donderdag, 13 december 2012
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Goud of hout?

Na het verlies van mijn verloofde Femke ben ik twee maanden uit de running geweest. In zo’n rouwperiode overdenk je natuurlijk vaak je leven: de plannen die je maakte, de idealen waarvoor je spaarde, de wijze waarop je spaarde. Goud dus. Maar ja: het ligt er maar te liggen en gezien de immer stijgende belastingen overweeg ik nu het goud te verruilen met hout.

Nee, ik ben niet van plan te investeren in teakhoutplantages of zo. Ik overweeg een houtkachel aan te schaffen en deze aankoop te financieren met goud. Al mijn goud. Want ik heb niet zo veel.

De reden hiervoor is simpel: ik heb begrepen dat je de helft van al je aardgas verstookt in de tien koudste dagen van het jaar. Van iemand met een houtkachel heb ik weer gehoord dat je op dergelijke dagen zo’n 100 liter hout verstookt in een etmaal, zo’n anderhalve kruiwagen. Aan hout kan ik wel komen: ik heb een paar bevriende timmermannen, dus genoeg aanbod, variërend van pallets tot en met stukken hardhouten kozijn.

Daarnaast lijkt een houtkachel mij ontzettend gezellig. Vlammen hebben natuurlijk een hypnotiserende werking en het is nog romantisch ook. Al is die romantiek momenteel natuurlijk ver te zoeken 🙁

Als je nu zo’n kachel aansluit op je CV, kun je ook andere vertrekken (zoals de badkamer) verwarmen. Al met al verwacht ik de investering met 5 jaar terug te verdienen, bij gelijkblijvende energietarieven. En gelijkblijvende energiebelasting.

Een laatste overweging tenslotte is: als de euro klapt, kun je weliswaar met goud ruilen. Maar hoe is het gesteld met de leverantie van bijvoorbeeld gas? In dat geval zit ik er in elk geval warmpjes bij.

Wat vinden jullie: Doen of laten?

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Ratio schreef op : 1
  Ratio

  Zorg wel dat je een kacheltje koopt dat voldoet aan NEN-EN 13240:2011. Weer een heel “nuttige” standaard, 30 pagina’s regelgeving…..www.nen.nl

  Foreword 3
  1 Scope. 4
  2 Normative references 4
  3 Terms and definitions 6
  4 Materials, design and construction 11
  4.1 Production documentation . 11
  4.2 Construction . 12
  5 Safety requirements . 20
  5.1 Natural draught 20
  5.2 Operation with open firedoors 20
  5.3 Strength and leaktightness of boiler shells 21
  5.4 Temperature rise in the fuel storage container (other than the fuel hopper) 21
  5.5 Temperature rise of the operating components . 21
  5.6 Temperature of adjacent combustible materials 21
  5.7 Thermal discharge control 21
  5.8 Electrical safety 21
  6 Performance requirements . 22
  6.1 Flue gas temperature . 22
  6.2 Emissions . 22
  6.3 Efficiency 22
  6.4 Flue draught . 22
  6.5 Recovery . 23
  6.6 Refuelling intervals 24
  6.7 Space heating output . 24
  6.8 Water heating output . 25
  7 Appliance instructions 25
  7.1 General 25
  7.2 Installation instructions. 25
  7.3 User operating instructions 26
  8 Evaluation of conformity . 27
  8.1 General 27
  8.2 Initial type testing . 28
  8.3 Factory production control (FPC) 31
  9 Marking . 33

 2. Overnight schreef op : 2

  En er zijn ook al wijken waar een open haard vorboden is. Pas maar op dat je straks niet illegaal stookt!

 3. Hendrik Brouwer schreef op : 3

  Ik zeg doen! Voor een korte periode zelfvoorzienend zijn in je primaire levensbehoeften (door het aanleggen van een kleine voorraad voedsel/water maar ook door warmte te kunnen genereren) is m.i. zeer raadzaam.

  Maar ik zeg met nadruk ‘voor een korte periode’, want mocht de euro klappen, dan zal na enkele dagen de handel heus weer op gang komen zodat je weer van de voordelen van de verdeling van arbeid gebruik kunt maken.

  Mijn advies zou zijn om voor de periode na de crash toch echt wat ruilmiddelen opzij te zetten. Goud en zilver zijn hiervoor ideaal.

 4. John schreef op : 4

  Ik denk niet dat de Euro nog binnenkort gaat klappen. Ik geloof eerder dat we een lange periode van armoede mee gaan maken. Ook dan is het goed als je een tijdje op je voorraden kan teren. En als je gratis hout kan krijgen… Vraag is alleen hoe lang het gratis blijft als steeds meer mensen op hetzelfde idee komen.

  Max [6] reageerde op deze reactie.

 5. Hendrik Brouwer schreef op : 5

  Ik denk ook niet dat het binnenkort gaat crashen, we moeten eerst nog door een periode van sterke deflatie heen.

  Als brandbaar hout een hoge waarde krijgt door schaarste, dan zal dat ‘gratis’ aspect wel komen te vervallen, vrees ik.

  Offtopic, voor de toevallige lezers: Ben jij student (of in ieder geval jonger dan 30) en ben je geïnteresseerd in de artikelen op Vrijspreker.nl, wellicht dat je dan LIJP.ORG een leuke organisatie zult vinden!

 6. Max schreef op : 6

  @John [4]:
  Ik geloof ook niet dat de euro binnenkort gaat klappen.
  Er zit nog wel wat rek in. Ze zullen die rek zo lang mogelijk maken.
  M.a.w. om de euro zo lang mogelijk overeind te houden, knijpen ze eerst de mensen langzaam uit en beloven dat het allemaal wel weer goed komt. Deze tactiek werkt nog wel een tijdje door. Een jaartje, twee jaar of langer misschien. Niemand kan het precies zeggen.

 7. Reteip schreef op : 7

  Een paar maten van mij hebben een automatische houtkachel als CV. Ze wonen wel in duitsland op een boerderij dus geen gezeik met buren. Ze moeten alleen af en toe nieuw hout erin flikkeren.
  De hele omgeving weet dit en ze krijgen BERGEN afvalhout toegeschoven. Het is geen slecht idee, en wat je zegt: gas is minder betrouwbaar als er problemen tenzij je een enorme tank op je erf hebt. Een paar kuub hout is geen probleem, en makkelijker aan te komen als fatsoenlijke levering stilvalt.

  Tariq [8] reageerde op deze reactie.

 8. Tariq schreef op : 8

  @Reteip [7]: Komt in Scandinavie erg veel voor. Zweden bv heeft geen gas en zodoende zijn er houtkachels waarin stammetjes van 1 meter ingaan. Deze kachel verwarmt dan warm water en zo naar de radiatoren in je huisje. En aan hout geen gebrek! Het zelfde princiepe maar dan met pelletkorrels komt ook veel voor. Maar die moet je dan wel kopen. En hout kun je vaak nog wel gratis aankomen, of is vrij goedkoop.

 9. Vilseledd schreef op : 9

  “Een laatste overweging tenslotte is: als de euro klapt, kun je weliswaar met goud ruilen. Maar hoe is het gesteld met de leverantie van bijvoorbeeld gas?”

  Je ruilt je goud terug voor geld bij je goudhandelaar en je laat het contante bedrag aan de gasleverancier overmaken bij bijvoorbeeld GWK of Western Union.

  Daarnaast: als het betaalverkeer plat ligt, hebben instanties er natuurlijk alle ‘begrip’ voor, dat mensen even niet aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen. Als de gehele bevolking of grote groepen een probleem hebben, dan wordt er wel wat gedaan; als je alleen zelf het probleem hebt, dan pas heb je echt een probleem.

 10. Max schreef op : 10

  Als de euro klapt zorg dan dat je naast je houtkachel ook een kettingzaag of handzaag erbij aanschaft. Kun je zelf nog is een keer een boompje of een bos rooien.

 11. wil schreef op : 11

  SPEKSTEEN ! dubbele winst. 2 uur kachel aan en 16 uur warmte…

 12. singhasimba schreef op : 12

  Een houtkachel is heerlijk; ik heb er een paar jaar terug een gekocht en mijn stookkosten zijn gehalveerd. Isolatie is ook belangrijk. Uiteindelijk moeten we toe naar ecologische, weinig energie gebruikende huizen. Als iedereen op hout gaat stoken dan blijft er geen boom meer overeind. Dat gebeurd nu in Griekenland schijnt het; mensen kunnen daar geen gas en stookolie meer kopen.

  Vilseledd [13] reageerde op deze reactie.

 13. Vilseledd schreef op : 13

  @singhasimba [12]:

  Eigenlijk waanzin: wat het slechtste rendement heeft (ik dacht iets van 15%) is het goedkoopst in het gebruik. Ik dacht altijd, dat ‘het milieum’ hoog aangeschreven stond in Nederland, maar de overheid maakt juist de efficiëntste manier van verwarmen het duurst.

  Alex [14] reageerde op deze reactie.

 14. Alex schreef op : 14

  @Vilseledd [13]:

  Krijg je als energie 100% wordt belast door de overheid en er nog 21% btw erop. Zo wordt 1 euro snel 2,42 euro dus 2.42 keer duurder dan nodig.

 15. Henk schreef op : 15

  Alhoewel ik in Kaapstad, Zuid Afrika woon, waar het nu erg warm is, hebben we hier 2 a 3 maanden winterweer, zo rond Juli. Aangezien de meeste huizen zoals die van mij geen CV hebben, enkel glas en veel last van de wind hebben, is het met 10 a 15 graden buiten dan ook best koud binnen. Sterker nog, mijn oude huis in Nederland met prima CV was aangenamer in de winter. Gelukkig bied de klassieke open haard mij redding van dit grote afzien. Best gezellig ook, met de vrouw, hond, boek en glas wijn een avondje rond de open haard in plaats van TV of internet. Hout verzamel ik gedurende het hele jaar als ik de hond uit laat, gedeeltelijk sloop hout, gedeeltelijk uit de natuur (van dooie bomen natuurlijk, niet actief zelf op pad). Hoe dan ook, zeker een aanrader een hout kachel en misschien van de besparing weer wat nieuwe gouden munten kopen. Voor de echte doomdenker natuurlijk zilver, want van een munt van $1700 heeft niemand wisselgeld 🙂

 16. Adam schreef op : 16

  Voor 10 dagen per jaar is een warme trui en een extra dekbed ook een goedkope oplossing 😉

 17. .M schreef op : 17

  Nog gecondoleerd overigens.

  De kachel lijkt me een goed idee.
  Anderzijds: goud is geld en dus flexibel.
  Als de nood het hoogst is, kan je desnoods op warmte besparen door tijdelijk bij je ouders in te trekken (zeker als je nu toch alleen bent). Je gouden of zilveren munten kan je dan tegen voedsel ruilen (als ook je ouders alleen maar waardeloos papiergeld hebben dat de slager niet meer accepteert), je kachel verruilen daarentegen is wat lastiger.
  Als je vreest dat gas volledig wordt afgesloten (en het bij je ouders dan ook koud is), dan zou een gasfles in huis hebben wellicht strategisch zijn, mits ze kundig wordt aangesloten.
  Wellicht moet je nu dan eerst wat aan de leidingen sleutelen om e.e.a. mogelijk te maken.
  Nu vind ik prive geexperimenteer met gas door bewoners in een flatgebouw eerlijk gezegd niet kunnen, maar mits je ouders in een boerderijtje of een ander soort vrijstaande woning wonen, zou dat zeker strategisch zijn. Hou 2 gasflessen op voorraad. Met 1 grote fles kan je 2 maanden koken. Met de andere kan je wellicht 2 maand een deel van je huis verwarmen. In de winter kan je nl. besluiten hoofdzakelijk in 1 kamer te leven die je wel verwarmd en de rest maximaal te mijden teneinde die ruimte niet te moeten verwarmen.
  Zelf ben ik gierig genoeg om in de winter (zelfs nu het nog goed gaat) met mijn laptop in de keuken te kamperen i.p.v. in mijn studeerkamer te stoken.

  Ron Arends [18] reageerde op deze reactie.

 18. Ron Arends schreef op : 18

  @.M [17]:
  Ik ben niet helemaal alleen (gelukkig): heb nog 2 zonen thuis wonen. Mijn ouders zijn van dusdanige leeftijd dat de kans groter is dat zij bij mij intrekken dan andersom 😀

  Ik ben geen doemdenker hoor. Persoonlijk verwacht ik dat het gas wel blijft stromen. Maar op een kuub zit inmiddels 200% belastingen en het ziet er naar uit dat dat niet minder gaat worden.

 19. Igor schreef op : 19

  Een open haard is erg gezellig maar als je een gesloten houtkachel aanschaft is het veel efficiënter en kan je er eventueel ook kolen of bewerkt hout stoken.

  Maaruh, waarom ga je niet lekker op vakantie? kies een warm en goedkoop land en bespaar jezelf de stook kosten, wellicht dat je het leven dan ook wat zonniger ziet.

  Ron Arends [21] reageerde op deze reactie.

 20. bonbon schreef op : 20

  Allereerst sterkte.
  Mag ik je wat tips geven.
  Koop een kachel niet te groot je moet hem dan temperen en dat is slecht voor de omgeving en het rendement.
  Koop een waar je ook op kan koken warm water maken.
  Een met een goede toegang voor het vullen. (onze eerste was een GODIN mooi maar de opening boven dus veel stof in de kamer)
  Begin nu al met het verzamelen van hout en het maken van eengoede opslag droog hout heeft een beter rendement.
  Het is leuk werk het stoken op zich.
  Na het eten je pan met olie waar je in gebakken heb schoonmaken met de keukenrol en hop de kachel in.
  Het zaagsel in een papieren zak en ook hup in de kachel oude frituur olie door het zaagsel en je zult zien hoe lang dat brand.
  Veel succes.

  Ron Arends [22] reageerde op deze reactie.

 21. Ron Arends schreef op : 21

  @Igor [19]:
  Het zien van vlammen heeft een placebo-effect: het lijkt meteen warmer dan het is. Hoogpolig kleedje voor de kachel, boekje er bij en dan maar slapen lezen 😀

  Ennuh, ik ben nog niet zo ver dat ik kan stoppen met werken hoor. Vakantie heb ik alleen in de zomer.

 22. bonbon schreef op : 23

  @Ron Arends [22]:
  Hier kun je niet veel mee niets op warm maken slecht rendement
  de kachelpijpen geven ook nog extra warmte af.
  Wat jij voor ogen heb is een inbouw haard
  Neemt veel ruimte in, is duur, is niet verhuisbaar,
  Het is niet iets wat mensen die al jaren hout stoken willen hebben.
  vr.gr.bonbon

  Onbezoldigd ruifvuller [24] reageerde op deze reactie.

 23. Onbezoldigd ruifvuller schreef op : 24

  Hallo Ron, wat vreselijk om te lezen wat er is gebeurd man! Sterkte gewenst hoor, juist de komende dagen.

  Over die houtkachel kan ik kort zijn, doen! Bij ons staat er nu voor het tweede seizoen een prachtig kacheltje. Dit is de enige kachel die we nog gebruiken. Er wordt hier dus niks dan hout gestookt en dat geeft een goed gevoel. De CV draait hier namelijk nog op stookolie (rooie diesel) en dat is bijna niet meer op te brengen. De roverheid heft zo enorm veel belasting hierop dat ik nu principieel weiger de diesel CV aan te zetten. Ik steek wel een blokje hout in brand.

  In jou situatie zet het minder zoden aan de dijk. Het gemiddeld verbruik van gas bedraagt ongeveer 1750 M3 per gezin. De prijs is 44,5 cent. Vadertje staat heeft in zijn onmetelijke goedheid bedacht dat ze die 44,5 cent met 16,7 cent moet verhogen zijnde energiebelasting. Over het totaal voegt diezelfde meelevende overheid dan nog 21% waarde toe (hoe verzinnen ze het…) wat neerkomt op nog eens 12,8 cent. Van de 74 cent die je betaalt voor en kuub gaat er dus 29,5 cent verloren. Dat is zonde want dat is op jaarbasis toch € 516 over de balk gesmeten.

  Bij elektra graait men nog meer, vanuit libertarisch perspectief beschouwd zou je van je goud dus beter zonnepanelen aan kunnen schaffen maar dat terzijde.

  @bonbon [23]: heeft gelijk, het te verwachten rendement is bij een dergelijke kachel niet heel hoog. En juist de kachelpijp staat nog veel warmte af aan de omgeving en het staat best mooi.

  Ps.: ik woon niet zover bij je vandaan dacht ik. Dus als je zin hebt kom je maar eens een kop koffie halen dan vertel ik je er nog meer over. e-post adres is bekend bij Hub

 24. mic schreef op : 25

  In veel landen stoken ze ook op graan. 2kg tarwe geeft de zelfde energie als 1 kuub gas.
  Tien jaar terug koste de tarwe 0.10 euro en rogge nog minder. Graan kachel is makkelijk te automatiseren.
  Toch gek dat je nu nog steeds meer verdient als graanteler als je je huis verwarmd met graan dan dat je het verkoopt aan een bakker.
  Voedsel is echt nog te goedkoop of energie is veel te duur of de balastingen zijn absurt.
  Als je overweegt om een kachel te kopen ga eens kijken in Denemarken. Mijn advies is neem een kachel die verschillende gronstoffen kan verbranden. Dit maakt je flexibel. Er zijn namelijk oogstjaren in Nederland waarin het graan niet geschikt is voor brood of veevoer. En bedrijven die houtpelletjes (brokkjes) persen met parafine kunnen goed rekenen.
  De As die overblijft bij het graanstoken mag je bij mij brengen.

  MMAP [28] reageerde op deze reactie.

 25. OBL-Rien schreef op : 26

  Op www.ecologieforum.eu zitten een aantal echte kachel experts. Als je al een hout verwarming gaat installeren, doe dan daar je licht eens op.

 26. willemientje schreef op : 27

  Wij stoken al 36 jaar op hout, eerst lokale kachels, en nu sinds jaren een cv ketel op hout, we hebben er nu een bijgezet die op pellets stookt, niet zo goedkoop als gratis hout, maar veel goedkoper als gas’ want geen energiebelasting, wij hebben een heel groot huis, met veel dakruimte, en hebben een flinke investering gedaan in zonnepanelen’, in de zomer draait de meter terug, want wij hebben de slimme meter geweigerd, zodoende wekken wij bijna al onze stroom zelf op, ondanks de relatief slechte zomer,
  Toen wij net getrouwd waren, verklaarde iedereen ons voor gek, met onze houtkachel, nu zie je dat steeds meer mensen dit gaan doen
  Todat daar ook weer een of andere hefing op losgelaten gaat worden, wij hebben ook een eigen bron, en hebben nu een filter gekocht, zodat we ook ons eigen water hebben, en een paar ouderwetse peteroleumstellen voor nood is ook handig, bij een stroomstoring zal je wel een agregaat moeten hebben, want zonder stroom draait de pomp van de cv ketel niet
  Zo zijn wij redelijk zelfvoorzienend, en dat scheelt als je een groot oud huis hebt aanmerkelijk, wij hebben zelfs een eigen stukje bos

 27. MMAP schreef op : 28
  Nominator

  @mic [25]:

  De As die overblijft bij het graanstoken mag je bij mij brengen.

  ???

  Nu maakt u me wel nieuwsgierig, wat u met dat as doet. Het enige dat ik kan verzinnen is, met toevoegingen van vetten en eventueel etherische olieën, zelf zeep maken.

  Wilt u kort uitleggen waar die as voor dient?

 28. Prepperoni schreef op : 29

  Gecondoleerd. Sterkte met dit verlies. Ook voor je kinderen.

  Over houtkachels: ik heb er nog geen, maar wil er uiteindelijk wel eentje. Kies een speksteenkachels, die brandt schoon en erg efficient. Ze zijn door hun massa erg zwaar, check of je vloer ze kan dragen. Laat een apparte zuurstoftoevoer maken door bijv de kruipruimte, daarmee voorkom je koude tocht.

  Open haard: lijkt gezellig, niet aan beginnen. De warmte vervliegt door de schoorsteen naar buiten en de zuurstof trekt ie uit de kamer. Gevolg: koude rug. Een open haard koelt netto je huis af.

  Een kachel waarop je kunt koken is ideaal; maar let op de afvoer van warmte in de zomer! Dan wil je die warmte juist niet in huis. Om het huis in de zomer koel te houden gebruiken we een zelfgemaakte hooikist. Dit is een geisoleerde kist waarin eten na 5 min doorkoken verder doorgaart, zonder extra energieverbruik. Ook handig als je bijv kinderen van school moet halen: eten gaart als je weg bent vanzelf door en je kunt gelijk aanschuiven.

  Hout moet min 1 jaar drogen voordat je het kunt stoken.

  Reden dat ik er nog niet een heb is 1) ons huis is super geisoleerd dus ons verbruik is al vrij laag (dus lange terugverdientijd), 2) ik heb geen goedkope houtbron en 3) geen plek om dit droog op te slaan. Heb wel de aankoop van stukje bos overwogen voor houttoevoer, gelijk goede belegging. Hier is alleen maar naaldhout, wat weer minder goed brandt.

  Dit onderwerp heeft raakvlakken met het zgn ‘preppen’, je voorbereiden op een krediet/energie/klimaatcrisis. Er is een aardige site waar preppers allerlei praktische weetjes met elkaar uitwisselen oa hoe je huis te verwarmen als het gasnet uitvalt: www.preppers.nl

 29. Lamberto schreef op : 30

  Jarenlang heb ik met onderstaande kachel een grote woning verwarmd.
  Je kunt er ook heerlijk op koken.
  Eenvoudige kachel zonder poespas.
  Jøtul F 118 N
  www.jotul.com