Collectivism vs. Individualis
Collectivism vs. Individualis

Laatst was ik met een vriend uit de USA in gesprek over hoe de wereld in de USA in elkaar zit en hoe wij onze samenleving hebben georganiseerd. Een en ander kwam voort uit zijn vraagtekens bij de Obama administration….

Ik heb het als volgt geprobeerd samen te vatten.
Wij worden de afgelopen vijftig jaar bestookt met het “collectiviteitsbeginsel”. Het individu moet zichzelf opofferen voor het collectief. Op die manier heeft iedereen het een beetje goed, zo is de basisgedachte van collectivisten. Er is iets voor te zeggen he. In een collectief sta je sterker. Het slaat alleen door wanneer je van individuen verwacht dat ze vrijwel hun hele inkomen moeten afstaan om het collectief in leven te houden. En dat is precies wat er gaande is in Nederland. Er is geen ruimte meer voor het individu.

Dit systeem van de afgelopen vijftig jaar heeft onze samenleving gevormd tot wat zij nu is. Een over gecontroleerd- en gereguleerd apparaat waar totaal geen ruimte meer is voor individueel talent. Dit systeem is zo ernstig in ons DNA gekropen dat we zelfs politiek correcte antwoorden zijn gaan aanvaarden als waarheid.

Hoe leg ik mijn vriend uit dat wij in NL netto per jaar 5,6 miljard euro (laat dat getal nou ’s even binnenkomen) aan de EU afdragen en daarvoor 2,1 miljard terugkrijgen? Hij begreep het niet, en dus heb ik geprobeerd uit te leggen dat die 2,5 miljard netto afdracht gebruikt wordt voor landen als Polen (de sterkste economie in de EU op dit moment), Spanje (voor invoering van de euro één van de sterkste economieën in Europa), Griekenland en Frankrijk. Zaken als autosnelwegen die door vier auto’s per week worden gebruikt, viaducten die nergens heen gaan zijn daarmee gefinancierd. Daarvoor krijgt Nederland prachtige vitrinekastjes in bejaardenhuizen terug …

Mijn vriend keek mij ongelovig aan. En toen ik het zo uitlegde stond ik eigenlijk ook een beetje perplex. Maar zo werkt het. Toen ik hem vertelde dat een EU apparaat zich ook bezig houdt met de afmetingen van komkommers, waterbesparende douchekoppen en andere belangwekkende zaken haakte hij af. Hij lag rollend over de vloer. Ik dacht aan een infarct ofzo, maar hij gierde het uit van het lachen.

Op nationaal niveau werd het nog leuker.

Ik vertelde hem dat er op dit moment 1 werkende is op 2 niet werkenden. En… De vooruitzichten zijn dat deze ratio over ongeveer tien jaar op 1 op 4 zal staan. Vol ongeloof stond hij me aan te kijken.

Ik heb geprobeerd uit te leggen dat de werkende gemiddeld 3000 euro per maand verdient. Bruto… Daar gaat ongeveer 40% vanaf voor belastingen. Nou da’s fors geld he? Ja, maar dan zijn we er nog niet. Als je iets koopt namelijk in de winkel zit daar ook nog BTW op, da’s ook nog eens 21% dat naar de staat gaat. Dus je wordt als burger eigenlijk dubbel genaaid, zo was zijn conclusie. En inderdaad, ik moest erkennen dat dit het geval was.

Enfin, we hebben er smakelijk om gelachen, maar in de kern is het diep triest.

Wees lief voor uw dierbaren

Pendragon

8 REACTIES

 1. Als toegift nog een college ‘politieke wetenschappen voor dummies’ in twee regels:

  1. SOCIALISME = COMMUNISME = FASCISME = MARXISME = STATISME = COLLECTIVISME = ONDERDRUKKING = ÉÉN POT NAT

  2. KAPITALISME = INDIVIDUALSIME = LIBERTARISME = ONDERNEMERSCHAP = VRIJHEID = LEVEN EN LATEN LEVEN

  (met dank aan prof. drs. J., hoogleraar politiek theater en volkverlakkerij)

 2. Nee hier in de VS is het allemaal “FAAANTASTIC”, tsss…wijzen naar de overkant en hoe goed of slecht het daar wel niet is maar ondertussen geen ene fuck doen om de situatie in eigen land te verbeteren, daar zijn zowel europ33ners als yankees bijzonder goed in.

  Europa en VS zijn verschillend maar doe gvd die oogkleppen af en zie dat het allebij ongelooflijk kut is, jaja de VS had ooit in een ver verleden “potentie” maar on the flipside; ook NL heeft en tijd waarin de lucht stralend blauw was en de zon scheen. Tegenwoordig is het een pot nat; Facisme 2.0 now available in different flavors

  Naam * [3] reageerde op deze reactie.
  Logic [5] reageerde op deze reactie.

 3. @igor [2]: @Naam * [3]:

  Nee, in Amerika is het niet veel beter. Maar daar is tenminste nog een bepaald percentage van de bevolking te vinden die ook ziet dat het kut gaat. Men is daar uiteindelijk toch een stuk minder schaapachtig dan hier. Dan kun je alleen al zien aan de opkomstcijfers voor verkiezingen. En de beweging achter Ron Paul toont aan dat de libertarische beweging daar ook veel meer vitaliteit heeft dan in Europa.

  Men laat zich als politicus daar niet bepaald binden door de grondwet, maar men HEEFT daar tenminste een semi-fatsoenlijke grondwet, iets waar je in Europa al helemaal niet mee moet aankomen. In Amerika heeft men bijvoorbeeld een recht op wapenbezit, en een recente poll toonde aan dat een meerderheid van de Amerikanen nog steeds vindt dat dit ook zo hoort en niet verder beperkt hoort te worden. Kom daar maar eens mee aan in Europa.

  Het artikel boven begon door aan te geven dat deze vent vraagtekens had bij de Obama administration. Het is dus een drogreden te insinueren dat hij vindt dat het in Amerika GEWEEELDIG gaat. Dat vindt hij dus niet; hij denkt alleen dat het in Europa nog erger is, en die indruk heeft hij ook nog eens gekregen van een Europeaan. Dus wat is hier het probleem?

  Eerlijk gezegd proef ik hier een soort reflex-nationalisme, waar men zich geroepen voelt om Europa te verdedigen tegen volkomen terechte ridiculisering.
  Waarom zou je Europa daartegen verdedigen?

  igor [7] reageerde op deze reactie.

 4. @Logic [5]:
  In Nederland is er ook een percentage van de bevolking dat vindt dat het de verkeerde kant op gaat, ik geloof niet dat de percentages veel zullen verschillen maar aangezien de VS meer dan 300miljoen mensen heeft en engels nog steeds de dominate internet taal is zijn er bij een vergelijkbaar percentage nou eenmaal veel meer amerikanen.

  Ja inderdaad de VS heeft een fatsoenlijke grondwet, moet je er wel even bij vermelden dat de Amerikaanse overheid compleet schijt heeft aan die grondwet, wapenbezit in niet echt bijzonder zinvol als de grootse agressor de overheid is, die shotgun die je bij Walmart gekocht hebt gaat echt niet helpen tegen de extreem zwaar bewapende amerikaanse overheid, zat hier eergister lekker in de tuin te chillen zegt mijn vrienden ineens; Wtf kijk daar een Drone! … Binnenkort zullen ook de bewapende drones worden gebruikt voor domestic use…zit je dan met je shotgun …fail!

  Is het in europa erger? Ligt er maar net aan van welke kant je het bekijkt, als je puur en alleen kijkt naar het economische aspect dat zijn ze in de VS vooralsnog inderdaad beter af, maar als je kijkt naar andere vrijheden zoals het gebruik van drugs dan is europa veel en veel vrijer, geen land te wereld waar zo een groot percentage van de bevolking in de gevangenis zit als in de VS, niet bepaald een indicatie van vrijheid toch?

  De nr1 reden dat mensen tegen Obama zijn is nog altijd zijn huidskleur, ironische genoeg is dat ook meteen de belangrijkste reden dat mensen voor Obama zijn.
  En kom zou zeg, zijn we Bush alweer vergeten????

  Nationalisme reflex….haha ja misschien wel maar ik schrijf dit niet vanuit klazienaveen of een andere boerendorp in NL maar vanuit de VS, florida om precies te zijn. In tegenstelling tot de meeste Amerikaanse “opinions” die vaak niet verder komen dan een paar andere staten in de VS of een Europa in 2 weken tour.

  Nogmaals ik zeg niet dat europa “beter” is,het is allebei; facisme 2.0 now available in different flavors.

 5. @Pendragon [6]:
  Jou vriend hoeft zich niet te schamen voor wat er in zijn passport staat, net zo min als wij ons hoeven te schamen voor ons passport, net zo min als blanke mensen zich hoeven te schamen voor de slaverij van hun voorouders.

Comments are closed.