U hebt van bekenden wat ingrediënten gekregen die u in uw broodmachine stopt om een broodje te bakken. De bekenden hebben wel voor die ingediënten betaald, maar u gebruikt ze zonder betaling. En dan komt de bakker aan uw deur, dringt binnen in uw huis of bedrijf, breekt in in uw broodmachine en ontdekt de “illegale” ingrediënten, waarover u niets aan het bakkerswereldje hebt betaald.

 

Flauwekul natuurlijk, dit bovenstaande verhaaltje. Brood is niet onderhevig aan zulke controles en al zou dat zo zijn, dan laat geen enkel verstandig mens een willekeurige bakker die zegt iets te willen controleren in zijn huis. Kom op zeg, die bakker is ook maar gewoon een ondernemer. Met welk recht zou die u huis mogen onderzoeken?

En toch is er een bedrijf dat met veel wapengekletter aan uw (bedrijfs-)deur kan komen morrelen en zich, voordoend als een soort deurwaarder met authoriteit, toegang probeert te verschaffen. Dit bedrijf, let wel: gewoon een commerciële onderneming die denkt goed te doen, is BSA, ofwel Business Software Alliance. Die willen controleren of uw bedrijfssoftware wel legaal is. BSA heeft met allerlei “grote jongens” relaties aangeknoopt, van Adobe, via Microsoft tot aan Siemens en Symantec (ruim 40 bedrijven) en controleert op legaliteit van op bedrijfscomputers aanwezige software van haar klanten. Mooi initiatief, moeten die partijen zelf weten, nietwaar?

Echter, laat u niet intimideren door het gedrag van BSA-personeel aan uw voordeur/bedrijfsdeur. Het is gewoon een commercieel bedrijf met geen enkele authoriteit om bij u binnen te mogen komen zonder uw toestemming. Willen zij u als verdachte aanmerken, dan hebben zij via de Officier van Justitie maar een dwangbevel los te peuteren. U bent in geen geval verplicht hen binnen te laten zonder rechtsgeldig dwangbevel, laat staan dat zij in uw computers mogen kijken.

U begrijpt: ik zit in de steekproef van BSA. Het leuke is echter, dat mijn bedrijfsvoering per begin dit jaar niet meer bij de KvK staat ingeschreven. Dus hoe hilarisch kunt u het hebben? De controlerende “macht” kan zelf niet eens accurate NAW of bedrijfsgegevens controleren.

 

Fijn weekeinde en let goed op voor wie u de deur open doet,

MMAP.

3 REACTIES

 1. BSA is een mooi voorbeeld van een quasi-overheid die meent ook boetes te mogen heffen. Want o wee als er op de computer van de secretaresse een spelletje staat waarvoor niet betaald is…
  Al vind ik persoonlijk dat je gewoon betalen moet voor de software waarmee je geld verdient, of voor Open Source moet kiezen.

  De BSA kan beter zijn pijlen beter richten op al die schimmige App Stores waar het volstrekt onduidelijk is hoe je er mee om moet gaan, volumelicenties moeilijk verkrijgbaar zijn, en het eigendomsrecht met voeten wordt getreden. (idem voor digitale muziek en boeken trouwens).

  Als ik een kartonnen pakketje sofware wil doorverkopen -ben overgestapt op alternatief- kan de maker dat niet verbieden. Maar als ik het voor dezelfde prijs heb gekocht in een App Store, dan ben ik mijn geld kwijt.

  Misschien heeft het gewoon te maken dat de meeste software door dit soort types wordt bedacht (zie video):
  http://youtu.be/wvsboPUjrGc

 2. Wat NMAP schrijft: begin dit jaar uitgeschreven uit de KvK (ook
  zo’n overbodige instelling, doch dit terzijde). Mijn eenmanszaak,
  geen BV, doch onder een andere naam werkend dan mijn eigen, is sinds augustus 2010 uit de KvK uitgeschreven en inderdaad, enige
  weken geleden mocht ook ik een brief van BSA ontvangen.
  Gericht aan: de sinds augustus 2010 dus uitgeschreven firma.
  Afgezien van alle verdere bezwaren tegen BSA: lekker bijgewerkte
  gegevens waar zij mee werken, petje af.

Comments are closed.