Enkele dagen geleden waren er een paar positieve berichten in het nieuws.

Een over een nieuw particulier fonds voor cultuur in de regio,

En een bericht dat:

Duitsland zou uitkomen op een evenwichtige begroting.

 

Fonds voor cultuur in de regio. Uit NOS

“Theaterproducent Albert Verlinde heeft een fonds opgericht om het culturele aanbod buiten de grote steden te versterken. Volgens Verlinde is het Nationaal Theater Fonds nodig omdat de overheid zich steeds meer terugtrekt uit de culturele sector.”

Het vermogen van het Nationaal Theater Fonds komt van donaties door particulieren en bedrijven. Subsidieaanvragen worden beoordeeld door een onafhankelijke selectiecommissie. Een van de eisen is dat een voorstelling theaters in heel Nederland aandoet.

Hieruit blijkt dat als er een ondernemer is die een plan heeft, dit ook kan verwezenlijken zonder de overheid die daarvoor de belastingbetaler verplicht te betalen.

Uiteraard is het nog afwachten hoe dit zich ontwikkelt. Het is in ieder geval een goed en stimulerend voorbeeld.

———–

Het andere positieve (??)  punt is dat Duitsland dit jaar waarschijnlijk eindigt met een evenwichtige begroting.

Los van de manier waarop dat gehaald wordt, is het toch een sterk stuk dat het land dat in de EU het meeste doet , en het meeste betaalt, om andere landen te “redden”, de enige  is die laat zien dat ze een financieel beheer zonder nog steeds meer schulden te maken.

Dit is wel een voorbeeld dat evenwichtige begrotingen mogelijk zijn, maar niet dat in Duitsland alles koek en ei is. Want op hetzelfde moment verneem je dat de Deutsche Bank 12 miljard euro aan derivaten wegsmokkelde om overheidsingrijpen te voorkomen.

Kortom, het is een complexe wereld. Hoe sneller en hoe meer taken en bevoegdheden er bij overheden weggehaald worden, hoe meer kans er komt op een vrije vreedzame wereld.

2 REACTIES

 1. Subsidieaanvragen worden beoordeeld door een onafhankelijke selectiecommissie. Een van de eisen is dat een voorstelling theaters in heel Nederland aandoet.“

  Helaas betaald de belastingbetaler wel degelijk mee aan die overigens wel zeer vreemde opzet.

  Kan het zijn dat meneer Verlinde zijn toekomst veilig stelt omdat ook hij volgend seizoen zijn baantje kwijt is bij de huidige omroep omdat hij toch iets te veel vriendjes bleef met de o,zo bekenden Max Moscovic ? dacht het wel dus.

  Ron Arends [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Jan Snijder [1]:
  Albert Verlinde is een grote bons op het gebied van musicals. Hij heeft die TV niet meer nodig.

  Wat mij ook al opgevallen was, is dat gezelschappen zich rechtstreeks laten sponsoren door bedrijven. Ik herinner mij de Coebergh toer van de band Alderliefste, die zich vooral in Grand Cafés afspeelde: werd er plots een rondje bessenjenever uitgedeeld 😀

Comments are closed.