Voor Ed de Rechteren van Hemert, VVD-gemeenteraadslid in Doetinchem, is het geen probleem om een bouwvakker, stratenmaker of schilder zwart te betalen. (FD en Gelderlander). Tsja wat een ophef, blijkbaar is er een probleem?

 

Wanneer ik een klusje doe voor een familielid vindt iedereen het heel normaal dat ik daar niks voor hoef, maar het zijn dan wel inkomsten/besparing voor dat familielid. Moet die die dan aangeven? Nu blaas ik het blad weg bij mijn buurvrouw, dankje buurman, flesje brandewijn om warm te blijven? Moet ik dat als inkomsten aangeven? En als ik nu een tientje krijg? En wat als ik dat wekelijks krijg? Het wordt er niet makkelijker op, terwijl het net zo lekker nivelleerde van mijn rijke buurvrouw naar mij…

Volgens mij gaat het er om dat twee mensen best met elkaar op vrijwillige basis een ruil van spullen/arbeid mogen doen. Wanneer ze dat dan niet ‘opgeven’ merken ze dat dat meteen 21 % BTW en heel veel belasting en sociale lasten, ongeveer de helft, scheelt.

Maar het wordt nog veel praktischer om ‘zwart te werken: de baas van de garage monteur rekent € 60/70 per uur voor monteurswerk, daar houdt de monteur er 15 van over als BTW, soc lasten en belasting zijn betaald (OK ook nog € 10 voor het garagebedrijf). De schilderende buurman houdt ook maar  € 15 over voor het € 60 per uur schilderwerk bij zijn baas. Dat betekent dus dat de schilder 4 uur moet werken om garagewerk door zijn buurman, of de monteur 4 uur moet werken om 1 uur schilderwerk te betalen.

Hoe lang denkt u dat het duurt voor beide buurmannen er achter komen dat zij maar 1 uur voor elkaars uur hoeven te werken als zij het ‘onderling regelen’?

Het probleem is niet zwart werken, het probleem is dat arbeid met al zijn opslagen en belastingen, veel te duur is geworden.

Maar daarom zijn we wel blij met wethouders die het taboe van zwartwerken, net als hier, willen doorbreken.

6 REACTIES

 1. Het verhaal van gemeenteraadslid Ed de Rechteren van Hemert las ik ook in een Beursbox artikeltje van Wessel Aslander.
  Daarin schrijft deze laatste hoe slecht,misdadig het is om aan zwart werk mee te doen.
  Met zijn argumenten ben ik het helemaal niet eens.

  –Als iemand een zwart werk laat uitvoeren is jet de grote vraag of hij daarmee iemand werkloos maakt. Het werk kan regulier te duur zijn waardoor het helemaal niet wordt uitgevoerd.
  In de tijd dat ik in Noord Brabant woonde heb ik daar persoonlijk voorbeelden van meegemaakt.

  –Zwart werken is POSITIEF voor de economie omdat er meer werken worden uitgevoerd.

 2. “Voor Ed de Rechteren van Hemert, VVD-gemeenteraadslid in Doetinchem, is het geen probleem om een bouwvakker, stratenmaker of schilder zwart te betalen.”

  Hij heeft ook nog gelijk ook, tenminste vanuit het perspectief van de opdrachtgever. Die mag namelijk met de wet in de hand de andere kant opkijken en doen alsof de zwarte schilder zijn 15 euro per uur braaf aan de belastingdienst opgeeft, hoewel de opdrachtgever weet, dat de beste man daar nooit van kan leven. Alleen de zwartwerker is aan te pakken; in veel gevallen niet meer de zwarte opdrachtgever.

  “En wat als ik dat wekelijks krijg? Het wordt er niet makkelijker op, terwijl het net zo lekker nivelleerde van mijn rijke buurvrouw naar mij…”

  Wanneer het structureel wordt. Bij twijfel altijd opgeven of je informeren.

  “Dat betekent dus dat de schilder 4 uur moet werken om garagewerk door zijn buurman, of de monteur 4 uur moet werken om 1 uur schilderwerk te betalen.”

  Dat klopt, maar is een valse vergelijking. Doorgaans huur je andere mensen niet in – ook alles bij elkaar opgeteld – voor de tijdsduur, dat je zelf werkt. Voor die ene dag, dat de loodgieter acht uur bij je bezig is, staan jaren van onderhoudsvrijheid van je sanitaire voorzieningen.

  “Het probleem is niet zwart werken, het probleem is dat arbeid met al zijn opslagen en belastingen, veel te duur is geworden.”

  ‘Duur’ is relatief. Terwijl wij ‘arme’ Nederlanders in Noorwegen een relatief goedkoop alcoholarm biertje bestellen, vloeit een paar tafels verder bij een inheemse familie rijkelijk voor een paar 1000 Nkr. de wijn. Dergelijke zaken meet je in relatie tot het inkomen.

  @R. Hartman [2]:

  Tja, ik ook wel. Plaats je hem hier?

  Jan Snijder [5] reageerde op deze reactie.

 3. Gewoon doen ! je wilt niet weten hoeveel grote directeuren rn managers op deze manier hun huisje of tuintje hebben laten verbouwen zelfs in het buitenland.

  Ik heb me vroeger iets meer in het circuit verdiept en kan u zeggen dat zéker in tijden als deze de hoeveelheid zwart werk abominabel hoog is, het zijn óók niet alleen de arme lagen die zich er schuldig aan maken maar veelal de wat beter betaalden in onze maatschappij.

  Op deze manier vangen zij 2 vliegen inéén klap, én een goedkoop geklaarde klus én een leuk extra avondje uit eten met de vrouw en geld over.

 4. @Vilseledd [3]:

  Korte reactie:

  Op uw eerste argument: Had de opdrachtgever, wetende dat voor 15 euro die klusser te goedkoop werkte dan niet gewoon zélf eerlijk moeten zijn en er niet mee door te gaan, hij wist heus wel dat er een zwartwerker aan het werk was en dus is hij nét zo schuldig.

  Op 2e: er zijn al veel hard werkenden die niet meer rond kunnen komen en dus genoodzaakt om op deze manier inkomen te genereren, de goedkope Polen hebben zijn werk al lange geleden ingepikt en de Poolse uitzendbureaus stelen gemoedelijk mee, om daarmee van zijn kansen op werk dan maar niet meer te spreken.

  Op 3e: Niks valse vergelijking, die verwarming gaat niet alleen langer mee, uw huis is ook langer beschermd tegen weersinvloeden, elke arbeid levert voordeel van gelijke aard, u kunt nooit stellen dat een schilder uw huis niet beschermd, een tuinman, met het onderhoud uw tuin, uw huis niet beschermd tegen waardevermindering enz. enz.

  Op 4e: U heeft volkomen gelijk, werken of arbeid is in ons land veel te duur geworden door allerlei opslagen, belastingen enz. maar komt dat niet door de steeds gulzig wordende managementslagen die ieder jaar een nieuwe lease auto wil ? die ieder jaar op vakantie wil naar verre oorden? die ieder jaar een hogere bonus verlangt ?

  Alles is relatief als u de moeite neemt om daar eens over na te denken, een zwartwerker is doorgaans iemand die óf al genoeg verdient en niet genoeg kan krijgen ófwel iemand die maar nét kan rondkomen en dat extraatje hard nodig heeft, en weet u wát ? het is vaak de eerste groep die zich aan zwartwerken het meest schuldig maakt ,het is vaak de arbeider die al een goede baan heeft en daarmee de contacten kan leggen onder de klantenkring van zijn eigen werkgever die zich schuldig maakt aan zwartwerken wist u dat wel ?

  Zoals al eerder gezegd heb ik me daar vroeger veel in verdiept en zie nog steeds dat er niets veranderd is, de dakdekkers, straatmakers, timmerlieden, metselaars, tegelzetters, automonteurs en ga zo maar door, ze klussen allemaal bij, echter is de reden van dat bijklussen inmiddels gewijzigd, men kan simpelweg NIET MEER RONDKOMEN van het karige loontje wat overblijft na aftrek van alles wat die dieven in Den Haag nodig denken te hebben om hun luxe leventje en dat van hun vrienden en familie voort te zetten zoals ze gewend zijn.

  Daarom, ZWARTWERKEN ? gewoon DOEN !

 5. “Had de opdrachtgever, wetende dat voor 15 euro die klusser te goedkoop werkte dan niet gewoon zélf eerlijk moeten zijn.”

  Vertrouwen, wat op mensen zelf doen, werkt meestal niet zo goed. Alle misstanden, die eerst met ‘zelfregulering’ werden aangepakt, zijn uiteindelijk aangepakt met wetgeving. Vandaar dat de zwarte opdrachtgever inderdaad even schuldig is en je hem gewoon inhoudingsplichtig c.q. tenminste meldingsplichtig moet maken.

  “Op 2e: er zijn al veel hard werkenden die niet meer rond kunnen komen en dus genoodzaakt om op deze manier inkomen te genereren,”

  Tja, het kwaad van open grenzen. Hoe was het citaat ook alweer? Schaf de grenscontrole af en een het loon van een Amerikaan wordt even hoog als dat van een Chinese koelie. Wanneer je arbeid vrij laat bewegen, moet ook de sociale en fiscale wetgeving op elkaar afgestemd zijn. Maar vanuit het perspectief van de opdrachtgever vind ik het onzin. En dat is ingegeven door wat ik een valse vergelijking noem, je volgende punt.

  De valse vergelijking zit ‘m erin, dat zwarte opdrachtgevers uitrekenen, hoeveel uur hij voor een uur loodgieter moet werken. Als hij 4 uur moet werken voor 1 uur witte loodgieter zou in die vergelijking de balans negatief uitvallen. Het is echter onzin, dat je precies al je gewerkte uren in gewerkte uren van andere mensen omzet. Niemand huurt voor 40 uur mensen privé of direct in. Daarbij zijn er ook veel dingen, die je koopt, waar veel meer uren werk in zitten dan dat jij voor het geld ervoor werkt. En inderdaad ‘werkt’ het opgeknapte huis ook nog voor je, wanneer de werkman al lang weg is.

  “U heeft volkomen gelijk, werken of arbeid is in ons land veel te duur geworden door allerlei opslagen, belastingen enz. maar komt dat niet door de steeds gulzig wordende managementslagen die ieder jaar een nieuwe lease auto wil ?”

  Dat klopt, maar dat zijn de uitwassen. Als de Nederlander echt boos wordt – en dat mag die vaker doen – krijg je een Nurten Albayrak op de knieën en zelfs iemand suïcidaal. Het eerste regeerakkoord is ‘m ook niet geworden. Het grote probleem is, dat de Nederlander wat mort en het verder wel best vindt. Maar ook zonder die uitwassen is er veel publiek geld nodig om ons hoge beschavings- en voorzieningenniveau op peil te houden. Landen met hoge belastingen zijn de concurrerendste ter wereld. Amerika doet het lang zo goed niet meer (eigenlijk nooit echt gedaan met de petrodollars).

  “echter is de reden van dat bijklussen inmiddels gewijzigd, men kan simpelweg NIET MEER RONDKOMEN”

  De oplossing is de arbeidersstrijd en niet wat gerommel met de regels, waardoor de politiek niet echt een signaal krijgt. Zwartwerk is immoreel voor ze; ze voeren de controles op en dan is de kous af voor ze. Met de huidige controlestaat wordt het steeds moeilijker zwart te werken, dus er zal toch iets moeten gebeuren.

Comments are closed.