foodDe NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) houdt in de gaten wat wij wel en niet mogen eten. Waar we ziek van worden en wat wél door onze strotten geduwd mag worden. En dat we niet ziek worden van verkeerde zalm, bijvoorbeeld. In dat laatste hebben zij onlangs nog geweldig gefaald.

Maar waarom dan censuur?

Omdat journalisten die over voeding schrijven en mensen die blogs bijhouden over ongezonde suikers en verkeerde E-nummers in voedsel vanaf 14 december jongstleden de boel strakker gaan houden. En boetes uit gaat delen ter hoogte van minstens
€ 30.500,- per overtreding.

Zo mag je dus niet meer schrijven dat roomboter beter voor je is dan het plastic zoals Becel en aanverwante “minimale” boters. Dat de formule van die zogenaamd gezonde boters slecht 1 molecuul verschillen van de formules van bepaalde kunststoffen, en absoluut geen voedingswaarde bevatten, dat mag dus niet meer geschreven worden. Dat die zogenaamd gezonde boters gewoon geopend in uw schuurtje kunnen staan en er dan geen schimmeltje op komt (want er is niets te vreten in die boter), terwijl roomboter veel gezonder voor je is en wel degelijk belangrijke voedingsmiddelen bevat, mag je niet meer schrijven.

Ook niet meer dat vitamine C “extra weerstand” geeft. Je mag nog wel schrijven dat vitamine C “mede zorgt voor een goede weerstand”, maar dat is net zo’n waardeloze claim als tandpasta die cariës “helpt voorkomen”.

Blijkbaar mag man en paard niet meer genoemd worden. Waarom niet? Om ons, argeloze burgers, verder te laten verzuipen in wollige en nietszeggend taalgebruik? Om bepaalde industrieén een handje te helpen? Om Überkontrolle over de burgers te krijgen (na het gloeilampenverbod gaat de EU zich ook met uw douchekop bemoeien, bijvoorbeeld)?

Dit gaat het zoeken naar gezonde voeding (en dat is heel erg veel buitenom de Codex Alimentarius die ons opgrdrongen wordt) steeds moeilijker maken voor mensen die wél geïnteresseerd zijn in hun voeding. Zelfs schrijvers van blogs over voeding moeten uitkijken.

Fijn weekeinde en smakelijk eten.

MMAP.

 

Bronnen:

http://www.villamedia.nl/opinie/bericht/de-nvwa-muilkorft-journalisten/

http://orthokennis.nl/NewsItem.asp?IDNews=493V66PnFvt0noa0

http://www.eetgoedvoeljegoed.com/2012/12/belangrijk-eu-claimsvorderingen.html#comment-form

http://www.ahealthylife.nl/lijst-van-e-nummers/

25 REACTIES

 1. Een overheid die de vrije meningsuiting aan banden legt. Triest. Wat is de volgende stap?
  .
  Bonk bonk op de voordeur, twee zwart geklede mannen met zonnebril lopen zonder verdere omhaal naar binnen en beginnen vragen te stellen:
  U neemt deel aan een libertarische site. Die site is niet goedgekeurd door de commissie. Dat betekend dat U in overtreding bent……

 2. En zo zijn we weer een stap verder naar de totale controle.Het volgende zal zijn het vrije internet vrees ik:((

 3. Dat maak ikzelf wel uit wat ik eet of drink, trouwens roomboter is lekkerder

 4. Wikipedia: “De Codex is een internationaal forum waaraan door 186 landen en 1 organisatie (Europese Unie) wordt deelgenomen.” Dus onze belangen als soevereine staat worden door de EU waargenomen. Wat soevereine staat!

  “De Codex bevat internationale normen voor voedselproducten. Het doel is de internationale volksgezondheid te beschermen en de eerlijkheid van de handel in voedselproducten te bevorderen.” zeggen ze. Het echte doel is de grote coörporaties van afzet te verzekeren en de Big Pharma vrij baan te verlenen.

  De codex vindt haar oorsprong in voormalig Nazi Duitsland en is in eerste instantie door een voormalig Nazi opgezet. Doel is reductie van de wereldbevolking.

  “De Codex is een VN-organisatie, onder de vlag van zowel de FAO (Internationale Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) en de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie).”

  Kortom, de NWO in wording!

  arvr [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Marcel Koenders [4]:

  “Het echte doel is de grote coöperaties van afzet te verzekeren en de Big Pharma vrij baan te verlenen”.
  .
  Het probleem is volgens mij omgekeerd. Een enorme concentratie van macht trekt lobbyisten aan. Er zijn meerdere grote multinationals (Niet alleen big pharma!) die de keus hebben, ofwel wij spelen dit spel mee, ofwel de concurrentie gaat er met de hoofdprijs vandoor. Het lijkt wel een vrije markt werking, met dat bekende verschil, de overheid is weer eens de verstorende factor.
  .
  VN is minstens even erg als de EU. Wie herinnert zich nog de Global Warming Hoax? Help, we gaan allemaal dood tenzij jullie ons alle macht en geld geven, dan is het ineens allemaal over.
  .
  Dus de codex heeft als oorsprong iets in de Nazi tijd? Grappig, kinderbijslag ook.

  Marcel Koenders [7] reageerde op deze reactie.

 6. NVWA = Overheid in dienst van de Mafia.
  Als je gezond wilt eten, eet zo dicht mogelijk bij de natuur en vermijdt de chemische rotzooi uit de supermarkt en overheidsfolders.
  In het buitenland kun je bijvoorbeeld wat handige tips vinden:
  http://www.marksdailyapple.com/

 7. @arvr [5]:
  Ja, zowel goede als slechte dingen hebben wij te danken aan het derde rijk in wording. Voor mij is de EU niet meer en minder dan het vierde rijk in wording. Luister eens naar Dr. Rath – EU politiek perspectief.

  Ik zal bij mijn volgend commentaar uitgebreider zijn, want ik merk nu dat ik de grote coörporaties, zoals Monsanto, Shell etc. beter apart kan benoemen, want Big Pharma is voor mij een aparte noemer (de geneesmiddelindustrie) als gigantische speler(s) op de internationale markt.

  Oorlog is de afgelopen decennia verschoven naar de macht die grote coörporaties uitoefenen binnen staten.

  Bedankt voor je link naar gezond eten. We zoeken er al veel naar en proberen op onze manier en financiële mogelijkheden zo gezond mogelijk te leven.

  arvr [10] reageerde op deze reactie.

 8. “Omdat journalisten die over voeding schrijven en mensen die blogs bijhouden over ongezonde suikers en verkeerde E-nummers in voedsel vanaf 14 december jongstleden de boel strakker gaan houden. En boetes uit gaat delen ter hoogte van minstens
  € 30.500,- per overtreding.”

  @MMAP
  Dit klinkt behoorlijk vergaand. Als dit consequent uitgevoerd zou dit betekenen dat schrijvers van dieet-boeken die niet in lijn met het mainstream-dieet uit de schappen moeten worden gehaald. Schrijvers als Atkins, Montignac en de door “Naam *” genoemde Mark Sisson adviseren bijvoorbeeld ook om spaarzaam te zijn met het nuttigen koolhydraten.

  Ik kan me niet voorstellen dat er tot dit soort censuur wordt overgegaan. Of geld het niet voor boeken? Dus kun je aangeven hoe strikt deze maatregel is?

  arvr [11] reageerde op deze reactie.
  MMAP [14] reageerde op deze reactie.

 9. Nou als het reductie van de wereldbevolking geeft, kan ik er wel mee leven.

 10. @Marcel Koenders [7]:
  “Oorlog is de afgelopen decennia verschoven naar de macht die grote coörporaties uitoefenen binnen staten. ”
  .
  Mijn punt was meer: Waarom kunnen ze dat doen binnen staten?

 11. @Adam [8]: Ik kan niet overzien hoe streng het wordt en of boeken er ook aan moeten geloven. Er is een lijst met 222 claims die wél gesteld mogen worden. Claims als: “helpt mee de … te bevorderen” zijn toegestaan, maar claims als “merk X verhoogt de …” en dat soort directe claims zijn verboden.

  De NVWA legt dus beperkingen op aan schrijvers over voedsel en voedingssupplementen. Over hoe zij er over schrijven en hoe direct zij de werkingen ervan omschrijven.

  Een boek bijvoorbeeld over een bepaald dieet zal wellicht (afhankelijk over hoe strikt de omschrijvingen zijn) onder het boete-regime gaan vallen.

  Dit is complete censuur op voeding. Een automerk of computermerk mag gerust alle feiten neerschrijven over exacte getallen en uitwerkingen, maar voor hetgeen wij in ons lichaam stoppen als voedsel gelden blijkbaar alleen vaagheden en geen directe aanprijzingen/uitwerkingen.

 12. De site http://www.earth-matters.nl/offline/offline.php is al op zwart omdat men niet meer durft te schrijven over gezonde producten. We zijn tot de onverwachte en onverhoopte, maar onvermijdelijke conclusie gekomen dat Earth Matters onder de huidige wetgeving, in de vertrouwde vorm niet meer online kan komen. Het nieuwe Nazi tijdperk kom nu heel dichtbij mensen 🙁

 13. Een paar jaar geleden werd het horeca rookverbod ingevoerd in Nederland. Iemand zei toen tegen mij dat de volgende maatregel een snacktax zou worden en hoewel ik het toen niet geloofde, er is naderhand zeker over gesproken.

  Ik zie deze maatregel ook in die lijn van verboden en afhankelijk (gemaakt) worden.

  Zo roep ik ook al een paar jaar dat we in de toekomst moeten gaan betalen om in de natuur te mogen lopen. In het begin verklaarde iedereen me voor gek, maar er zijn steeds meer mensen die ‘het niet zou verbazen als het zou komen’. Het plaatsen van hoge hekwerken langs de wegen (onder het mom van verkeersveiligheid) is voor mij de bevestiging dat het niet lang meer gaat duren. De bossen zijn dan omheind, de beesten moeten er in blijven en de boswandeltax kan ingevoerd worden.

  ergo [19] reageerde op deze reactie.

 14. @Hendrikus [17]:
  Die tijd heb ik niet meegemaakt, maar toen was men nog aan het vieren dat de vorige bende fascisten was weggejaagd? Dat bovengenoemd beleid even odieus is lijkt mij duidelijk. Multi-culti-eko-fascisme van “wij hebben er voor doorgeleerd” Nazi’s. Adolf zou trots op zo’n NVWA zijn geweest (zo, de 1e Godwin van vandaag is er ook).

  Misschien is het een idee om voedsel-asiel aan te vragen in Frankrijk. Hoewel daar weer een andere idioot het beleid mag bepalen.

 15. @Primitieveling [16]:
  v.w.b. uw laatste alinea: u heeft geen idee hoe dicht u bijde waar-
  heid bent. er is de codex, aangenomen in de vn, waar alle lid-landen al voor getekend hadden, alvorens zij wisten wat de inhoud zou worden en waar jarenlang de ambtenaren aan de ene kant van de tafel braaf hebben opgeschreven wat de multinationals aan de
  andere zijde hen dicteerden. anderzijds is er agenda 21, in 1992 aangenomen in vervolgens in alle stilte uitgewerkt.
  de eerste contouren worden nu zichtbaar en deze gaan veel verder dan datgene u hier beschrijft.
  n.m.m. wordt de ramp compleet waar codex en agenda elkaar
  kruisen. de eu staat overigens pal achter beide “wetten”.

 16. In de MSM troffen we natuurlijk weer niets aan over deze walgelijke uitbreiding van de Codex Alimentaris. Wordt er weer eventjes doorgedrukt. De drijvende kracht achter de Codex was IG Farben, wel bekend van Zyclon B, waar vele miljoenen joden mee zijn vermoord. Het doel is om de natuurgeneeskunde, die al eeuwen haar nut heeft bewezen, kapot te maken ten gunste van de op winstbeluste Big Farma bedrijven. In plaats van te profiteren van de giften van moeder natuur, moeten we multi nationals spekken met produkten, die niet werken. Schandalig!
  Het wordt ons niet eens gegund om over onszelf te beslissen. We mogen niet weten wat goed voor ons is en niet. Nee we moeten medicijnen slikken die onnodig zijn en/of niet werken. Denk even aan statines, ADHD medicatie, maar ook cytostatica. Allemaal producten waar goud geld aan wordt verdiend, zonder dat het helpt. Te grof voor woorden. De ergste vorm van dictatuur in feite.
  Allemaal goedgekeurd door ons parlement, zonder dat die sukkels zelf ook maar iets weten van deze abjecte wet.
  Voor meer info zie bv http://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/de-codex-alimentarius-in-werking-2/
  http://www.youtube.com/watch?v=RPQQ7Q5ec3A

 17. Sorry, link van 22 was correct. Was een plaatje van een pakje sigaretten van het merk facebook.
  Bij die site worden links naar plaatjes snel vervangen, merk ik.

 18. Punt 1 ik bepaal zelf wat ik eet en hoe en waar ik mijn voedselproducten koop en ook zo met medicijnen en alternatieve geneeswijzes.
  Laat iedereen daarom de petitie ondertekenen die hiervoor is samengesteld via; petitie.nl en/pf via; handen af van supplementen en vrijheid van meningsuiting en pers.
  Onderteken dit beste mensen er zijn al ruim 4500 handtekeningen en dit moeten er meer worden aangezien dit op 18 maart a.s. wordt aangeboden in Den Haag.
  Laat je stem horen dat we het gemanipuleer meer dan zat zijn en laten we er een demonstratie van maken die zijn weerga niet kent we zulleen de straat op moeten om een vuist te maken!!!!

Comments are closed.