Wat voor een ras zijn wij eigenlijk? Een ras dat leert uit ervaringen? Of een zelfvernietigend ras? En vanwaar deze hoogdravende vragen op een vrijdagmorgen?

 

Omdat ik weer een met verbijstering een artikel op nu.nl lees, namelijk dat mensen die “verwachten” dat hun loon op redelijke termijn zal stijgen, meteen al meer mogen lenen voor hun hypotheek.

Het geweldige argument is, om de woningmarkt uit het slop te helpen.

Ik denk dat ze niets geleerd hebben. Ze zijn juist, wereldwijd, in een schuldencrisis gekomen door teveel te lenen. En ze proberen dat nu al jaren op te lossen met nóg meer kredieten. Dan zijn wij, als “ras mens”, toch niet zo achterlijk om op basis van verwachtingen en loze argumenten onszelf nóg meer in de schulden te steken?

9 REACTIES

 1. Laten we de rollen eens omdraaien…
  Kunt U mij antwoorden waarom superrijke bankiersfamilies met astronomische vermogens in de orde van 500 miljard dollar en nog meer; er toch telkenmale weer in slagen dat privé-vermogen te behouden en zelfs uit te breiden met iedere wereldcrisis in het verschiet ??? We rekenen nu heden toch in dollars, nietwaar. Bij hyperinflatie zou je kunnen verwachten dat ook zij straatarm worden, waar heb ik het mis ? Wat bezitten zij dan werkelijk van waarde met behoud van eigendom ?… economie ? wereldhandel ? goud en zilver ? leger ? octrooien ? waterbronnen ? voedselindustrie ? luchtvaart ? scheepvaart ? ruimtevaart ? olie ? mijnen ? eugenetica ? wetenschap ? en …’ slaven ‘. Het zijn tenslotte toch filantropen ! Om met uw titel te eindigen: Wat hebben zij geleerd en wij niet… ?

  LibertyLover [3] reageerde op deze reactie.
  Crisis [5] reageerde op deze reactie.

 2. Reden is dat de banken beschermd worden door de overheid: bail-outs. Elke echte onderneming gaat failliet bij teveel schulden. Ook mismanagement wordt in het bankwezen niet aangepakt.

  En het menselijk ras zijn eerder lemmings dan intelligente wezens als je naar het grote geheel kijkt. Het zou eigenlijk niet meer dan terecht zijn dat we uitsterven.

 3. @leo [1]: Banken en de echt grote corporaties zijn “tax exempt”. Oftewel, ze hoeven geen belastingen te betalen, zij sturen de economie, hebben ongelooflijk veel goud en zilver dat altijd zijn waarde houdt en het allerbelangrijkste, zij hebben zowat alles wat een economie stuurt(grondstoffen, geldprinten, voedingswaren, water…)in handen en kunnen dus op zo’n manier plannen maken, dat zij geld verdienen en de rest van de wereld dat kan gaan betalen. Heersers over de economie, de dertien rijkste families ter wereld bezitten al 95 procent van de welvaart van de wereld.

  En weevee, voor de duidelijkheid, wij zijn intelligente wezens die leren uit ervaring, de mensen die de gehele wereldwijde economie sturen hebben uit ervaring geleerd dat het grootste gedeelte van de wereld bevolking toch geen verstand en dus ook niet oplet met waar zij mee bezig zijn. Oftewel, ze doen gewoon constant hetzelfde omdat zij daar geld mee verdienen en wij dat geld kunnen gaan betalen. Zij worden machtiger, en wij worden armer en meer fragiel als het om onze welvaart gaat.

  weevee [7] reageerde op deze reactie.

 4. als er al een reden is voor het menselijk bestaan op aarde dan is dat om te leren. Dezelfde reden dus waarom een leerling op school zit.
  De vorderingen mogen er trouwens best wezen. Vergelijk slechts de maatschappij met die van een eeuw geleden.
  Intelligentie is synoniem met leren, het ontdekken van nieuwe mogelijkheden en structuren. De aarde bezit een klein beetje intelligentie: uit lucht en aarde zijn reproducerende chemicaliën gevormd met kopjes en pootjes, de leerstof opgeslagen in het DNA, maar er is erg lang over gedaan.

 5. @leo [1]:

  Wat zij hebben geleerd en wij niet? Misschien om op gepaste wijze in om de zoveel tijd je opponent stiekem of direct weten uit te schakelen. Met andere woorden; wij hebben niet geleerd over lijken te gaan en zij wel. En denk niet dat de patatboer om de hoed over lijken moet gaan om hogerop te komen en in tijden van crisis ook rijk te worden, want zo werkt het dus niet. De kleine man sabbelt en blijft sabbelen, ook al denkt hij er goed aan te doen af en toe winst te kunnen maken uit een lijk.

  Nee, lijken maken in het groot, wapens verkopen, een corporatistische lieg-industrie op poten houden en daarbij zo heel af en toe een dwarsligger vermoorden, als je dat allemaal kunt dan wordt je later heeeeuul groot, eerst in de lengte en dan in de breedte.

  Alleen welke afrekening je met jezelf aan het eind zult krijgen daar durf ik niks over te zeggen. De dood is voor ons allemaal, maar de weg er naar toe kon voor sommige ‘zielen’ wel eens zwaarder zijn, mede door de loden bagage, dan gedacht.

 6. edit:.[..]..op gepaste wijze en om de zoveel tijd..[..]…dan word je..

 7. @LibertyLover [3]:
  We hebben potentieel en we moeten die leren te gebruiken. Leren voor ons zelf te denken in plaats van achter de beleidsbepalers aan te lopen.

  @David, er is geen reden voor ons bestaan. Geen enkele. Als er een reden is dan heb je die zelf gegeven. En “zelf” is de enige persoon die die reden kan geven.

 8. @weevee
  [er is geen reden voor ons bestaan. Geen enkele. Als er een reden is dan heb je die zelf gegeven]
  niet vanuit kosmisch oogpunt, het universum zal het worst wezen. Maar inderdaad: vanuit onszelf wel. We leven voor ons lol, al klinkt dat wat banaal. Sommige zaken verschaffen ons genoegen, zoals kennis, kunst, meer keuzes, welvaart. Ook is het prettig voor anderen van betekenis te zijn.

 9. Dit is ook weer een eyeopener “Hypotheekfraude van banken aan hun hypotheekklanten”
  http://www.argusoog.org/hypotheekfraude-van-banken-aan-hun-hypotheekklanten/

  Ook een mooi boek hier over is “Geld komt uit het niets”van Ad Broere.Het boek legt de vinger op deze zere plek van ons huidige geldsysteem. Helder en duidelijk uitgelegd door de auteur. Voor veel mensen de moeite waard om te lezen.en om te leren begrijpen wat er daadwerkelijk gaande is in de wereld van ons geldsysteem,aangetoond en onderbouwd.

  http://www.bol.com/nl/p/geld-komt-uit-het-niets/9200000009681345/

Comments are closed.