Hoewel de VS faillieter dan failliet is, maakt men zich daar druk om het fiscale ravijn. Deze fiscal cliff is een hoeveelheid belastingverhogingen en budgetbezuinigingen die automatisch per 1 januari 2013 in werking treden. Of het Congres moet ‘optreden’. Het scenario: politici en (ms-) media prediken hel en verdoemenis en bereiken uiteindelijk een ‘reddende’ overeenkomst. En we kunnen door met de volgende mediahype.

Iedereen feliciteert elkaar en de rekening wordt doorgeschoven. Ofwel volgens Ron Paul: ‘Ze gaan niet toegeven dat we failliet zijn en dat we op de rand staan van enorme veranderingen in onze samenleving. Dus schuiven ze het door en vernietigen uiteindelijk de dollar.’

De Amerikaanse overheidsuitgaven bedragen 3,8 biljoen dollar en men steggelt over een besparing van 110 miljard dollar, waarvan de helft voor rekening van het Pentagon komt. ‘De automatische besparing op het militaire apparaat van de VS vertegenwoordigt een bedreiging voor onze nationale veiligheid’, zegt Republikein John McCain. ‘Complete onzin’, zegt Ben Friedman van het Cato Institute. ‘Als er 10 % af zou gaan, zitten we ruwweg op wat er in 2006 uitgegeven werd – met inflatiecorrectie. Dat kan je geen crisisbudget noemen. Het probleem is dat de VS overal ter wereld militair aanwezig wil zijn en dat ieder instabiel land een bedreiging voor ons zou zijn.’

De bezuinigingen betreffen verminderingen in het basisbudget. En sinds er overheden met budgetten bestaan, past men de volgende truc toe: het budget wordt verhoogd met 10 miljard in het volgend jaar. Maar men brengt dat terug naar 9 miljard en ‘bespaart’10 %. Er wordt dus alleen maar meer geld uitgegeven maar het publiek heeft het idee dat er 10 % bezuinigd wordt. De totale schuld stijgt ongehinderd verder.

Met bezuinigen wil men ‘dingen behouden die belangrijk zijn en dingen weg doen die minder belangrijk zijn’.  Ook dit is een farce want iedere cent in het budget is cruciaal voor iemand waarna de lobbymotor op volle toeren gaat.

Het werkelijke probleem van de VS begint niet op 1 januari 2013. De echte catastrofe heeft zich in de afgelopen decennia opgebouwd en de overheid heeft iedere Amerikaan opgezadelt met een schuld van 52.000 dollar and counting.

De Nederlandse overheid leent 70 miljoen per dag en heeft haar werkzame onderdanen een schuld van  50.000 euro in de schoenen geschoven.

 

1 REACTIE

Comments are closed.