kachel Dik GeurtsZo. Goud verkocht en nu trotse eigenaar van een stapeltje flappen. Geld moet rollen, dus natuurlijk heb ik de versnelling van mijn speurtocht naar een houtkachel een tandje hoger gezet. Ik heb zowaar een lokale kachelboer bezocht en nu ben ik helemaal de kluts kwijt.

Mijn speurtocht begon, hoe kan het ook anders, op internet. Het aanbod van kachels is overweldigend. Vooral in het oosten en zuiden des lands zijn er meer kachelzaken dan windmolens, zo lijkt het. Prijzen variëren van 300 euro bij de Karwei, tot vele duizenden euro’s bij die lokale kachelboer.

De beste man had het duidelijk niet begrepen. Hoewel ik duidelijk mijn totale budget meermaals genoemd had (5 mille), bleef hij doorhameren over “de Mercedes der kachels” (Brunner) waarvan de kale kachel alleen al op 6.000 euro kwam, zonder enige aansluiting. Toen ik zei dat dat veel te duur was, opperde hij dat ik mijn CV-wens moest laten varen. Er moest immers ook een vat van 750 liter (!) in mijn huis worden geplaatst. Ik woon in een drive-in woning, dus ik heb geen schuur en geen zolder. Slechts een garage. Die propvol staat.

Op mijn opmerking dat ik naast de middenverdieping tevens de badkamer (boven) en hal (beneden) wilde verwarmen, kwam hij met een geniaal antwoord: “Die verwarm je dan toch elektrisch”?  Duh, ik wil juist energie(belasting) besparen!

Iemand een tip? Het liefst heb ik een kachel die er uit ziet als een open haard, zoals het plaatje bij dit artikel. Dus een soort aquarium die ik strak in de muur kan wegwerken, zonder buizen en/of pijpen in zicht. Met CV-aansluiting. En pijp naar het dak. Voor 5 mille. Geen cent meer 😀

13 REACTIES

 1. Ik zou gaan kijken naar fabrikanten in Finland of Zweden. Daar hebben ze verstand van houtgestookte kachels. V.w.b. elektrisch stoken: het is niet zo dom als het klinkt als je zo’n ruimte maar sporadisch wil verwarmen. Installatiekosten zijn vaak zo hoog dat je dat er nooit van zijn leven uithaalt, zelfs niet bij de exorbitante energiebelasting, waarover – jawel! – ook nog eens btw wordt geheven (wat de totale belasting op energie >100% maakt).

 2. Hout is beter dan goud !
  Weet eerst en vooral dat een goedkope kachel synoniem staat voor een hoog verbruik ! Wie het tegendeel beweert heeft geen ervaring. Een oerdegelijke houtkachel koop je maar één maal in je leven. Bijkomende kosten beperken zich tot het vervangen van doorgebrande roosters.
  Ikzelf koos voor een speksteenkachel (Tulikivi). Zeer laag verbruik, zeer gezellige warmte en charme tot en met. Het nadeel is hoge aankoopprijs. Mooi voor de een want het hebt een uniek stuk in huis; lelijk voor de ander want het is net een grafsteen. Geuren en kleuren zijn er om meningen op de toonbank te gooien… Wie echte handen aan zijn torso heeft alsook een zaag en verder ogen en lef die vindt gratis brandhout (paletten). Hiermee maak je van je kachel een hel die een verbruik heeft van 1kg per 100kg kachelgewicht. Weet dat mijn kachel 1600kg weegt en voldoende warmte afgeeft om een ruimte van 100m³ gedurende 24u meer dan lekker te verwarmen. Bijkomende; indien je voor het juiste model kiest, dan kan je er de lekkerste gerechten in klaarmaken uit grootmoeders tijd. ( ook hier spaar je kook- en bakkosten uit ).
  Het geheel is niet geschikt voor een appartement wegens het gewicht. Er is ook ruimte nodig voor het stapelen van “droog” hout. Het is ook mogelijk om aan het hout wat houtpellets toe te voegen om er nog een betere hel van te maken maar hiervoor moet je kiezen voor een model met ” V ” rooster. Wie slim is kiest voor een model met bijkomend verwarmingselement gestuurd door zonnepanelen en een intern koperen doorvoersysteem met pomp zodanig dat de kachel eveneens bijkomende ruimten van warmte kan voorzien via radiatoren.
  Tot slot; een goedkope kachel is duur in verbruik !!!!!!!!!!!!!
  Gegroet,
  Oom Dagobert

  Ron Arends [5] reageerde op deze reactie.

 3. zou persoonlijk het volgende aanraden;
  vergeet die kachel met cv, meerkost staat niet in verhouding met de besparing en dat ding heeft electiciteit nodig voor de pomp(en).
  als er geen circulatie van het cv water is dan kun je de kachel niet laten branden.
  neem een houtkachel met luchtkanaal dat warme lucht door buizen blaast, kleinere meerkost en hiermee kan je dan 1 of 2 extra ruimte’s verwarmen.
  eventueel combineer je met een kleine warmtepomp lucht/lucht, totaalkost zal lager zijn dan de kachel met cv en je kachel kan ook branden zonder stroom.

 4. och, en vergeet die lokale kachelboer, als ik je verhaal zo lees en het hetzelfde soort als iemand waar ik eens voor gewerkt heb.
  die kerel is alleen maar geintresseert in je zoveel mogelijk geld af te zetten, ken de aankoopprijzen van dergelijke kachels, 6000 euro is overdreven veel.

 5. Een ingemetselde houtkachel heeft geen zin, neem dan een gas sfeerhaard of al eerder aangegeven een speksteenkachel. Wil je die kachel voor je zelf of voor een ander? Indien voor je zelf, vergeet dat kille strakke design en ga voor functionaliteit. Eens gedacht aan een Bullerjan classic 00. Oude versie is met 6kW en de nieuwe 00M met 8kW en is daarbij energie zuiniger. Ca. 1700 euries ex bijbehorende materialen. Ziet eruit als een crematorium maar werkt als de beste. Kijk eens bij de Bruna in de laatste editie van Landleven, staat ook wat aan handige zaken in betreft houtkachels.

 6. @Ron Arends [5]: Janco had inbouwmodellen en een tijdje een CV variant. Een smid kan nog al redelijk flexibel met staal om gaan 🙂 Je zelf goed informeren is een goed begin. Succes!

 7. dagobert bedeoeld natuurlijk 160 kg en niet 1600!
  koop ook gelijk een benzinekettingzaag, dan kun je overal langs de weg wat kant en klare stammetjes die de overheid daar neerlegt , af en toe, voor eigen gebruik in hapklare lengtes afzagen en meenemen, moet wel 1 jaar gedroogd worden.

Comments are closed.