En het zou best kunnen dat de tijd daarvoor rijp is.

Een van onze trouwe lezers stuurt ons onderstaande oproep van  de ” vooraanstaande hoogleraar financiële geografie, Ewald Engelen”.

Een oproep die uw aandacht meer dan waard is en wij stellen op prijs als u deze rationeel wilt bestuderen en uw conclusie hier wilt inbrengen. Mogelijk komen we dan tot goede conclusies over wat te DOEN.

 

Hier het stuk wat we toegestuurd kregen: (nadruk door ons!)

 Hoogleraar roept op tot burgerlijke ongehoorzaamheid

De vooraanstaande hoogleraar financiële geografie, Ewald Engelen heeft in zijn column in parool.nl de lezers opgeroepen tot “burgerlijke ongehoorzaamheid”. Hij vindt dat de recessie waarin we thans verkeren niet van buiten komt maar dat deze van eigen makelij is.

Hij zegt: “Deze wordt veroorzaakt door politici die hardnekkig vasthouden aan een middeleeuws medicijn – aderlaten totdat de patiënt het begeeft – dat ons de depressie van de jaren dertig en de Europese burgeroorlog van de jaren veertig heeft opgeleverd. Hoe lang pikken wij deze incompetentie nog? Wordt het geen tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid? De Europese Commissie geeft een somber beeld over Nederland. Het bijbehorende rapport, getiteld “Langzaam uit de put kruipen” leest als een loepzuivere aanklacht tegen de eerst 16, toen 30 en nu 46 miljard euro aan extra bezuinigingen die door Rutte I en Rutte II aan ons worden opgelegd.
Het grootste probleem is namelijk de afnemende consumptie. Deze veroorzaakt 1,2% krimp dit jaar, 0,8% in 2013 om pas weer te groeien in 2014. Onze consumptie is anno 2012 gezakt naar het niveau van 2006. Oorzaak? Stijgende werkloosheid, loonmatiging maar vooral lastenverzwaringen, dan is die nivellerende zorgpremie nog niet eens meegenomen”.

Ondanks bezuinigingen loopt staatsschuld op

Verder wijst Ewald Engelen erop dat ondanks de lastenverzwaringen ter grootte van 15% van de begroting, de staatsschuld alleen maar groeit. 68,8% dit jaar en 70,3% in 2014. Het oplopen van de staatsschuld wordt ook nog een explosief opgejaagd door de steunprogramma’s voor Griekenland, Portugal en Ierland alsmede de miljarden euro’s die gestort moeten worden in het EFSF en ESM.

Resumerend kan gezegd worden: “We kruipen niet langzaam uit de put, maar storten er juist met veel geraas in”!

Wat betreft zijn oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid beëindigt Ewald Engelen zijn betoog met de suggestie: “Mag ik 1 april suggereren? Dan verwacht de fiscus uw aangifte. U weet wat u te doen staat……..”

Geplakt uit <http://www.gewoon-nieuws.nl/2012/11/hoogleraar-roept-op-tot-burgelijke-ongehoorzaamheid/#.UKFfEmez6KK>

—————————-

—–Wat wil/kunt u DOEN? Zonder uw eigen toekomst in nodeloos gevaar te brengen? Zowel betreffende dit project als met allerlei andere mogelijkheden>

–Stuur naar reactie (hieronder) of naar info@vrijspreker 

–Is er iemand die als “Coördinator” met Vrijspreker dit project wil gaan behandelen?

–“SCHRIJVER: U weet wat u te doen staat……
Bedoelt hij om niet zelf tegen jezelf te getuigen met je “aangifte” ? Dus niet inleveren?

36 REACTIES

 1. bij deze: ik wil best de aanzwengelaar zijn, maar weet ook zeker dat ik dan de enige ben die op het marktplein gestenigd wordt omdat iedereen uiteindelijk bang is voor zijn eigen hachje. hoe ik dat weet? uit ervaring. het bedrijf waarvoor ik werkte had volledig lak aan arbeidsomstandigheden, werkdruk, arbowet etc. collega’s vonden het geweldig dat ik de kar voor hen trok, mijn mond open deed. totdat ik eruit gedonderd werd na 15 jaar trouwe dienst. geen hond die bezwaar maakte, niemand die voor de rechter wilde getuigen, iedereen bang voor zijn baantje. dat is inmiddels tien jaar geleden en ze klagen nog steeds steen en been, maar blijven zitten waar ze zitten. zonder eenheid bereik je nul. mensen zijn niet bereid een après-skietje te laten schieten, in deze maatschappij is het ieder voor zich en dus is het een hopeloze zaak, veel geblaat, weinig wol. aan gekwek hebben we helemaal niks. nederlanders zijn verwend en kunnen beter collectief zelfmoord plegen, allemaal luie donders die de kastanjes door een ander uit het vuur gehaald willen zien. hoeven ze hun gemanicuurde vingertjes niet te branden. we zijn een zielig volk dat niet beter verdient, we vragen erom belazerd en uitgekleed te worden. eigen schuld, dikke bult.

  Jan Snijder [32] reageerde op deze reactie.
  Jan Snijder [33] reageerde op deze reactie.

 2. @rhiannon [31]:

  Exactly, is mij ook gebeurd, jaaaren geleden werd ons bedrijf verplicht een OR in te stellen omdat het te groot werd, welnu eerste jaar ging goed, tweede jaar zochten ze een nieuwe voorzitter, ik gek en zeg ja, kon altijd heel goed met de bazen “werkgevers” opschieten totdat… oke, een vrijdagmiddag in de kantine (we hadden al flink wat ingedronken voor het weekend) opdraven voor een vergadering.

  Ik zeg nee tegen de oproep met de mededeling dat ik had gedronken en als ik drink werk ik niet, net zoals wanneer ik werk ik niet drink, is principekwestie.

  Na drie keer nee zeggen tegen de chef op staande voet ontslag, tja als je je nek uitsteekt kan je maar beter zorgen voor een goed hakblok en een scherpe bijl dan doet het tenminste geen pijn.

  Dus mn nek uitsteken voor een ander ? hmmmmm, ik weet het niet zo of het dat allemaal wel waard is.

  Helaas is het wél zo dat een groep hard schreeuwende lafbekken ook niets uithaalt, en ja dan moeten wij ons nek maar weer uitsteken in de hoop daar ooit eens voor beloont te worden.

  Overigens Rhiannon is het wel zo dat het libertarische denken juist gaat over dat individualisme, dat ikke ikke en daarna de rest, zitten wij dan wel op de juiste plek hier ?

  Igor [34] reageerde op deze reactie.

 3. @Jan Snijder [33]:
  “Overigens Rhiannon is het wel zo dat het libertarische denken juist gaat over dat individualisme, dat ikke ikke en daarna de rest, zitten wij dan wel op de juiste plek hier ?”

  Dat varieert nogal hoor, het is in veel gevallen meer een kwestie van een overkill aan opgedrongen onvrijwillige omgang met anderen, natuurlijk de vrekkige egoïsten zullen er ook tussen zitten maar zouden die mensen veel kans maken op succes in een wereld op basis van vrijwillige interactie?

 4. @Jan Snijder [35]:
  Juist Jan, Dat is normaal.Het is de kunst om een kleine (?) actie tot stand te brengen in de goede richting.

  Bvb. een OPROEP aan een aantal mensen om er samen eens over te brainstormen? Je hebt dan maar 1 of 2 of 3 deelnemers nodig!

Comments are closed.