En het zou best kunnen dat de tijd daarvoor rijp is.

Een van onze trouwe lezers stuurt ons onderstaande oproep van  de ” vooraanstaande hoogleraar financiële geografie, Ewald Engelen”.

Een oproep die uw aandacht meer dan waard is en wij stellen op prijs als u deze rationeel wilt bestuderen en uw conclusie hier wilt inbrengen. Mogelijk komen we dan tot goede conclusies over wat te DOEN.

 

Hier het stuk wat we toegestuurd kregen: (nadruk door ons!)

 Hoogleraar roept op tot burgerlijke ongehoorzaamheid

De vooraanstaande hoogleraar financiële geografie, Ewald Engelen heeft in zijn column in parool.nl de lezers opgeroepen tot “burgerlijke ongehoorzaamheid”. Hij vindt dat de recessie waarin we thans verkeren niet van buiten komt maar dat deze van eigen makelij is.

Hij zegt: “Deze wordt veroorzaakt door politici die hardnekkig vasthouden aan een middeleeuws medicijn – aderlaten totdat de patiënt het begeeft – dat ons de depressie van de jaren dertig en de Europese burgeroorlog van de jaren veertig heeft opgeleverd. Hoe lang pikken wij deze incompetentie nog? Wordt het geen tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid? De Europese Commissie geeft een somber beeld over Nederland. Het bijbehorende rapport, getiteld “Langzaam uit de put kruipen” leest als een loepzuivere aanklacht tegen de eerst 16, toen 30 en nu 46 miljard euro aan extra bezuinigingen die door Rutte I en Rutte II aan ons worden opgelegd.
Het grootste probleem is namelijk de afnemende consumptie. Deze veroorzaakt 1,2% krimp dit jaar, 0,8% in 2013 om pas weer te groeien in 2014. Onze consumptie is anno 2012 gezakt naar het niveau van 2006. Oorzaak? Stijgende werkloosheid, loonmatiging maar vooral lastenverzwaringen, dan is die nivellerende zorgpremie nog niet eens meegenomen”.

Ondanks bezuinigingen loopt staatsschuld op

Verder wijst Ewald Engelen erop dat ondanks de lastenverzwaringen ter grootte van 15% van de begroting, de staatsschuld alleen maar groeit. 68,8% dit jaar en 70,3% in 2014. Het oplopen van de staatsschuld wordt ook nog een explosief opgejaagd door de steunprogramma’s voor Griekenland, Portugal en Ierland alsmede de miljarden euro’s die gestort moeten worden in het EFSF en ESM.

Resumerend kan gezegd worden: “We kruipen niet langzaam uit de put, maar storten er juist met veel geraas in”!

Wat betreft zijn oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid beëindigt Ewald Engelen zijn betoog met de suggestie: “Mag ik 1 april suggereren? Dan verwacht de fiscus uw aangifte. U weet wat u te doen staat……..”

Geplakt uit <http://www.gewoon-nieuws.nl/2012/11/hoogleraar-roept-op-tot-burgelijke-ongehoorzaamheid/#.UKFfEmez6KK>

—————————-

—–Wat wil/kunt u DOEN? Zonder uw eigen toekomst in nodeloos gevaar te brengen? Zowel betreffende dit project als met allerlei andere mogelijkheden>

–Stuur naar reactie (hieronder) of naar info@vrijspreker 

–Is er iemand die als “Coördinator” met Vrijspreker dit project wil gaan behandelen?

–“SCHRIJVER: U weet wat u te doen staat……
Bedoelt hij om niet zelf tegen jezelf te getuigen met je “aangifte” ? Dus niet inleveren?

36 REACTIES

 1. @joreiki [2]:

  U bedoelt zoals destijds is Ijsland. De regering heeft daar gekozen voor haar burgers. Onze regering hier heeft echter voor de grote banken, die ons in de eerste instantie de crisis (bewust) hebben veroorzaakt.
  De banken hadden nooit overeind gehouden moeten worden, zeker niet met staatssteun. (lees: belastinggeld)

  Vilseledd [19] reageerde op deze reactie.

 2. Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar de overheid werd ooit in het leven geroepen door burgers om ons te dienen. Dus niet om ons aldoor dwars te zitten, ons permanent voor de voeten te lopen en ons uit te knijpen. Het staatsapparaat groeide uit z’n krachten, kroop als een gezwel overal in en nam alles en iedereen in beslag en in bezit.

  daniel [8] reageerde op deze reactie.

 3. @Nico [7]: de huidegige staat
  is in het leven geroepen na de nederlaag van napoleon.
  Niet door burgers en niet om ons te dienen.

 4. @firefly [6]: even door de draadjes gelezen op die site . Een aaneenschakeling van trollers die worden getrolt en die moderatie trolt vrolijk mee.

 5. @daniel
  Mijn verwijzing was naar het stuk over het feit dat de eu bankenunie een ramp wordt voor de Nederlandse belastingbetaler.
  Daarbij wijs ik er op dat dit stuk een vertaling uit het Duits is en niet een door de moderator verzonnen verhaaltje.

  Volgens de Duitse econoom Hans Werder Sinn betekenen de huidige plannen van de EU een regelrechte ramp voor de belastingbetalers in Noord Europa -met name en Duitsland en Nederland-,

  Uit uw reactie blijkt dus duidelijk dat u het stuk niet gelezen heeft.

  daniel [14] reageerde op deze reactie.

 6. @Hub Jongen [11]:

  Het zullen idd door de staat aangewezen en gecontroleerde instituten zijn de taak op zich gaan nemen en de rebelse hoogleraar zal waarschijnlijk op non actief worden gezet.

 7. @firefly [12]: jawel,
  gelezen.
  Managen van Liquiditeit ,zo zie je maar hoe taai dat monetarisme is.
  Het had in 2008 al in moeten storten, dan waren we nu weer in een opbouwfase , niet dat ik er veel verstand van heb ,ik denk dat we beter kunnen overschakelen op een echte vrije markt.
  Dat met die troldraadjes: lees het stukje
  “Israëlische tanks vernietigen Syrische stelling”

 8. @Hub Jongen [16]:

  Ik heb het niet zo op de handelswijze van de libertariërs, de denkwijze is oké daar kan ik mee uit de voeten maar het zeggen en er naar handelen is iets dat de meesten nog moeten leren.

  Ik ben slechts een simpele boer die probeert goed te zijn voor zijn medemens maar doe dat dan gewoon vanuit een overtuiging die sociaal voelend heet, liefst zie ik ook alle politici gaan en en betere oplossing er voor terug komen maar ik ben realist en de gedachte dat we ooit nog van die politici afkomen heb ik allang naast me neergelegd.

  Maar als u me uitdaagt de handschoen op te nemen ? zeg me wat er gedaan moet worden, hoe ik deze regering omver kan werpen en ik ben uw man.

  Wat u niet weet maar ik u bij deze graag mededeel is dat ik al jaren waar mogelijk ook politici mail op hun privé adressen en de 2e kamer leden vaak mijn ongezouten menig geef, en dat graag doe, dus bang voor een reactie ben ik bij voorbaat niet.

  Tell me where to begin my dear, tell me.

  Ik heb mijn nek al zo vaak uitgestoken dat een keer meer ook niet uitmaakt, zeker na de mails en de acties van de laatste paar dagen ben ik er niet bang meer voor, als ze me al van mijn bed hadden willen lichten waren ze er al geweest, dhr Diederik Samsom weet inmiddels wel wie J.Snijder is Hahahaha, en ook Rutte en de VVD zal nu vast mijn naam wel in zijn analen hebben bijgeschreven LOL.

  Ik schreeuw wel maar durf mijn verantwoordelijkheid wwel te nemen, U ook ?

  Igor [22] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [24] reageerde op deze reactie.

 9. Lees “flatgebouw Nederland” van Pamela Hemelrijk.

  Er is een fundamentele discussie nodig over de rol van de overheid. Neem bv de ww periode. Dit ligt gevoelig omdat men in de bijstand de eigen woning moet opeten. Zorg dan, dat de overheid daar nooit aan kan(mag) komen, dat geeft een hoop zekerheid. Sta toe dat men 1 ton spaart voor tegenslagen in het leven en belast dat geld niet. De ww kan daarna afgeschaft worden.

 10. @Arie [3]:

  Maar het verschil met IJsland is, is, dat dat laatste een ons-kent-ons-samenleving is. Met degene met wie je nog tientallen jaren door één duur moet, kun je maar beter bevriend zijn. In Nederland kun je betrekkelijk anoniem zijn. Wie kent Leemhuis-Stout bijvoorbeeld nog?

  @Hub Jongen [4]:

  Beter dan een belastingstaking is een kopersstaking. Je beperkt je tot de noodzakelijke producten, koopt die als het kan in Duitsland en nooit bij het grootwinkelbedrijf. Moet je eens kijken, hoe snel je de regering op de knieën krijgt. Of een sexstaking, zoals de Oude Grieken.

 11. @Vilseledd [1]: U bedoelt het recht van het OM om iemand niet te vervolgen danwel een zaak te seponeren? Wat heeft dat er nou mee te maken?

  On topic:

  – Ga zwart werken.

  – Koop zonnepanelen in Italië (daar is het BTW tarief 10%) en haal vervolgens hier subsidie op. Vervolgens betaal je natuurlijk geen energiebelasting over de stroom die je daarmee opwekt.

  – Koop een houtkachel en stook daar je huis mee warm.

  – Zoek een ondernemer die diesel groot inkoopt en haal daar je diesel. Je betaald geen BTW meer en de ondernemer steekt het geld buiten de IB om in zijn zak.

  Aanvullingen zijn meer dan welkom!

 12. @Igor [22]:

  “Bankrun” is al een tijdje een verboden woord, oproepen daartoe is strafbaar gesteld door de politiek.
  Wat misschien nog effectiever is, is als iedereen zijn (hypotheek)schulden gelijk aflost. Dan kunnen de banken ook niet meer parasiteren op de rente van het waardeloze FIATgeld dat zij konden scheppen dankzij o.a. de opgeblazen vastgoed-bel en al die onnodige persoonlijke leningen voor bv. een auto of een nieuwe flatscreen.

  Jan Snijder [28] reageerde op deze reactie.
  Vilseledd [29] reageerde op deze reactie.

 13. @Jan Snijder [17]:

  Geweldig, Jan:
  ” Ik ben slechts een simpele boer die probeert goed te zijn voor zijn medemens maar doe dat dan gewoon vanuit een overtuiging die sociaal voelend heet,
  liefst zie ik ook alle politici gaan en en betere oplossing er voor terug komen maar ik ben realist en de gedachte dat we ooit nog van die politici afkomen heb ik allang naast me neergelegd.

  Maar als u me uitdaagt de handschoen op te nemen ? zeg me wat er gedaan moet worden, hoe ik deze regering omver kan werpen en ik ben uw man.

  Wat u niet weet maar ik u bij deze graag mededeel is dat ik al jaren waar mogelijk ook politici mail op hun privé adressen en de 2e kamer leden vaak mijn ongezouten menig geef, en dat graag doe, dus bang voor een reactie ben ik bij voorbaat niet.

  Tell me where to begin my dear, tell me.”

  Hier een eerste spontane gooi.
  1.–Op de eerste plaats doorgaan/ verbeteren/versnellen meer mensen achter het basisprincipe (NAP) te krijgen om samen sterker te zijn.
  2.–Het maken van een plan hoe de roverheid te verkleinen. Hoe hun bevoegdheden te verkleinen, welke zaken mogen zij zich niet meer mee bemoeien en hoe dit plan uit te voeren totdat de bemoeienis (bijna) nul wordt.

  A.–Welke subsidies zijn af te schaffen die niemand in “nood” brengt. (m.u.v. de ontvangers!!!)
  Bvb alle sport en kunst subsidies en dergelijke leuke zaken.

  B.–Afschaffen ministerie van Cultuur

  C.–Privatiseer ontwikkelingshulp. Iedereen die er aan wil geven, kan dan nog meer betalen dan nu als hij/zij dat vrijwillig willen. (dan is er meteen ook eerlijke solidariteit in plaats van jatten bij de medeburgers om aan Afrikaanse opperhoofden te schenken)

  Enz. enz

  Dit alles zo snel als maar mogelijk, en zo mogelijk via een privatiseringsproces waardoor de betrokken ambtenaren en enthousiaste aanhangers de KANS krijgen om het allemaal door te zetten op een volledige NAP (vrijwillige) methode.

  Dit zijn een paar primaire gedachten.

  Nu volgende stap:
  Iemand, of een (klein) clubje die dit beter gaat opstellen en uitbreiden.

  Is dat wat voor jou om op te pakken?
  De Vrijspreker staat achter je.
  Je kunt me ook mailen op hub@vrijspreker.nl

  Jan Snijder [26] reageerde op deze reactie.

 14. @Jan [20]:

  Dit is een van de vele brainwash trucs om de sheople zich onderdanig te doen voelen.
  Moet inderdaad omgekeerd.
  Het woord roverheid is dan ook veel beter.

 15. @Hub Jongen [24]:

  Ik heb u al gemeld dat ik maar een simpele boer ben he ? dat ik dat niet vergeten ben.

  Wat u vraagt cq voorstelt gaat alleen dán lukken als u insiders heeft die in politieke kringen zaken voor elkaar kan krijgen en daar heb ik de connecties niet voor ik kán u daar helaas niet mee helpen.

  Maar ik heb een beter voorstel:

  Herinnert u zich de datum 1 April ? die de oorspronkelijke auteur aanhaalt ?

  Welnu mijn idee is even simpel als logisch én ook nog eens op korte termijn uitvoerbaar, mits iedereen meewerkt.

  Organiseer een Malieveld bijeenkomst (of elders in het land, mag ook decentraal zijn) bijvoorbeeld via de social media zoals FaceBook en Twitter.

  Laat iedereen op 1 April, of het weekend daarvoor om iedereen de kans te geven ook te kunnen komen, en neem allen uw belastingaanslag mee.

  Op een afgesproken sein steekt iedereen dan daar ter plekke zijn aangifte in brand en wenst de Belastingdienst een gezond maar verder arm leven.

  Weiger daarna gezamenlijk (Burgerlijke ongehoorzaamheid is een wettelijk geoorloofde manier van protest in ons land en kan slechts licht bestraft worden) de aanslag te betalen en leg uw eisen op tafel (de eisen van de bevolking en NIET die van de Libertariërs alleen dat zou een slechte zaak zijn).

  Stel een ultimatum tot uitvoer van de eisen op korte termijn maar wel redelijk volgens de wettelijke bepalingen, alweer niet strafbaar.

  Wedden dat het “kabinet” snel tot inkeer komt?

  Kijk dáár zou ik mee kunnen helpen, bijvoorbeeld door het helpen opzetten van een website of het verspreiden van uitnodigingen per e-mail.

  Zoals gezegd ben ik maar een simpele boer maar wel een de een klap durft op te vangen.

 16. @Arie [23]:

  @Igor

  En oproep tot een bankrun is zoals gezegd een strafbaar feit maar in dit geval ook zinloos, u en ik hebben te weinig geld op die banken staan en degenen die dat wél hebben kijken wel uit om zo dom niet te zijn.

  @Arie

  Hoeveel mensen kent u die de hypotheek in één keer kunnen aflossen ? ik maar weinigen, dus idee verworpen, niet haalbaar in mijn optiek. Bovendien hoe bereik je die groep, de bankgegevens zijn geheim en niet iedereen geeft graag zijn naam prijs voor dit soort akties.

  Igor [30] reageerde op deze reactie.

 17. @Jan Snijder [28]: @Vilseledd [29]:

  Ja over het algemeen zijn acties waarmee de macht van de staat in gevaar komt verboden. Als je als een braaf slaafje binnen de lijntje opereert en dan verwacht daarmee resultaat te boeken ben je misschien een beetje naïef… (over het algemeen zijn boeren toch juist heel nuchter?)

  Het werkt als een lawine, om een goede lawine te veroorzaken hoef je ook niet alle sneeuw van de berg af te schuiven, de situatie goed bekijken en op het juiste moment een begin maken.
  Of misschien een voorbeeld wat je meer aanspreekt; Inzaaien, misschien een beetje bemesten en dan rustig afwachten tot het groeit.

  Het mooie van een bankrun is dat zodra dat het loopt iedereen mee helpt, vriend of vijand het maakt niet uit ze willen allemaal hun centjes veilig stellen. Kan mij geen betere katalysator voorstellen als iedereen zijn eigen belang.

  De machthebbers spelen vieze spelletjes, als wij mee willen spelen moeten wij het ook smerig spelen.

  Andere acties zijn ook leuk maar het hoogst haalbare resultaat met een “protest” actie is dat ze even 5 minuten naar het volk luisteren (zogenaamd) en vervolgens weer fijn op de oude voet verder te gaan, maar wel met een herstelt vertrouwen in de politiek, die kleine overwinning is dan een obstakel voor “echte” verandering.

  Ik wil deze kar best trekken trouwens, maar ik geloof niet dat er erg veel animo is voor acties die niet vallen in de categorieën “protest” of “ludiek”

Comments are closed.