Naar aanleiding van de plannen van Marx Rutte om NL op te delen in landsdelen is op Faecesboek (Facebook op z’n Fries) de groep ‘ “Leaver dea as slaef” opgericht. Dat zijn nog eens sterke teksten. Stukken beter dan ‘ Niet aanpakken, maar afpakken’.

De leus verwijst naar een veldslag tussen graaf Willem IV van Holland en de Friezen op 26 september 1345 die door de fierljeppers werd gewonnen. Toentertijd bestond ‘ het vrije Friesland’ overigens uit een gedeelte Noord Holland (West Friesland), Groningen en een stukje Duitsland (Oost Friesland). Het leek wel een landsdeel.

Op de facebook pagina prijkt ook Grutte Pier, de Friese Obelix, die als hobby Hollanders een kopje kleiner maakte begin 16e eeuw. Nivellering avant la lettre door Rutte Pier.

De koppigheid van Friezen is legendarisch. Phonybaatius kreeg in Dokkum een ‘ goedendag’ op zijn mijter geparkeerd toen hij bleef zaniken over de voordelen van kerstenen. Mijn vader komt uit een plaatsje daar vlakbij, met de exotische naam waar menig toeristenoord jaloers op is: ‘ Paesens – Moddergat’. Zodoende werd er in huize Dijkstra gegrossierd in de door Ari Stootelis geperfectioneerde drogreden ‘ argumentum ad klapvoorkanus’. Had wel als voordeel dat de discussies lekker kort waren.

Ondanks dat ik Blut und Boden mentaliteit nogal primitief vind (voor je het weet moorden mensen elkaar uit vanwege een stukje woestijn), kon ik als half Fries en libertarier wel enige sympathie opbrengen voor de facebook actie. Het recht op secessie is een belangrijk punt in het verkiezingsprogramma van de libertarische partij. Maar daar gaat het deze Friezen helemaal niet om. Ze willen de compleet irrelevante bestuurslaag ‘ Provincie’ behouden. De trotse Friezen die ooit notoir onbestuurbaar waren, vinden (bestuur)slaag door gemeente, waterschappen, provincie, rijk en EU eigenlijk wel lekker, zolang ze maar niet in een landsdeel komen met Groningen? Watskebeurt?

Dat Groningers niet willen afscheiden komt door de sluwe deal die ze hebben gesloten met de Hollandsche heerschers. Zet u schrap voor dit fraaie staaltje boerenslimheid. In ruil voor de gasbaten (die per jaar per inwoner van Groningen bijna even groot zijn als de staatsschuld per Groninger waar de Nederlandse overheid hen mee heeft opgezadeld) krijgen ze werkgelegenheid. Fraaie staatsbedrijven als KPN moesten in de jaren 80 van de overheid naar Groningen verhuizen en ondertussen bouwden politici met het gasgeld een verzorgingsstaat om veel afhankelijk stemboekvee te kweken. Dus in ruil voor hun eigen gas mochten ze werken en daarover weer belasting betalen! Dat is natuurlijk geen slavernij. Zie het als een soort gasarbeiders die ondanks hun rare culinaire gewoonten (erwtensoep) een netto positieve bijdrage leveren aan de NL samenleving.

Omdat iedereen de broekriem moet aanhalen in tijden van crisis, wordt thans in Den Haag ostentatief een totaal overbodig megalomaan cultuurpaleis gebouwd. Investeren in infrastructuur noemt men dat, maar in de volksmond wordt dit gebouw al ‘ de middelvinger’ genoemd. Adding insult to injury, het gebouw is volledig gasgestookt. Zelfs de keuken. De kosten zullen gastronomisch zijn. Uit betrouwbare bron heb ik verzonnen dat bij de opening een klucht zal worden opgevoerd met als titel de gevleugelde Haagsche uitdrukking: ‘ Er gaat niets boven Groningen en binnenkort zit er ook niets meer onder’.

Terug naar die andere gasvrije Noorderlingen. Welke autonomie behouden de Friezen nu eigenlijk door vast te klompen aan hun geliefde provinciebestuur? Kunnen ze de WOZ afschaffen die nu ondanks dalende huizenprijzen toch omhoog gaat? Nee. Kunnen ze de inkomstenbelasting afschaffen? Nee.  Hoeven ze niet meer aan Club Med (recent uitgebreid met Cyprus) te betalen? Nee.  Kunnen ze een eigen munteenheid (Drachtme, Sneeku, Jouro, Moneterp?) introduceren. Nee.   Minder BTW? Nee.  Kunnen ze een AZC weigeren. Nee.  De Haagsche heerschers gooien hen een paar kruimels toe in de vorm van tweetalige verkeersborden en ze voelen zich geen slaaf meer. Een minderland is snel verguld.

Grutte Pier zou nog liever zijn baard oproken dan de huidige accijnzen op zware shag te betalen. Zatte Pier zou rookverbod ambtenaren die zijn stamkroeg binnenhuppelen er met weinig gevoel voor proportionaliteit weer uitknuppelen. Sneek’s Pier zou allang een pHamflet geschreven hebben dat er iets aan het rotten is in the state of Belgium. Zou Opa Pier netjes elk jaar zijn belastingformulier invullen en zijn centen overmaken naar Den Haag of zou hij zijn Grutte Derriere afvegen met blauwe enveloppen? Sommige Catalaanse dorpjes weigeren al belasting te betalen aan Madrid. Wat is er met de vrije Friezen gebeurd? Zijn ze ook in de ‘ salami tactiek’ van de politici getrapt? Het schijnt dat als je kikkers in een pan warm water gooit dat ze er snel weer uitspringen, maar dat als je ze langzaam opwarmt ze ‘ beFriezen’ en na een tijdje zo dood zijn als een Pier.

Als 100% belasting slavernij is, bij welk percentage is het dat niet meer? En maakt het wat uit waar degene woont aan wie je moet afdragen? Of Grijpstra cq. Grutte Gier uit Leeuwarden je een riek op de keel zet en je rapen vergaart of de Groninger Diederik Samson via het Haagsche incassoburo, macht toch kein Flaus aus?  (mijn (Oost) Fries is een beetje roestig).   Dus louter secessie zou een beetje een Pierhus overwinning zijn.

Misschien is er een libertarfriesche oplossing. Dat wil zeggen strijden voor meer vrijheid en secessie op individueel niveau met inachtname van het non agressie principe. Grutte Pier was volgens de overlevering geen grote inspiratiebron voor Ghandi, maar als men je familie vermoordt en je boerderij in de hens steekt, dan was zijn reactie niet onbegrijpelijk. ‘ Dont tread on me’.   De pen, en soms het stempotlood, is machtiger dan het zwaard. En waarschijnlijk is het ook beter voor de gezondheid. Sterven voor vrijheid klinkt heroisch, maar wat als ze in het hiernamaals geen pizza’s hebben?

Bûter, brea, en libertarisch;

wa’t dat net stemmen kin,

is gjin oprjochte Fries                        Peter ‘ Grutte Bier’  Dijkstra

9 REACTIES

 1. Hilarisch, Ge zijt ne woordkunstenaar. Tip: Overweeg een loopbaan als columnist, cabaretier of automonteur.

 2. @Hub Jongen [1]:
  Het is geen groep, Leaver Dea As Slaef is een pagina …

  De historische “Friese vrijheid” verwijst wel naar een bijna libertarische samenleving waarbij Friezen zichzelf bestuurden in zelfgevormde boerenrepubliekjes, zonder dominante leiders zoals een graaf of hertog waartegen de Friezen zich (net als de zee) continu moesten verdedigen.

  De leus ‘leaver dea as slaef’ stamt uit die tijd.
  Een benadering van uitleg van de Friese vrijheid: http://nl.wikipedia.org/wiki/Friese_Vrijheid

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.

 3. Kwisnie dat de stoomboot van de Sint uit Friesland kwam. Persoonlijk heb ik er alle sympathie voor dat de Friezen hun (kollektievisties) territorium terug willen. Niet vragen gewoon nemen he?

  Wat die decadente cultuurtoren in Den Haag betreft. Dat is vast een ‘wens’ (lees: oekaze) van mevrouw Amsberg geweest; die naar het schijnt wel eens een middelvinger naar het plebs heeft opgestoken vanuit de gouden koets; niet te opvallend natuurlijk.

 4. Definitely consider that that you said. Your favourite reason appeared to be at the web the simplest factor to take note of. I say to you, I definitely get annoyed whilst folks think about concerns that they just don’t recognize about. You managed to hit the nail upon the top and outlined out the entire thing without having side effect , people could take a signal. Will likely be again to get more. Thanks

Comments are closed.