Accountant2Het is te gemakkelijk om de crisis op het conto van de bankiers te zetten. Er is/was veel meer aan de hand en een studie over de Community Reinvestment Act (CRA) toont dat nu aan. (naar artikel van Raghuram Rajam uit FD online).

Floris Deckers neemt gelaten afscheid van van Lanschot. Hij erkende in het openbaar mede een rol in de kredietcrisis gespeeld te hebben, maar wijst er op dat hij zeker niet alleen was. Daarbij verzucht hij in FD van 29 dec, dat: Het is paradoxaal dat banken die geen steun nodig hadden, zoals Rabo en wij, nu last hebben van de maatregelen die zijn genomen om banken niet weer te hoeven steunen met belastinggeld. En dat nota bene banken met staatshulp extra worden vertrouwd door het publiek. Je wordt niet beloond voor goed rentmeesterschap.’

En
We hebben bovendien te maken met politici die er een duivels genoegen in lijken te scheppen een beroepsgroep aan te pakken die nog minder wordt gewaardeerd dan zij…

En
Er komt overigens een moment dat je verstoppen duurder wordt dan opstaan en je verzetten. Dat zwijgen over die stroom aan overheids- en toezichtsmaatregelen te duur wordt. Dat moment is volgens mij nu langzamerhand aangebroken.

Dat laatste citaat zou je zo op het libertrarisme en onze vrijheid kunnen toepassen.

Maar terug naar de bankiers waarbij de studie over de Community Reinvestment Act (CRA), hoe hypotheken toegekend werden aan ‘alle rechthebbenden’ de verzuchtingen van Deckers onderbouwt.

De CRA wet moest er voor zorgen dat iedereen recht had op een goedkope hypotheek. De studie waar Rajan naar verwijst onderzocht het toekennen van risicovolle hypotheken en dat voor en na controles door de overheid op het naleven van die CRA. Die controles werden juist het meest gehouden vanaf begin 2000, tevens het begin van het ongebreidelde uitlenen.

De uitkomst is duidelijk: tov ongecontroleerde banken was het aantal leningen van banken die een controle aankondiging kregen, 5% hoger. En deze leningen hadden binnen een jaar 15% meer achterstand. Waarbij vermeld moet worden dat vanwege de CRA, ook de banken die geen aankondiging kregen voor een CRA controle, natuurlijk ook meer en makkelijker leenden, de totale leenhoeveelheid in die tijd fors steeg. ( mede omdat de FED de rente kunstmatig verlaagde en de hypotheken in mandjes verpakt werden, kochten veel pensioenfondsen deze mandjes om toch nog wat hogere rente te kunnen krijgen).

Kortom, er is een verband tussen aangekondigde CRA controle en de hoeveelheid slechte leningen.

Het is dan dus te makkelijk om alle blaam op de bankiers te zetten, ook politici, overheid en controle organen speelden een (belangrijke) rol vanwege die CRA. En het is dan wel heel verkeerd om alle ‘oplossingen’ slechts op de banken te richten, dat is volgens Rajan het stomste wat je kunt doen: ‘het ergste wat je kunt doen behalve het vechten van de vorige oorlog, is het vechten van de verkeerde vorige oorlog. 

Inmiddels is in Nederland  via controle op de hypotheekmarkt, de huizenmarkt om zeep gebracht, de woningcorporaties/huurmarkt is ook al aan de beurt. De verzekeringstussenpersonen worden uitgerangeerd en de banken, ook al deden ze het relatief goed zonder staatssteun worden kapot gereguleerd. En ik hoor de politici over een paar jaar al zeggen: als je je niet aan de quota’s, Basel3, AFM regels kunt houden, dan ga je maar samen met de staatsbanken. En zoals de overheid en de EU nu gerund worden, is dat geen prettig vooruitzicht.

Ik hoop u met dit artikeltje weer wat antwoorden gegeven te hebben op de steeds vaker opkomende verzuchting ‘hoe we in deze financiële crisis verzeld zijn geraakt en hoe we die gemene bankiers kunnen aanpakken’

4 REACTIES

 1. En tel dar nog eens bij het op zeer grote schaal maken van geld uit blauwe lucht, dan begrijp je waardoor wenu in decrisis zitten..
  Spannend *en met welke ellende” we daar uit komen!

 2. Net het boek :”fooling some people all of the time” uitgelezen. Gaat over een hedgefund, dat fraude op het spoor was bij het gemakkelijk geven van leningen aan kleine bedrijven. Die leningen werden gegarandeerd door de SBA.gov natuurlijk met belastinggeld.

  Er was geen community reinvestment act en toch werden er ongelofelijke hoeveelheden leningen uitgeschreven voornamelijk door een dochter van Allied Capital (BLX). Waarom niet? Ze streken een berg commissie op per lening, ze lobbieden de roverheid om niet vervolgd te worden en toen het mis ging, moesten de belastingbetaler en de kleine belegger er voor opdraaien.
  De schrijver beschrijft zijn hopeloze tocht om de fraudeurs voor het gerecht te krijgen. Het was zelfs zo erg dat hij zelf verdacht werd door de roverheid.
  Zodra er een slaaf garant staat, heb je verder niets meer nodig om het uit de hand te laten lopen.

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.

 3. @pcrs [2]:
  Ik vind het elke keer weer verrassend dat dergelijk bedrog mogelijk is.
  Zul je die bedriegers in de komende libertarische maatschappij ook nog hebben]\?
  Het roversheidsbedrog zal dan wel voor een groot deel weg zijn.
  Maar is het daarmee opgelost?
  Kunnen we dat bewijzen?
  En wat doen we er tegen?

 4. Aan de basis van de crisis ligt het misdadige systeem van fractional reserve banking (met ongedekt fiat geld en leverage). Daarnaast hebben de Amerikaanse overheid (Community Reinvestment Act, Freddie/Fannie) en haar lobbyclubs (o.a. Acorn) de zaak in gang gezet, de bankiers hebben daar alleen maar gebruik van gemaakt om er zelf beter van te worden:
  http://www.metrodcliving.com/urbantrekker/images/2008/11/26/it_all_started_here_3.jpg
  http://crisisofcredit.com/

  Zie ook:
  http://www.vrijspreker.nl/wp/2010/09/de-crisis-in-een-notedop/

  Aan de langdurige Euro-problematiek zie je dat het systeem totaal verziekt is en dat de corporatistische Voodoo economie helemaal op de schop moet voor we verbetering kunnen verwachten. Politici gaan dat niet doen. Burgers kunnen dat wel (door alternatieve structuren op te bouwen naast de bestaande).

Comments are closed.