoe hij zich ook mag noemen, combineert vaak de  volgende functies:

01.

Verkoper van financiële  producten

02.

Financieel adviseur

03.

Makelaar  in financiële  producten

Hij doet hetzelfde als de bakker die  brood uit eigen bakkerij aanbeveelt. Deze bakker vertelt u niet, dat de bakker aan de overkant het brood goedkoper verkoopt en ook niet, dat het brood twee straten verder van veel betere kwaliteit is.

De meestal van fraai gestropte dassen voorziene  verkopers/ adviseurs/ makelaars hebben vaak niet eens de  vorige financiële  crisis meegemaakt en willen vooral omzet maken, want meer omzet betekent voor hen meer geld in de knip. Ik  heb er zelden een gezien die enig verstand van geld heeft.

Dit geldt ook voor de hogere regionen in de banken en andere financiële instellingen. Men stapelt  vaak miljardenblunder op miljardenblunder, hoe mooi de  gehanteerde terminologie ook  moge zij en hoe schitterend de  glanzende brochures er ook uit mogen zien.

Tenslotte  een tip: vraag  de adviseur altijd,  hoe het  er voorstaat met zijn eigen geld en hoe snel het wel toeneemt.

Hugo van Reijen

8 REACTIES

 1. @Hendrik Brouwer [5]:
  Theoretisch heb je gelijk.

  Ik ben iemand met zo’n hoog moraal nog maar zelden tegengekomen in de praktijk.

  Altijd was er wel een connectie te vinden in de vorm van (schoon)familie, kerkgenoot, vriend, kennis, provinciegenoot, etc,.. die een voordeel had bij een bepaald advies.

  Het overslaan van deze groepen wordt door hun niet op prijs gesteld en je relatiekring zal steeds kleiner worden.

  Als die adviseur Remi zou heten, dan zou ik wat minder achterdochtig zijn.

  Maar ik geef toe, dat zonder provisie het advies al wel een stuk objectiever wordt.

  Hendrik Brouwer [7] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.