Ditmaal is het Webwereld dat met een lezenswaardig artikel komt. Grote IT-bedrijven als Google, Apple, HP en Microsoft gebruiken geraffineerde belastingtrucs om hun winst in eigen zak te steken in plaats van over te maken naar onze machthebbers. Niet meer dan logisch natuurlijk, elk bedrijf alsmede elk individu wil de winst die hij maakt liever in z’n eigen zak steken dan in de bodemloze put werpen. Als je verlies maakt kan je dat ook nergens declareren tenslotte, dat is geheel voor eigen rekening.
De genoemde bedrijven blijven binnen de grenzen van de wet. Een constructie die genoemd werd voor Google is het vestigen van een postbusvestiging op Bermuda dat een zeer aantrekkelijk belastingtarief van 3,2% over de winst hanteert. En hoe machtig de Amerikaanse staat ook is, Bermuda is eigen baas en trekt zich niets van hun machtige buurman aan.
Schandelijke praktijken toch? Amerika staat aan de rand van de afgrond – de ‘fiscal cliff’ – en Google weigert om de staatkas te spekken. Om nog maar te zwijgen van Apple, HP en Microsoft, grootheden die best een centje kunnen missen toch?
Ik hoef ons libertariers niet uit te leggen dat belasting slecht, contraproductief, immoreel en vanuit staatsoogpunt nooit hoog genoeg is. Ik zal dit desondanks met een voorbeeld ondersteunen. Stel: Apple ontwikkelt een nieuw stuk consumentenelectronica, zoals in het verleden de iPod en de iMac. Je weet van te voren niet of een product aanslaat, het is de consument die bepaalt of ze een dergelijk product de prijs waard vinden. RIM met hun blackberries is daar een goed voorbeeld van, als de klant het niet wil dan verkopen ze niets. De ontwikkelkosten van een iPod zijn aanzienlijk, dat kost miljoenen of tientallen miljoenen. Je kan er echter enorme winsten mee maken. Slaat een product niet aan, dan kunnen de ontwikkelkosten worden afgeschreven. Het is in zekere zin een gok en in het beste geval een ‘educated guess’. Als iets 10 miljoen kost om te ontwikkelen en je verdient er 60 miljoen mee dan ben je binnen. Je kan daarmee ook andere projecten financieren die misgekleund zijn. Als je vijf producten ontwikkelt voor 10 miljoen per product ben je 50 miljoen kwijt, maar als één daarvan 60 miljoen oplevert ben je alsnog binnen. Door belasting te heffen op die megalomane winst van 60 miljoen wordt het veel moeilijker om andere risicovolle projecten te financieren. Dat remt dus de innovatie enorm. Microsoft zou zich dan bezig blijven houden met Office, Windows voor desktops en andere risicoarme zaken. De vraag is dan of ze het wel hadden aangedurfd om Windows Phone te ontwikkelen en of Nokia er wel telefoons voor zou durven te maken.
Volgens Stock Trading News is de Amerikaanse staatsschuld alleen al in oktober met $195 miljard gestegen. Het artikel op Webwereld rept over 10 miljard dat Google heeft weten weg te sluizen en 2,4 miljard voor Apple. Apple heeft op buitenlandse rekeningen zo’n 74 miljard dollar staan. Beste lezer, zelfs deze enorme bedragen zijn grijpstuivers vergeleken met de Amerikaanse staatsuitgaven! Die 195 miljard is alleen maar wat Obama tekort kwam, de werkelijke uitgaven zijn vele malen hoger geweest! Het is een gotspe om deze grote bedrijven de schuld te geven van de crisis in de VS of waar ook ter wereld. Al zou je deze molochen tot de laatste duit kaalplukken, dan nog zou dat geen enkel effect hebben. Bovendien is geld beter af in de zakken van grote bedrijven dan bij staten. Bedrijven houden zich tenminste met vreedzame zaken bezig… Wie vindt dat een staat geld beter kan uitgeven dan een bedrijf of individu staat het vrij om bij z’n belastingaanslag enkele aftrekposten weg te laten, hetgeen zo zeldzaam is als vogelpoep in een koekoeksklok.
Verder is bijna elke burger in de ontwikkelde wereld wel klant van één van de genoemde bedrijven. Tallozen hebben een computer waarop Windows® draait en degenen die dat niet hebben zullen al snel een Apple bezitten. Veel bedrijven gebruiken diensten van Google zoals Google Maps. In het artikel werd ook Starbucks genoemd waar talloze brave burgers naartoe gaan voor een kopje koffie. De zon schijnt voor niets, maar belastingen moeten toch echt in de prijzen van producten/diensten worden verdisconteerd. Het zijn uiteindelijk niet de bedrijven die de belasting gaan betalen maar de consumenten en de enigen die daarvan gevrijwaard zijn zijn degenen die geen koffie bij Starbucks drinken, geen computer/tablet/telefoon met windows draaien, geen iPad bezitten en geen printer van HP in huis hebben. Op de duimen van één hand te tellen dus.
In dit artikel wordt gesproken over de bezetting van de vestiging van Starbucks in Londen door woedende britten. Simpele zielen! Zonder het in de gaten te hebben demonstreren ze voor hogere belastingen voor zichzelf! Waarom moet Starbucks daartussen zitten? Je kan net zo goed vrijwillig je burgerplicht doen en een deel van je salaris overmaken naar Vadertje Staat. Het lijkt alleen een heel stuk fijner en rechtvaardiger als een groot en bekend bedrijf dat doet.
Lage belastingen is wat we nodig hebben en natuurlijk de bijbehorende lage staatsuitgaven. Laat die oproerkraaiers daarvoor demonstreren en ik zal ze van harte steunen!
Hoe plaats je dan dat buitenlandse bedrijven postbusen hebben in Amsterdam, en een fooi aan de overheid betalen?
reiny [2] reageerde op deze reactie.
weevee [6] reageerde op deze reactie.
@reiny [1]: sorry postbussen !
John [3] reageerde op deze reactie.
@reiny [2]:
Iedere fooi is mooi meegenomen, toch?
Zie kunnen hun brievenbus ook ergens anders neerhangen, en onze staat niks betalen.
“Bedrijven houden zich tenminste met vreedzame zaken bezig…”
(Grote) Bedrijven Amerika = Staat Amerika
Hetzelfde geldt voor de rest van de wereld, corporatisme is dodelijk. Tijd om middels libertarisch gedachtegoed een einde te maken aan deze wereld regerende psychopaten, er is nog tijd….
J.Snijder [5] reageerde op deze reactie.
@Mind [4]:
Droom verder, onze “tijd” is over getuige de vergaande overdracht van macht aan Brussel is ook in Nederland de droom over.
Welkom in de nieuwe wereld orde.
Resistance is futile, you WILL be assimilated.
@reiny [1]:
Wat is daar mis mee? Vertel mij maar liever waarom er geen opt-out is voor belastingen? Waarom moet alles verplicht worden.
De staat (en socialisme) behandeld de wereld vanuit het perspectief: iedereen is dom en zwak en moet verzorgd worden.
Ik zeg dat je weerstand nodig hebt om te groeien. En de zwakkere worden nooit aan hun lot over gelaten.
Comments are closed.