Een paar weken geleden is Russell Means overleden.
Ik herinner mijn ontmoeting met hem toen hij tegelijk met Ron Paul “runde” in 1987 om de LP-kandidaat-President te worden. Ron Paul won en Russell had 31 % van de stemmen..

.

 

Russel blijft onder andere in mijn gedachten hangen door de show die hij toen opvoerde. Elke keer als het zijn beurt voor een toespraak te houden kwam hij achter in ze zaal binnen en “schreed plechtig” naar voren, ondertussen een Indiaanse wens uitsprekend.

Die wens was waarschijnlijk iets als:”‘May the Great Mystery continue to guide and protect the paths of you and your loved ones.’”

Hij werd bekend als vrijheidstrijder voor de Indianen en nam uitgebreid deel aan de bezetting van Wounded Knee.

Later werd hij filmster en speelde in verschillende films belangrijke rollen. Onder andere in “De laatste der Mohicanen”.

 

Meer over hem in:

.<http://www.lp.org/blogs/staff/former-lp-presidential-candidate-actor-american-indian-movement-leader-russell-means-die>

EN:  <http://www.hbvl.be/nieuws/media-en-cultuur/aid1265853/indiaanse-activist-en-acteur-russell-means-73-overleden.aspx>

2 REACTIES

  1. Gelukkig zijn Indianen nu niet langer meer het domein van de “politiek correcte” linksmenschen. Als je het ze zelf zou vragen (getuige deze foto) zijn ze toch liever libertarisch, zo te zien.

    Goeie zaak! 🙂

  2. Russell Means: “I don’t want to be remembered as an activist. I want to be remembered as an American Indian patriot.” In “The Progressive” magazine.
    http://fb.me/1HyZMx339

Comments are closed.