De langstudeerboete is na enkele maanden weer afgeschaft.

Het milieukeurmerk is afgeschoten. Blij toe en ik klaag niet, maar wat heeft dat niet gekost?

 

OK beter ten hele dan ten halve, maar de langstudeerboete kostte naast een hoop commotie, wel € 12 miljoen om terug te draaien en de universiteiten voor het onnodige werk te vergoeden.

Zo ook met het mileukeurmerk bij verkoop van een huis. Eerst allerlei ambtenaren die er de regels en wensen op loslieten ( dat kostte natuurlijk niks?!), vervolgens allerlei mensen die zich om lieten scholen om zo’n keurmerk te mogen toekennen, woningbezitters die extra investeerden omdat ze bang waren hun huis nooit meer te verkopen, etc etc. notarissen die geen aktes konden passeren, maar dat hoeft nu niet meer want het keurmerk is afgeschoten.

Nogmaals ik ben blij met alles wat er wordt afgeschaft, van wietpas tot dubbel paspoort, maar wat zou het helpen, kosten en ellende besparen als er eerst werd nagedacht alvorens er iets in gang werd gezet.

En misschien, nu we toch wel/niet assurantiebelasting verhogen, wel/niet nivelleren en daar weer extra op gaan corrigeren voor bepaalde koopkrachtplaatjes, kunnen we de sunset laws van Reagan weer van stal halen: alle nieuwe wetten kunnen alleen ingevoerd worden voor een bepaalde termijn en voor dat ze verlengd worden, moet er eerst (onafhankelijk) geëvalueerd worden. Nog mooier, alvorens er een nieuwe wet wordt aangenomen, moeten er twee worden afgeschaft ( nou ja eentje dan).

Hoe dan ook, denk na vóór dat er weer nieuwe regels komen.

5 REACTIES

 1. Wie roept u op om na te denken? politici? don’t hold your breath.

  150 kamerleden & 10duizenden ambtenaren hebben een incentive om regeltjes te produceren. als je alleen maar een hamer hebt (wetgeving, ofwel geweld) dan lijkt alles op een spijker.

 2. Jaren geleden werden hier in de gemeente alle vuilcontainers voorzien van een chip, zodat ieder huishouden op basis van gewicht voor zijn afval moest betalen.

  Later kwam men er achter dat mensen daardoor in de verleiding kwamen om het afval bij de buren in de container te gooien of het te dumpen in de natuur.

  Het plan werd afgeschoten, maar de dure chips en aangepaste ophaalwagens waren al een feit. Heeft miljoenen gekost en de verantwoordelijk wethouder kreeg na deze misstap een functie bij provinciale staten.

 3. Nog mooier, alvorens er een nieuwe wet wordt aangenomen, moeten er twee worden afgeschaft.

  Jan Terlouw van D66 maakte zich hier ooit sterk voor (nieuwe wet? goed: 2 oude weg). Toen hij ontdekte dat hij in een kamer met psychopathische machtswellustelingen stond besloot hij, volledig gedesillusioneerd, maar kinderboeken te schrijven…

Comments are closed.