Vrijspreker: Je kunt geen amerikaanse media aanzetten of het gaat over het ‘fiscal cliff’; het fiscale ravijn. Waar is al die heisa over?

Opperdienaar: Ja, als er niets gedaan wordt voor het einde van het jaar, moeten onderdanen ‘automatisch’ meer geld geven aan hun politieke heerschers. Er is zeg maar een belastingsverhogingsrobot die meedogenloos op koers ligt om de belastingen van de onderdanen te verhogen. Dit tenzij de heerschers iets ‘doen’. Hun actie is vereist, hun diensten zijn nodig. Maar de heerschers liggen met elkaar overhoop, is het verhaal. Dus terwijl ze met elkaar kibbelen, krijgen ze automatisch meer geld van de verhoging.

Bij CNBC laten ze een teller zien die elke 30 seconden laat zien wanneer ‘we’ in het fiscale ravijn vallen. Politici preken van de kansel dat er nu echt wat gedaan moet worden omdat het fiscale ravijn onverstoord op ons afkomt.

Vrijspreker: Wacht even, wie zijn ‘we’ ?

Opperdienaar: ‘We’ zijn hier zowel de mensen die het geld krijgen als zij die het moeten geven. Die vallen zeg maar samen gebroederlijk in het ravijn.

Vrijspreker: De uitkomst lijkt me niet even rampzalig voor beide partijen.

Opperdienaar: Het mooie van gestoei in de politiek is altijd dat de onderdaan denkt dat er een werkelijke principieel meningsverschil aan ten grondslag ligt. Dat is ook nodig om te zorgen dat de onderdanen hun heerscher steunen, toejuichen en steeds onvoorwaardelijker gaan aanbidden.

Als er een paardenrace bezig is maar de uitslag staat bijna vast, hebben de bookies niet veel werk. Bij een neuslengte verschil, blijft het geld echter binnenstromen. De race naar verkiezingen is dan ook altijd een ‘cliff hanger’. Als dat niet zo zou zijn, zou de steun ogenblikkelijk opdrogen. De winnaar leunt achterover, de vrijwilligers gaan weer TV kijken en de geldstromen drogen op. Voor de verliezer geldt dat het een hopeloze zaak is en deze ook net zo goed weer iets anders kan gaan doen.

Vandaar dat iemand met een stevige voorsprong, vaak een opzettelijke blunder maakt. Dit vergoot de inkomstenstroom net zo goed voor beide partijen als langdurige wegwerkzaamheden de inkomsten van boetes hoog houden.

Verder geven de heerschers van de VS nu per maand $85 miljard aan versgedrukt geld uit, net zo lang tot de werkeloosheid onder de 6.5% is.

Vrijspreker: Wacht even als ik in mijn kelder 85 miljard/maand druk en dit uitgeef totdat de werkeloosheid onder de 6.5% is, is dat dan ook goed?

Opperdienaar: Nee, natuurlijk niet kluns, dat is alleen goed als de heerschers het doen. Die hebben visie. Als heerschers echter nog wat voor dat geld willen kopen, is het van belang dat de onderdaan zijn eigendommen grif van de hand doet. Maw, er moet vraag zijn naar dat geld. Daarvoor moet een flinke hype gecreëerd worden rond dit fiscale ravijn. De onderdanen zijn nog zo geconditioneerd dat ze bij angst voor financiële verplichtingen geld gaan verzamelen en zaken van waarde van de hand doen. Ik hoop dan ook dat, als een oplossing uitblijft, de onderdaan in paniek nog wat aandelen dumpt voor het einde van het jaar. Als heerscher wil je toch graag voor een dubbeltje op de eerste rang zitten (dit gezegde stamt van voor een groot deel inflatie).

Vrijspreker: Ik begin er van overtuigd te raken dat het gevaarlijk is om naar de staatsmedia te kijken. Voor je het weet blijft er iig een emotionele component van de propaganda hangen en sta je een politicus te smeken wat hij wil hebben voor dat geld dat hij net uit de printer haalt.

31 REACTIES

  1. @De Rode Baron [29]: Zijn dochters pleegden zelfmoord, hij verwekte een kind bij de huishoudster, terwijl hij tegen uitbuiting van werknemers was en weigerde verantwoordelijkheid te nemen en schoof het kind op Engels af.

Comments are closed.