In 1964 schreef Ayn Rand een artikel met de titel ‘Extremism,’ or The Art of Smearing waarin zij op heldere en logische wijze uiteenzet hoe politici de taal gebruiken om stemming te maken tegen opponenten.

In een interview van enkele jaren later – hier te beluisteren op de website van het Ayn Rand Institute – analyseerde zij de actuele politieke toestand in de VS aan de hand van de inhoud van het artikel.

Haar inzichten hebben sindsdien niets aan actualiteit ingeboet.

De historische context die in het interview ter sprake komt vereist enige toelichting. De politicus Barry Goldwater die ter sprake komt, nam het in 1964 op tegen Lynden B. Johnson met een anti-overheidsinterventie- en (dus) anti-verzorgingsstaatprogramma. Hij verloor de verkiezingen met dramatische cijfers. Meer informatie over Barry Goldwater vindt u hier. Met de GOP – Grand Old Party – worden de Republikeinen bedoeld. De John Birch Society (JBS) was – en is – een fel anti-communistische groep die door politiek links in de VS (‘liberals’) met alle macht werd gedemoniseerd. Wie een goed beeld wil hebben waar JBS tijdens de naoorlogse tijd voor stond moet onderstaande video van een speech van oprichter Robert Welch eens bekijken:

http://youtu.be/mqXVYTKKMec

Het moet worden gezegd dat Robert Welch de heersende trend goed aanvoelde. Tegelijkertijd voorzag hij niet het Reagantijdperk, waarin loon- en prijsregulering ongedaan werd gemaakt en de inflatie van de jaren 70 middels een hoge rente onder controle werd gebracht.

Helaas is de Federal Reserve (Fed) sinds eind jaren 90 weer op de inflatoire toer. Dit beleid van de Fed is mogelijk gemaakt door het loslaten van de goudstandaard door president Richard Nixon begin jaren 70. Tegen het loslaten van die standaard waarschuwde Robert Welch in zijn speech juist, en terecht.

Door organisaties als de JBS als extremistisch te besmeuren werden zij buiten het debat gehouden zodat opponenten niet meer op de inzichten en de analyse van mensen als Robert Welch in hoefden te gaan.

Iedereen kent voorbeelden uit de Nederlandse politiek van groepen of standpunten die door de gevestigde orde worden genegeerd. Dat is niet verwonderlijk, want de methode is tijdloos. Daarom is het interview met Ayn Rand onmisbaar voor de kritische intellectueel (niet te verwarren met zijn antibeeld, de ‘kritiese’ intellectueel).

Paul Verhaegh

1 REACTIE

  1. Dit is nu het mooie van internet. Hoe krijg je anders dit soort info? Maar ja, zelfs in de US hebben ze de strijd verloren. Trouwens wel interessant te zien hoe het juist in de communistische wereld de kapitalistiche kant is op gegaan.

Comments are closed.