Ik kan het niet nalaten de MSM van tijd tot tijd te ontmaskeren als instituten die klakkeloos persberichten overnemen. Wier schrijfsels vervolgens aan de koffietafel of tijdens pauzes op het werk worden herkauwd en van commentaar voorzien. Door een volk dat door de media niet goed van informatie is voorzien en al voor de derde of de vierde generatie een product is van staatsscholen. Het resultaat daarvan is soms tamelijk droevig makend. Zijn wij, schrijvers en bezoekers van deze site de enigen die vol verwondering kijken naar het niveau waarop de huidige maatschappij soms functioneert?

Ik zal wel weer kritiek krijgen dat ik een grote broek aantrek en maar wat frustraties uit. So be it. De komende 5 paragrafen behoren tot de saaiere ooit verschenen. Het is namelijk achtereenvolgens hoe de Volkskrant, de Telegraaf, Het Parool, het AD en RTL omgaan met de berichtgeving aangaande een olievondst van ten minste 30 miljoen vaten in het NL deel van het continentaal plat. Een bericht dat indien het klakkeloos wordt overgenomen de lezer tot verkeerde conclusies kan voeren. Eerst echter de volgende nuancering. Het lijkt er immers op dat we opeens een stuk rijker zijn dan dat we dachten. De meeste Nederlanders rekenen niet als het om grote bedragen gaat. En zien niet in dat deze vondst maar weinig voorstelt. 30 miljoen vaten maal een opbrengst van 100 euro per vat is 3 miljard. Drie miljard is nog geen procent van onze staatsschuld die intussen meer dan 400 miljard bedraagt. Het is alsof je 100 euro schuld hebt en je blij bent omdat je in een broekzak 70 cent hebt gevonden, dat is ongeveer de verhouding. Brengen de media deze nuancering? Neen, het dient zelfs verder genuanceerd te worden aangezien de kosten van transport, winning en een winstmarge voor Wintershall zullen zorgen dat er maar 1 of 2 miljard voor de staat overblijft.

De Volkskrant meldt de vondst als volgt:

De Duitse olie- en gasgroep Wintershall heeft op de Nederlandse Noordzee een mogelijk omvangrijke nieuwe olievondst gedaan. Dat maakte het bedrijf, dat onderdeel is van chemieconcern BASF, dinsdag bekend. Het gaat om een gebied met zeker 30 miljoen vaten olie. Verder onderzoek, dat volgend jaar wordt uitgevoerd, moet uitwijzen hoe groot de vondst precies is. Het veld ligt 120 kilometer ten noorden van Den Helder.

De Telegraaf meldt de vondst als volgt:

FRANKFURT (AFN) – De Duitse olie- en gasgroep Wintershall heeft op de Nederlandse Noordzee een mogelijk omvangrijke nieuwe olievondst gedaan. Dat maakte het bedrijf, dat onderdeel is van chemieconcern BASF, dinsdag bekend. Het gaat om een gebied met zeker 30 miljoen vaten olie. Verder onderzoek, dat volgend jaar wordt uitgevoerd, moet uitwijzen hoe groot de vondst precies is. Het veld ligt 120 kilometer ten noorden van Den Helder.

Het Parool meldt de vondst als volgt:

De Duitse olie- en gasgroep Wintershall heeft op de Nederlandse Noordzee een mogelijk omvangrijke nieuwe olievondst gedaan. Dat maakte het bedrijf, dat onderdeel is van chemieconcern BASF, dinsdag bekend. Het gaat om een gebied met zeker 30 miljoen vaten olie. Verder onderzoek, dat volgend jaar wordt uitgevoerd, moet uitwijzen hoe groot de vondst precies is. Het veld ligt 120 kilometer ten noorden van Den Helder.

Hebben we nog het AD dat het nieuws als volgt brengt:

De Duitse olie- en gasgroep Wintershall heeft op de Nederlandse Noordzee een mogelijk omvangrijke nieuwe olievondst gedaan. Dat maakte het bedrijf, dat onderdeel is van chemieconcern BASF, dinsdag bekend. Het gaat om een gebied met zeker 30 miljoen vaten olie. Verder onderzoek, dat volgend jaar wordt uitgevoerd, moet uitwijzen hoe groot de vondst precies is. Het veld ligt 120 kilometer ten noorden van Den Helder

RTL tenslotte brengt dit nieuws als volgt:

De Duitse olie- en gasgroep Wintershall heeft op de Nederlandse Noordzee een mogelijk omvangrijke nieuwe olievondst gedaan. Dat maakte het bedrijf, dat onderdeel is van chemieconcern BASF, dinsdag bekend. Het gaat om een gebied met zeker 30 miljoen vaten olie. Verder onderzoek, dat volgend jaar wordt uitgevoerd, moet uitwijzen hoe groot de vondst precies is. Het veld ligt 120 kilometer ten noorden van Den Helder.

Het lijkt wel alsof een propaganda ministerie onze media bestuurt…… Veel lezers op deze site hebben niet voor niets de MSM afgezworen als betrouwbare bron van informatie. Dus dat is niet echt schokkend. Ik kon het echter niet nalaten in dit artikeltje de zogenaamde professionele main stream media weer een keer een middelvinger te tonen, een middelvinger die ze soms zo overtuigend verdienen.

12 REACTIES

 1. Dat het allemaal propaganda was wist ik wel, maar dat ze letterlijk alles kopieren had ik niet verwacht. Niet eens de moeite nemen een unieke tekst te schrijven!

 2. Ze citeren bijna letterlijk de nieuwsdienst, die weer het bericht van het bedrijf vernomen zal hebben (neem ik aan).
  Vind het nog al meevallen in dit geval: voor een olievondst is het een leuke, ook omdat er hoofdzakelijk gas werd gevonden en olie meer oplevert. En zelfs na aftrek staat, is het voor de risiconemers aanzienlijk, al blijft altijd de vraag wat er van die 30 miljoen vaten, daadwerkelijk winbaar is.

 3. Uitstekend stuk ! De MSM schrijven feitelijk alleen maar pers- en PR berichten over of kopieren elkaar. Daarboven hangt ook nog een omvangrijke paraplu met ‘belangen’ waaraan gehoor gegeven moet worden. Tel uit je winst qua objectieve berichtgeving…

  Bob [9] reageerde op deze reactie.

 4. 30 miljoen vaten. Daar kan de wereld economie toch zeker zo’n 8 uur op draaien. Tel uit je winst.

 5. Gewoon allemaal gecopy paste van het ANP. En dat ANP is dan weer in private handen en is corrupte bankier Rijkman Groenink inmiddels voorzitter van de raad van bestuur. De overheid heeft hier weinig mee te maken dus. Het zijn vooral de banken en grote corporaties die het nieuws controleren. 🙂

  Al vind de overheid het vast niet erg dat het nu net lijkt alsof er wat moois gebeurt in Nederland zo met de sinterklaas en Nederland ook een kadootje krijgt. Vast toeval…?

  Het is allemaal poppenkast, flikker die TV gerust weg en zeg je krant ook maar op. Lekker het internet op, veel beter. 🙂

  Seneca [6] reageerde op deze reactie.

 6. @Douwe Beerda [5]: Beter bekend als corporatisme. De innige samenwerking van overheid & door de overheid in leven gehouden ‘bedrijfsleven’. Door collectivisten ook wel ‘de vrije markt’ of ‘kapitalisme’ genoemd in het kader van Newspeak. Met als uithangborden de overbetaalde loonslaaf CEO’s van Big Corporate die steevast als ‘ondernemers’ worden betiteld terwijl ze geen cent eigen risico lopen.

 7. Maar het is toch net goed dat ze allemaal hetzelfde zeggen, en zeker als het uit Den Haag komt.
  Stel je voor dat een of twee iets afwijkends melden? Dan maak jet volk toch onzeker en ongerust? En dan weten ze toch niet wat te doen?

  Kijk alleen maar naar de reacties als je aan iemand vertelt dat de EU onze vrijheid en welvaart verpest.
  Dat kan toch niet waar zijn? Alle politici en media zeggen toch dat “we zo enorm veel voordelen door de EU hebben??

  Als iemand zo reageert, vraag dan niet wat concreet de feiten zijn van kosten en opbrengsten. Daarmee maak je de staatsgelovigen alleen maar zenuwachtig want niemand weet dat.

 8. Beetje overtrokken allemaal, MSN krijgt nou eenmaal een groot deel van het nieuws via pers agentschap zoals bv de welbekende Reuters, ANP of Associated Press, als het goed is wordt de bron/auteur ook vermeld onder het artikel, de oplettende lezer kan zo zien of het afkomstig is van een journalist van de krant of van een pers bureau.

  Reuters, UPI, AP and AFP zijn bij elkaar verantwoordelijk voor meer dan 90% van het “buitenlandse” nieuws wereldwijd.

  Meer hierover; http://www.newint.org/features/1981/06/01/four/
  (engels)

  Een onafhankelijk en objectief internationaal nieuws agentschap bestaat nog niet maar ja ga er maar aan staan, niet zo eenvoudig om zowel onafhankelijk en objectief te zien en tevens winstgevend….

 9. Je mag niets op je werk of op feestjes zeggen over hoe corrupt Nederland geworden is, je bederft dan de sfeer. Als je zegt dat het erger is dan in de Russische Federatie (ik kom daar jaarlijks) dan lachen mensen je uit. Als het straks allemaal om dondert (dat gebeurt zeker) dan was jij de boodschapper van het slechte nieuws. Beter kun je met een zakje geld een lapje grond in Zuid Amerika kopen. Rusland kan ook, maar het klimaat is minder lekker

 10. Je zou toch verwachten dat minstens een van de meldingen erin had gezet dat het hier om niet meer dan hooguit anderhalf vaatje olie per Nederlander gaat.

Comments are closed.