Vorig jaar onderzocht de nationale ombudsman het UWV. Hij kwam met een kritisch rapport waarna het UWV ’toezeggingen deed voor verbeteringen.’  Of en hoe het UWV verbeterd is, is mij onbekend. Maar aan de stroom reacties van UWV ervaringen te zien, gaat men gestaag op dezelfde voet verder. Kan je eigenlijk wel een baan vinden via de overheid ? Of zijn dit gewoon bureaucratische uitkeringsmachines ?

De overheid wil graag dat iedereen werkt. Want dan dragen er zoveel mogelijk mensen sociale premies en loonbelasting af. Dus de staat zou er belang bij hebben om mensen een baan te bezorgen. Maar in de praktijk lijkt dat er niet erg op.

In tegenstelling tot commerciële bedrijven – die baat hebben bij een goed resultaat – heeft dit staatsonderdeel geen direct belang bij het helpen van haar cliënten. Het mag dan wel zo zijn dat ‘Den Haag’ iedereen aan het werk wil zien maar daar denken de uitvoerende organen toch anders over. Althans, dat blijkt uit hun magere resultaten.

Kort samengevat kan je het UWV als volgt kenschetsen:

= Het is makkelijker om een uitkering te krijgen dan werk

= De overheid verstrekt liever actieplannen, netwerkdagen en subsidies dan dat ze concreet werk aanbiedt

= Het UWV is een door de belastingbetaler betaalde bureaucratie waarin iedereen heel erg druk bezig is alleen niet met zaken die resultaat opleveren

= Het DWI en UWV werken niet zelden elkaar tegen

= Het is veel makkelijker om een baan buiten het UWV om te vinden. De particuliere markt voor werk functioneert veel beter.

Het UWV is verder sinds enkele jaren bezig om mensen zonder werk te stimuleren om voor zichzelf te beginnen. Dat is op zich prima maar als je de expertise van het UWV op hun vakgebied – mensen aan het werk helpen – ziet dan hou je je hart vast voor hun kennis en advies aan toekomstige ZZP’ers.  Verder lijkt de insteek ook meer de verkleining van het cliëntenbestand te zijn dan versterking van de middenklasse.

Bovenop het ambtenarenlegioen zitten de politici die ontdekten dat onze welvaartsstaat afhankelijkheid en passiviteit creeërde. Dus namen ze aan dat jobcoaching wel zou werken. Dat kan ook wel werken als het door een bedrijf wordt uitgevoerd. Maar zodra er een ambtenarenapparaat aan te pas komt dan verdwijnt het doel snel in de mist.

 

10 REACTIES

 1. Is het ook niet in het belang van het UWV dat er veel werklozen zijn?
  Hoe meer, hoe noodzakelijker hun eigen baantjes.

 2. Franz Jozef Kafka schreef in 1915 al over deze mensen (die bij of voor de (r)overheid werken) in zijn boek “De gedaanteverwisseling”.
  Tijd voor lokkdoosjes met kakkerlakkengif…..

 3. De ontwikkeling is op dit moment als volgt. Zelfs de overheid ziet op dit moment langzaamaan in, dat het niet zal lukken mensen middels de normale marktinstrumenten (solliciteren, netwerken etc.) aan het werk te krijgen. Je kunt iedereen leren 5 keer zo goed te solliciteren, dat betekent niet, dat er dan ook vijf keer zoveel mensen aan het werk komen als eerder. Uiteraard niet, bedrijven verleggen gewoon hun strategie in de zoektocht naar werknemers. Was eerst de brief belangrijk, dan is het nu het CV. Leert iedereen een goed CV maken, dan probeert men in gesprekstechnieken kandidaten het vuur aan de schenen te leggen. Simpelweg omdat er meer werklozen dan vacatures zijn; dat is een rekenkundige werkelijkheid, die niet met de alfatechnieken, die ze op sociale academies, “HBO-recht” etc. leren.

  Wat doen ze met dit inzicht? Langzaam richting de VEB’s (Volkseigene Betriebe) van de DDR bewegen, oftewel hulp bij het zoeken van werk verdwijnt en wordt vervangen door tewerkstelling. De klos zijn lagere functies als thuiszorgmedewerker, werken in de groenvoorziening, in de papierprikkerij enzovoort. De gemeente krijgt haar begroting veel beter sluitend, want uitkeringsgerechtigden zijn een stuk goedkoper dan mensen aannemen tegen het minimumloon. Jammer, dat ze dat nu juist bij het werk met enig nut doen en niet bij al die franjeberoepen.

  “Het UWV is verder sinds enkele jaren bezig om mensen zonder werk te stimuleren om voor zichzelf te beginnen. Dat is op zich prima maar als je de expertise van het UWV op hun vakgebied – mensen aan het werk helpen – ziet dan hou je je hart vast voor hun kennis en advies aan toekomstige ZZP’ers.”

  Ze weten bijvoorbeeld niet, dat het geen halfjaar, maar vijf tot zeven jaar duurt, voordat duidelijk is, dat een bedrijf een blijvertje is en de eigenaar er een beetje van kan leven. De expertise is er zeker niet bij mensen, die gewend zijn dat de 22e of de 23e hun salaris bijgeschreven wordt en dan op het kantoor massaal op de computer internetbankieren raadplegen. Ook staat regelmatig het document met de salarisschalen en -bedragen open. Ik kan het weten, want ik heb er ooit nog gewerkt. Vooral mijn ervaring met de Ziektewet heeft ertoe geleid, dat ik wat maatregelen voor mezelf genomen heb, zoals een aantal maandinkomens achter de hand hebben.

  “Verder lijkt de insteek ook meer de verkleining van het cliëntenbestand te zijn dan versterking van de middenklasse.”

  Verkleining van de middenklasse is absoluut een doel van de machtselite. Lees dit maar:

  http://www.elsevier.nl/web/Artikel/169717/Omslagartikel-Samenleving-Het-einde-van-de-middenklasse.htm

 4. “Maar zodra er een ambtenarenapparaat aan te pas komt dan verdwijnt het doel snel in de mist.”

  Alleen al hun vakanties en ziekteverlof maakt, dat ze nauwelijks effectief zijn.

 5. Voor het UWV niets dan lof…. Ik heb 2 jaar lang gratis geld gekregen. Hartelijk dank lezers. Heeft het UWV verder iets ondernomen om mij aan het werk te krijgen? Nee niet echt. Ik moest opdraven bij workshops, speeddating, en uitzendmarkten. Geweldige kansrijke banen als callcenter medewerker, tuinharker, en dergelijke werden mij zelfs niet aangeboden, immers mijn achtergrond gaf aan dat ik gewend was op HBO nivo te acteren. En de banen verstrekkers hebben donders goed in de gaten dat je dan niet staat te trappelen van ongeduld om in alle vroegte uien te gaan plukken in het veld.

  Daarbij komt dat ik ook nog eens de gezegende leeftijd van 50plus heb bereikt. Ga eens proberen om dan een baan te zoeken. Lachen joh.

  Ik heb het geprobeerd…. een eigen bedrijfje in tijd van 26 weken met behoud van uitkering op te tuigen. U raadt het al… Biet gelukt.
  Dus mezelf maar weer verhuurd aan de staat. Gratis geld. Wel gefrustreerd hoor omdat je aan de kant wordt geschoven.

  Puur op eigen kracht is het me weer gelukt een baan voor mezelf te creëren.

  UWV? Ambtelijke organisatie die volstrekt los staat van de realiteit van de werkloze. Een uitvoerend orgaan waar het streng verboden is om zelf te denken, mee te werken aan het aan het werk helpen van mensen. Workshopje hier, traininkje daar en de mazzel maar weer. Over vier weken heb je weer gratis geld….

  Waar ik me het meest aan stoor zijn die rigide regeltjes van 1 sollicitatie per week. Volgens mij was er werkelijk geen ambtenaar die er naar keek.

  Vilseledd [7] reageerde op deze reactie.

 6. @Pendragon [6]:

  “En de banen verstrekkers hebben donders goed in de gaten dat je dan niet staat te trappelen van ongeduld om in alle vroegte uien te gaan plukken in het veld.”

  Zeker als er ook nog juridisch getinte werkervaring op je CV staat.

  “Waar ik me het meest aan stoor zijn die rigide regeltjes van 1 sollicitatie per week. Volgens mij was er werkelijk geen ambtenaar die er naar keek.”

  De claimbehandelaar en beslisser uitkeren WW, mag het niet, want dat is ’te moeilijk’ en je moet ‘communicatief’ zijn en de ‘werkcoach’ doet het niet.

 7. AUB LET NIET OP DE CHRIJFFOUTEN

  OVER DE UWV

  UWV DIE GEEFT NU ZELF EEN BRIEF WAAR STAT DAT DE BEDRIJVEN KRIJGEN KORTING ALLS JE DRIE MAANDEN
  MET BEHOUD VAN JE UITKERING KAN WERKEN MET DE HOOP DAT JE BAS JE EEN CONTRACT GEEFT .
  NA DIE DRIE MAANDEN,ZO DAT JE UIT DIE UIKERING KOMT, ZO NIET MAG JE TERUG IN JE UITKERING.SORRY MENEER U BENT NIET DE GESCHIKTE PERSOON.

  MENSEN WORD WAKER

  ER LOPEN MENSEN ROND MET UITKERING DIE STERVEN VAN DE HONGER.

  ALLS DE KOSTEN OMHOOG GAAT , NET ZO ALLS VORIGE JAAR EN DE LASTEN GAAN OOK OMHOOG HOEVEEL GELD HEBBEN DE MENSEN STRAKS OM ETEN TE KOPEN VERTEL MIJ MAAR ,
  JULLIE REGERING WILLEN GEWOON DAT DE MENSEN GAAN STEELEN VAN ELKAAR ELKAAR HAATEN EN ZO .TOT NU TOE HEB IK GEEN BURGER HOOREN ZEGEN WE WORDEN GEHOLPEN ,

  IK VIND HT TRIEST HEB IK ECHT NIET VERWACHT VAN NEDERLAND ZO LANG ZE ELKAAR KUNNEN BLUFFEN MET HUN DUURE AUTO EN PAKEN EN VILA IS DAT GOED’

  MMAP [10] reageerde op deze reactie.

 8. “NA DIE DRIE MAANDEN,ZO DAT JE UIT DIE UIKERING KOMT, ZO NIET MAG JE TERUG IN JE UITKERING.SORRY MENEER U BENT NIET DE GESCHIKTE PERSOON.”

  Zodra de overheid zich arbeidsmarktconcepten als ‘werkervaring’ eigen gaat maken, gaat het mis. “O, hebben de mensen geen werkervaring? Dan zorgen wij daar toch voor.” Met als gevolg, dat bedrijven en zelfs overheidsorganisaties als werkgever de naad van de kous willen weten met betrekking tot die werkervaring en de nadruk gaan leggen op andere aspecten van de sollicitatie, zoals opleiding.

Comments are closed.