6 REACTIES

 1. Het probleem is niet het bestaan van een collectief (i.e. overheid), maar de misbruik ervan door despoten en oppermachtige elites. Het is net zoiets als pleiten tegen de geneeskunde vanwege de vele medische missers. Overheden zijn net zo essentieel voor de menselijke beschaving als geneeskunde en het geschreven woord. Het probleem is de overheid, maar het gebrek aan democratie.

  Overigens is het tendentieus de zuiveringen onder Stalin en Mao te vergelijken met de nazi-holocaust. Typische rechtse stemmingmakerij. En als Amerikaan het is helemaal onoprecht van die Walter Williams de Amerikaanse misdaden in Korea, Vietnam, Midden-Amerika en Irak te verzwijgen.

  Bubbelprikker [3] reageerde op deze reactie.

 2. @Pasparal [1]:
  democratie is een dictatuur van de meerderheid. Als de meerderheid jou wil beroven, dan is dat democratisch besloten, maar nog niet moreel verantwoord. Zeker in onze samenleving (niet zoals in Zwitserland) is het nog erger:

  stemmen is: Je door iemand laten vertegenwoordigen (= zonder dat die vertegenwoordiging door jou kan worden ingetrokken) –> die ZEGT dat hij –> een PAKKET van standpunten –> zal gaan inzetten in ONDERHANDELINGEN –> Om vervolgens in een COALITIE te gaan regeren (of oppositie).
  een waanzinnig soort middelmaat proces, absoluut niet gericht op excellentie, betrouwbaarheid en rechtvaardigheid.

  O en over het ‘verzwijgen’ van Walter Williams? want amerikaan betekent dat je oorlogsdaden goedkeurt? Nationaliteit is niets meer dan een constructie. Het feit dat ik Nederlander ben, wil ABSOLUUT niet zeggen dat ik goedkeur wat andere Nederlanders doen. In naam van een overheid, bedrijf of wat dan ook.

  Pasparal [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Bubbelprikker [3]: Een dictatuur van de meerderheid is toch altijd te verkiezen boven een democratie voor alleen de schatrijke bovenlaag.

  Op papier hebben we een democratisch stelsel in Nederland. Maar in de praktijk valt het democratisch gehalte vies tegen. Dat komt omdat de massamedia vrijwel compleet gedomineerd wordt door de economische elite. Dit is de situatie in de hele Westerse wereld. Zonder deze macht zou de elite nooit hebben ingestemd met vrije verkiezingen.

  Dus als je ontevreden bent over ons stelsel dan moet je je afvragen of dat komt door een teveel, of juist een gebrek aan democratie. Misschien zijn excellente politici helemaal niet in het belang van gevestigde orde.

  Wat betreft Walter Williams; de misdaden van Mao en Stalin verbleken naast de misdaden van de nazi’s en zelfs naast de misdaden in de Derde Wereld van Williams’ eigen regering. Ofwel weet Walter Williams niet waar hij het over heeft, ofwel is hij een ordinaire propagandist.

 4. korte intro:

  “De vijf Meritocratische Principes”

  1) GEEN NEPOTISME
  Het gaat er niet om wie je ouders zijn, maar wie JIJ bent.

  2) GEEN VRIENDJESPOLITIEK
  Het gaat er niet om wat anderen voor jou kunnen doen, maar wat JIJ kan.

  3) GEEN DISCRIMINATIE
  Geslacht, ras, religie, leeftijd en achtergrond zijn niet relevant. Alles draait om je vaardigheden.

  4) GELIJKE KANSEN
  Je begint vanaf hetzelfde startpunt als alle anderen, en je vaardigheden bepalen hoe ver je het schopt.

  5) MERITE WORDT BELOOND
  De hoogste beloningen voor de meest verdienstelijken.

  Het uiteindelijke doel van de meritocratische Staat is “perfecte” mensen voort te brengen: vrij, onafhankelijk, autonoom, zichzelf definiërend, verdienstelijk, mensen wier vaardigheden gemaximaliseerd zijn, en die vrijelijk hun eigen identiteit vormgeven op basis van hun eigen aard, karakter en persoonlijkheid. De meritocratische Staat steunt de mensen bij het ontdekken van hun ware talenten waarmee ze zichzelf en de samenleving kunnen begunstigen.”

  lees verder: http://www.rondetafelbeleid.nl/meritocratie

Comments are closed.