lampegatIn 2018 mogen Malta en Nederland ieder een culturele hoofdstad leveren van de EU. Als die dan tenminste nog bestaat. Er zijn thans nog een drietal Nederlandse steden in de race. Leeuwarden, Eindhoven en Maastricht.

Eindhoven, gesteund door de provincie en enige andere broedersteden, weet 140 miljoen op de tafel te leggen. Klinkt goed, 140 miljoen voor cultuur. Is de drang om culturele hoofdstad te worden een geval van corporatisme? Wie heeft er baat bij? Een beperkte groep kunstenaars en performers die gedurende een jaar 140 miljoen extra budget krijgen.

Wat schiet de burger ermee op? Beperktere dienstverlening gekoppeld aan culturele feestjes. Er zijn 2,5 mln Brabanders. Geef die ieder een belastingkorting van 50 euro en je hebt ook een heel leuk feestje.

Quiz. Kom svp niet met het corporatistische argument dat dit goed is voor bepaalde sectoren van de economie. Dat de horeca opeens goud geld gaat verdienen. Zonder te googlen weet geen enkele Vrijspreker lezer waarschijnlijk welke steden voorgaand jaar de Europese culturele hoofdsteden waren en welke het in 2013 zijn. Daarnaast, die 140 miljoen moet eerst onder dwang worden afgenomen. Dus voor je voldoende omzet hebt gedraaid om die 140 miljoen winst te maken ben je al weer wat jaartjes verder. Want dat lukt je niet in 1 seizoen, ook niet een culturele hoofdstad seizoen.

lampegat

5 REACTIES

 1. Om een zgn.”Culturele Hoofdstad” te worden heb je helemaal geen overheid nodig. De kiezers kunnen de overheid verbieden om zich daarmee te bemoeien of om er één cent belasting aan te besteden.

  Degenen die zoiets willen organiseren (met vrijwillige donaties) kunnen toch zelf vrijwillig iets organiseren met een mooie naam.Bvb. “Universum 2018 City” en veel geld verdienen.

 2. Draai het maar om. De EU organiseert het zoveelste zelfverheerlijkingsfeestje en de bezoekers betalen. In dit geval 50 piek per persoon. Wat een ranzig gastheer!

  Als ik Brabander was … Niet mijn feestje vriend!

 3. “Zonder te googlen weet geen enkele Vrijspreker lezer waarschijnlijk welke steden voorgaand jaar de Europese culturele hoofdsteden waren en welke het in 2013 zijn.”

  Tja, dat is net zoiets als de bewering, dat een EK of WK winnen zo goed is voor de economie. Als je de lijst van landen ziet, die in de XXIe eeuw gewonnen hebben, verslik je je in je koffie:

  2004: Griekenland, EK
  2006: Italië, WK
  2008: Spanje, EK
  2010: Spanje, WK
  2012: Spanje, EK

  Ik weet niet, hoe lang Nederland in de euforie van de winst in 1988 extra is gaan spenderen, maar volgens mij is het na een aantal weken wel uitgewerkt. Hooguit iedere twee jaar doen prullariaverkopers goede zaken, omdat Nederland telkens opnieuw denkt kampioen te worden, omdat ze dat in 1988 bij stom toeval gelukt is uit een pooltje van 8.

 4. stel voor dat Eindhoven en Maastricht in goed polder overleg samen die Cult-hoofdstad worden.
  Kunnen ze meteen dat terrein dat halverwege ligt goed gebruiken: de Floriade!

Comments are closed.