PolitIci hebben toch geen echte principes?  Misschien met een enkele uitzondering.

Donderdag viel mijn oog op een heel goed commentaar in Elsevier van Afshin Ellian.
Dit commentaar heet: “De ideologische veren van Mark Ruttes VVD”

Geplakt uit <http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Afshin-Ellian/353389/De-ideologische-veren-van-Mark-Ruttes-VVD.htm>

Hier enkele lezenswaardige citaten uit dat commentaar:

VVD-premier vindt het geen probleem om de kleur van zijn wisselende coalitiepartners aan te nemen. Rutte I was veel CDA-beleid, Rutte II is vooral PvdA-beleid

 De kosten van de schuldencrisis worden nu structureel bij Nederlanders neergelegd die het grootste deel van belastingengelden opbrengen. De sterkste schouders dragen nu de zwaarste lasten, zou een rechtgeaarde PvdA’er denken.

 Hoe sterk zijn de schouders van de tweeverdieners? De zeven plagen van Egypte komen op deze groep af. Premier Rutte zegt ondubbelzinnig tegen de hardwerkende Nederlanders: sorry jongens, we moeten eerlijk delen.

 Voorlopig wordt Nederland door hardwerkende mensen als een onaantrekkelijk land ervaren.

De zorgpremie voor de middenklasse kan per persoon meer dan 400 euro per maand gaan bedragen. Dit is werkelijk onaanvaardbaar – en dan zijn er nog talloze andere maatregelen.

 PvdA-kleur

We kunnen niet ontsnappen aan het feit dat het aankomende kabinet wat structurele maatregelen betreft niet de VVD-kleur maar vooral de PvdA-kleur draagt.

  Ook het buitenlandbeleid zal PvdA-beleid worden: viva Europa, de dialoog met Hamas, Hezbollah en Khamenei.

 In de komende kabinetsperiode zullen de linkse kranten en media de VVD verdedigen. Plotseling is Rutte een fantastische politicus in de ogen van de linkse media.

 Premier Rutte zei tegen Diederik Samsom dat hij zelf bereid is om het Regeerakkoord in het PvdA-congres uit te leggen. Wie had dat verwacht? Tja, de wereld staat op zijn kop.

 Taboedoorbreking
Op premier Rutte rust nu de schijn dat hij zijn ideologische veren heeft afgeschud. Een taboedoorbreking.

 Dit is wel de eerste keer in de geschiedenis van de VVD dat uitdrukkelijk afstand wordt genomen van een aantal ideologische, economische beginselen van het liberalisme.

Let wel, ook Afshin Ellian noemt het terecht geen principes, maar (opgeplakte) idiologische veren die je desgewenst afschudt en vervangt door veren van een andere kleur..

Principes Welke principes staan bij de VVD nog overeind, vragen de verontruste liberalen zich af.

Misschien gaan ze die zoeken bij de andere partijen.
Ze zouden dan eens rationeel moeten studeren. Dan zullen ze  leren dat de meeste partijen helemaal geen principes hebben.
Met uitzondering van de LP die alle initiëren van geweld afkeurt.

3 REACTIES

 1. Ik ben blij dat ik deze keer niet op de VVD heb gestemd, maar op een ware Libertarische partij, nl. de Libertarische Partij.

  De overheid maakt het steeds minder lonend om hard te werken en zal daar dan ook mensen voor terug krijgen. Mensen die niet hard werken.

 2. Principes van politici, een “Contradictio in terminis”?

  Integendeel zelfs ! Politici kunnen stomweg niet zonder principes.
  Het hebben van principes bespaart je immers de moeite om ergens over na te denken !

  De vraag had derhalve beter kunnen luiden: Nadenken door politici, een “Contradictio in terminis”?

  Met het antwoord op die vraag waren we ook weer snel klaar geweest want ‘goede politici’ (over contradictio in terminis gesproken !) beschikken niet over kennis in welke vorm dan ook en alles dat ze zeggen komt als een soort moerasgas naar boven. Een beroep doen op hun intelligentie is graven in een beerput.

 3. Leve het nutteloze leven?

  Al dat nutteloos gedoe op internet en nimmer te realiseren oplossingen aandragen, daar los je geen enkel probleem mee op, net zomin als politici in de mooie debatten iets zinvols opleveren. Het is net als gehakt ballen draaien en daarna deze verdelen op de “ Landjepik” methode. Dat spel deden de kinderen vroeger ook vaak. Het zou beter zijn er een zinvol leven van te maken door de mensen bij elkaar te brengen en er een eenheid van maken.
  De Telegraaf gaat nu de barricade op voor de inwoners en dat is zinvol en ‘verdient respect.

  Wanneer staan er 50 sterke commerciële zakelijk ingestelde personen op die gezamenlijk ons land weer uit de problemen helpen, dat is de enige manier om er uit te komen. Negeer de politiek door te zorgen dat er veel mensen achter ze gaan staan. Met de huidige communicatie mogelijkheden moet dat te realiseren zijn. Nu nog even alle mensen mobiliseren en zonder nare gevolgen een verstandiger weg in slaan. Met de verscheurde en onbetrouwbare politiek komen we er zeker niet uit! Samenwerken aan een gezond land is de enige methode, maak leven nuttig!.

Comments are closed.