Orphans2012. Het was me een jaartje wel. Verkiezingen, Prinsjesdag, kabinetsformatie afgerond, kabinet op het bordes. Begroting gepresenteerd. Een bezuinigingspakket natuurlijk weer. Bezuinigen op de portemonnee van de burger, zoals was te verwachten. En dan te bedenken dat de economische crisis voor de burgers nu pas goed voelbaar begint te worden, ook los van de bezuinigingen.

Wat is voor klassiek liberalen / libertariërs nu de balans van het het afgelopen jaar?
Niet geruststellend kun je wel zeggen. De klassiek liberale kiezer kan zich meer dan bekocht voelen. Hij is politiek dakloos geworden, als hij dat al niet was. Verweesd. En dat allemaal door de VVD onder leiding van Mark Rutte. De VVD voerde een verkiezingscampagne die suggereerde dat het ging om hetzij de PvdA, hetzij de VVD aan de macht. Uiteindelijk kreeg de kiezer ze allebei. De VVD deed bij de coalitieonderhandelingen vervolgens zoveel water bij de wijn dat het nauwelijks nog duidelijk is waarin de VVD zich onderscheidt van de PvdA – en van de andere collectivistische partijen. De waaier aan politieke partijen die het parlement bevolkt is het beste samen te vatten onder de noemer multichannel marketing van socialisme c.q. sociaal-democratie.

 

De klassiek liberale kiezer is dus wees geworden op 12 september 2012. Voor wie de VVD al langer volgt is dat geen verrassing. Binnen de VVD bestond onder het partijkader altijd al een voorkeur voor het zogenaamde ontplooiingsliberalisme, althans in veel sterkere mate dan onder de VVD-stemmers. Dat gegeven gevoegd bij het feit dat politieke partijen in het Nederlandse bestel alleen zaken kunnen doen als ze elkaar in het politieke midden weten te vinden, geeft als het ware een natuurlijke onderstroom richting het midden, ook bij de VVD. En het midden van de Nederlandse politiek is niet liberaal, maar links-collectivistisch.

De VVD zal de rekening nog wel krijgen voor deze strategische miskleun van Mark Rutte. Was het in 2010 groot feest bij de VVD vanwege het feit dat Nederland voor het eerst sinds pakweg honderd jaar weer een liberaal als premier had, na deze kabinetsperiode kon dat weleens opnieuw honderd jaar gaan duren.

Voor de Libertarische Partij (LP) opent dit perspectieven. De afgelopen verkiezingen leverden dan wel geen zetel op, maar we zagen wel een opmerkelijke wedergeboorte van het klassiek liberalisme / libertarisme in Nederland. Overal ontstonden opeens lokale LP-kringen en werden LP-borrels georganiseerd. Op een regionale LP-borrel ontmoette je opeens meer mensen dan je normaal gesproken bij een landelijk libertarisch evenement tegenkwam. En dan moest het ook nog een spraakmakend landelijk evenement zijn. Het maakte duidelijk dat er bij steeds meer mensen iets begint te dagen. Dat geeft goesting.

Dank zij de keuzes van de VVD onder leiding van Mark Rutte is de LP voor de verweesde VVD-stemmers meer dan ooit een alternatief.

Ik verwacht overigens niet dat de volgende verkiezingen er snel komen. Noch VVD, noch PvdA heeft er belang bij, gezien de peilingen. Ze zullen het daarom de volle vier jaar met elkaar uit proberen te houden. Dat geeft de LP de tijd om een goed plan in elkaar te sleutelen om deze verweesde kiezers de volgende keer te bereiken en over de brug te krijgen.

Belangrijk daarbij is om de potentiële LP-kiezer bewust te maken van de relatie tussen oorzaak en gevolg bij de huidige crisis. Alleen educatie over de oorzaak van de huidige crisis, die filosofisch en cultureel van aard is, kan tot een andere politiek leiden. Teveel kiezers, ook VVD-kiezers, hebben niet door dat ze te hoop lopen tegen uitkomsten die het gevolg zijn van premissen die ze ondertussen zelf onderschrijven, bewust of onbewust. Menige kiezer loopt – zonder het in de gaten te hebben – in een links-collectivistisch (lees: marxistisch) denkspoor. Vaak is dat het gevolg van de permanente indoctrinatie die heerst in het onderwijs en bij veel media, zonder dat daar alternatieven tegenover staan. De libertarische beweging in Nederland – waarvan de LP een onderdeel is – is een alternatief. Misschien wel het enige alternatief.

Pas als het verband tussen premissen en maatschappelijke uitkomsten inzichtelijk wordt, kan er echt iets veranderen. Kiezers die dat door hebben en bereid daar tijd in te steken zijn de mensen die de LP nodig heeft. Dat betekent dus (zelf-educatie over de Oostenrijkse economische school, over de ideeën die ten grondslag liggen aan Atlas Shrugged, over de rol van de centrale banken met hun geldschepping etc. De LP heeft immers niets aan teleurgestelde VVD-stemmers die ten ene male niet snappen – of niet willen snappen – dat kiezen voor het zogenaamde ontplooiingsliberalisme (‘vrijheid tot’) onontkoombaar leidt tot meer overheid, betutteling en – uiteindelijk ook – tot de binnen de VVD zo gehate algehele nivellering van de maatschappij.

Voor wie dat begrijpt, en er naar wil handelen, is de LP de enige partij met toekomst.

Ik wens alle lezers een helder en inzichtelijk 2013 toe.

Paul Verhaegh

9 REACTIES

 1. Wat kan de libertarische partij doen om bekendheid te verwerven?
  1/ volksraadpleging/ referendum (bindend of niet-binded)
  2/ volks-enquete
  Op voorstel 1 is mijn antwoord negatief, ingevolge politieke barrières, verwijt van populisme en “democratisch” te verregaand voor elitaire conservatieven die zich hebben vereenzelvigt met het zetelpluche… het heilige huisje van verkiezingen en hun betaalde postje van volksmenner.
  Voorstel 2 is interessanter het kan online geplaatst en vrijwillig ingevuld worden en ook repetitief herhaald worden… Stel mensen vragen ontrent hun vrijheid, belastingen, … en sluit af met een dankwoordje.
  “We stellen het op prijs als u ons – door middel van deze enquête – wilt helpen om ons aanbod te verbeteren.” Dat is een vorm van “politiek” voeren die het dichtst bij de burger staat.

 2. Nadat alle handen geschud zijn….weet je dat er iets anders gaande is.

  En als je dat nu nog niet duidelijk is , kan ik er ook niets meer aan doen.

 3. De potentie is er, maar hoe het te verwezenlijken. Vooral hameren op lagere belastingen en waardevastheid van ons geld. De rest komt dan vanzelf wel. Geen discussie over wapenbezit e.d. Mensen willen veiligheid. We moeten de TV er achter zien te krijgen. En een aantal “Bekende Nederlanders”, maar die durven hun nek ook niet uit te steken. Het moet gezocht worden bij ZZP-ers, kleine ondernemers, jonge mensen. Tja, niet eenvoudig.

  Raymond Viester [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Raymond Viester [4]:

  Sociëteit ‘De Unie’ is één van Nederlands schaarse sociëteiten. Een besloten herensociëteit met een geheel eigen, goed bewaarde en unieke sfeer waarin de traditie nog altijd springlevend is. Een aanvulling op het leven van alle dag, buiten de massa.

  Deze sociëteit geldt als een tweede huis voor leden en biedt tal van mogelijkheden en activiteiten. Zoals het leesgezelschap. Of sport & spel in de vorm van biljart, bridge, schaken en kegelen. Maar ook: sprekers- of filmavonden en stijlvolle diners, recepties, borrels en buitenactiviteiten zoals zeilen en golfen.

  Binnen Sociëteit ‘De Unie’ bestaat bovendien een aantal clubs. Hier komen leden samen rondom een sport of spel of met een bepaalde gezamenlijke interesse.

  Daarnaast herbergt Sociëteit ‘De Unie’ faciliteiten voor (buitengewone) leden.

  NO COMMENT !!!!!!!!!!!!

 5. @Paul,

  Er is nog een lange weg te gaan, immers, als ik jouw artikel uitprint en aan mijn buurman laat lezen haakt ie binnen twee regels af.
  .
  Niet dat ik twijfel aan jouw goede bedoelingen, integendeel, en ik heb ook geen kritiek op jouw persoon.
  .
  Ik betwijfel of het een goed idee is om de kiezers van de VVD weg te snoepen. Eenieder hier op het forum zal tijdens feesten, bruiloften en partijen (of kroeg…) zich verbaast hebben over de vele antiregerings uitspraken. Politici dit, politici dat en dan die stomme ambtenaren. En het zijn echt geen VVD stemmers!
  .
  Educatie van de bevolking? Succes! Het gaat er op neer komen om de mensen te overtuigen in hun eigen woorden. En voor sommigen, hun eigen mogelijkheden tot begrip. De gemiddelde Nederlander is niet 24 uur per dag bezig met politiek of economie, integendeel, mensen zijn bezig hun eigen leven te leven.
  .
  Als de LP zich weet te presenteren als het betere alternatief hebben we een kans in 2016. Vergeet de oude media, omarm de nieuwe media. Als we genoeg weerklank hebben pakken de oude media ons vanzelf een keer op.
  .
  Hetgeen wel betekent dat de LP campagne zo ongeveer NU begint en niet pakweg een paar maanden voor de verkiezingen.

 6. Tijdens de verkiezingen van 2002 deden er 7 nieuwe politieke partijen mee, waarvan er 2 zetels behaalden (LPF 26, Leefbaar Nederland 2).
  .
  Tijdens de verkiezingen van 2003 deden er eveneens 7 nieuwe politieke partijen mee, maar geen enkele partij behaalde voldoende stemmen voor een zetel.
  .
  Tijdens de verkiezingen van 2006 deden maar liefst 14 nieuwe politieke partijen mee, maar slechts de PVV van Geert wilders behaalde zetels (9). Alleen zat Geert Wilders toen al in de tweede kamer, dus helemaal nieuw was zijn partij ook al niet.
  .
  Tijdens de verkiezingen van 2010 deden er 8 nieuwe politieke partijen mee, maar geen enkele partij behaalde voldoende stemmen voor een zetel.
  .
  Tijdens de verkiezingen van 2012 deden er 9 nieuwe politieke partijen mee, maar slechts 50Plus behaalde voldoende stemmen voor 2 zetels.
  .
  In 10 jaar tijd hebben 45 nieuwe politieke partijen geprobeerd om een zetel in de tweede kamer te bemachtigen. Slechts 4 partijen slaagden daar ook in, waarbij opgemerkt moet worden dat 1 partij al iemand in de tweede kamer had zitten die van een andere partij was afgescheiden (PVV). Van de andere 3 zit er 1 nog in de tweede kamer (50 Plus), mede doordat die partij aan de laatste verkiezingen deelnam. De andere twee, LPF en Leefbaar Nederland zijn intussen ook al weer opgeheven.
  .
  Slechts 5 partijen namen na mislukte verkiezingen deel aan de volgende verkiezingen. Van die 5 behaalde alleen de PvdD voldoende stemmen voor een zetel (het werden er 2).
  .
  Het is niet eenvoudig om voldoende stemmen te bemachtigen om een zetel te behalen. Dat het in 10 jaar tijd maar een handvol partijen is gelukt zegt voldoende. Een afscheider van een andere partij (Geert Wilders, PVV) of een enorm charismatische persoonlijkheid (Pim Fortuijn, LPF en meeliftend Leefbaar Nederland). Slechts de PvdD is er (welliswaar op herhaling) met een kennelijk aansprekend programma in geslaagd om de tweede kamer binnen te komen.
  .
  Ik denk dat de LP alleen kans maakt als men een charismatische persoonlijkheid als Pim Fortuijn kan vinden…

  Raymond Viester [8] reageerde op deze reactie.

 7. @Primitieveling [7]:

  Ik denk dat de LP alleen kans maakt als men een charismatische persoonlijkheid als Pim Fortuijn kan vinden…

  Ach…er is altijd wel een zichzelf overschattende egotrippende en onderintelectuele ” klunker ” te vinden , die welbespraakt den node des volks weer eens per kerende post in beleid het omgekeerde kan voeren.

  Pim sprak zo……pief , pas en poef ( wij zijn de boef ) , binnen een no-time had Matje Herpes , het hele koor in lijn om het meest tegengestelde beleid er door te rammen.

  Yah…en allemahl keike met de droefe oogjes.

  Zoals “onze ” broeder (ome) Josef Stalin ( illuminaat ) al eens zij : het maakt waarlijk gene eene ruk uit waar u op stempt , uiteindelijk stemmuh u op ons…ha..ha.

  Dus veel geluk met uw personeels advertentie.

  Primitieveling [9] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.