Evenals vele anderen ben ik de onwillige ontvanger van talloze berichten waarin  mij ten sterkstepics3 geadviseerd wordt, de weinige aandelen die ik bezit, morgenochtend te verkopen, omdat er  op Wall Street een enorme krach  aankomt,  soms  al  binnen  48 uur.

Het is weinig verbazend om te zien, hoe weinig er van deze voorspellingen ( bij toeval ) uitkomt.

De meeste van deze  voorspellingen  gaan vergezeld van onweerlegbare grafieken, die overduidelijk aantonen, dat de krach  er echt heel snel aan zal komen en opmerkingen dat   de voorspeller al   zes, twaalf of achttien  keer goed voorspeld  heeft en nog nooit of bijna nooit iets voorspeld heeft wat niet uitkwam.

De voorspellingen zien er meestal zo overtuigend uit, dat alleen een idioot niet onmiddellijk zijn makelaar belt.

De voorspellers  zijn  net zo overtuigend als degenen die voorspellen dat dit jaar de tweede komst van Jezus zal plaatsvinden.

Wat   dat betreft zijn er nu zelfs personen die mij zeggen dat deze aankomst zal plaatsvinden op een lijnvlucht,  wellicht  zelfs op een vlucht waar het brandstofverbruik nul zal bedragen.

Hugo van Reijen

15 REACTIES

 1. ik voorspel u dat het beste is op uw eigen gevoel te reageren, dan kun je later dáár geen berouw over krijgen.

 2. Ik voorspel u dat u een toekomst heeft.

  Ik weet zeker dat u deze voorspelling waardeert. Uw bijdrage kunt u storten op mijn ABN rekening. Bedragen onder € 100 zullen als beledigend worden beschouwd.

 3. Neem 1000 man.
  De ene helft voorspel je winst, de ander verlies.
  Bij de helft (500) heb je het goed.
  Herhaal en je hebt 250 man waarbij je alles goed hebt.
  Dan 125, 64, 32 en 16. Die laatste 16 beloof je tegen betaling een nieuwe uitspraak en voila, ze geven zo een paar honderd euro op voor die laatste info.
  Rinse and repeat with 1000 new suckers.

  Pendragon [4] reageerde op deze reactie.

 4. Voorspellen, dat kan iedereen wel. Maar het blijft een ruime gok.

  Hoeveel voorspellers zijn er die echt kunnen voorspellen? Een beetje voorspeller kan voor het begin van het lopende voetbal seizoen aangeven welke club er landskampioen wordt, met hoeveel punten dat gaat worden, hoeveel overwinningen, hoeveel gelijke spelen, hoeveel verliespartijen, hoeveel doelpunten voor, hoeveel doelpunten tegen, alle uitslagen, alle rode en gele kaarten en doelpuntenmakers met bijbehorende doelpunten.

  Zolang niemand tot een dergelijke prestatie in staat is geloof ik niet dat voorspellen mogelijk is, aangezien je altijd wel een paar procent kans heb om gelijk te krijgen.

 5. Aandelen kopen als ze laag staan en verkopen als ze hoog staan. Zo eenvoudig is het, simpeler kan men het niet maken.

 6. Hun timing is fout (en zelf weet ik dat ik het niet precizer weet dan “binnen afzienbare tijd”) maar van een doemscenario ben ik wel overtuigd.
  Probleem met het business model van de marketeers is dat niemand reageert op “tussen nu en 3 jaar …”. Immers dan denkt de klant “oh dan heb ik nog tijd” en zapt ie weg en misschien dat ie volgende maand wel eens een abonnement neemt op een nieuwsbrief wanneer er nog eens zo’n ad voorbijkomt. Echter … wellicht is het er een van een concurrent.
  Dus vinden de marketeers er niet beter op dan proberen je te overtuigen om nu meteen abonnee te worden en gaan ze over tot overdrijvingen, vooral qua urgency. Dat is jammer en ondermijnt hun geloofwaardigheid.
  Daaruit concluderen dat er economisch niets aan de hand is, is echter onterecht. Ik denk dat je er goed aan doet om je voor de middellange termijn voor te bereiden op zwaar onweer in de economie EN op de beurs. Los van de timing, zou ik de berichten van die alarmerende ads maar zeer serieus nemen.

  De enige wijze waarop ik beurzen -d.w.z. brede indices- (op langere termijn) NOMINAAL hoger zie gaan, is in een hooginflatie-scenario waarbij heel wat assets weliswaar stijgen maar niet in real terms. (Behoudens zorgvuldig uitgekozen die juist voordeel hebben bij zulk een economisch klimaat).
  Misschien dat specifieke mining stocks wel fors kunnen stijgen (forser dan de inflatie) als prijzen van bv. edele metalen enorm stijgen in een inflatoire omgeving, dus ja, sommige aandelen kunnen wel een puike prestatie neerzetten. Zo ook enkele bedrijven die een hit scoren met een innovatief product. Maar accros de board, wordt het in real terms m.i. doffe ellende op de beurzen en als ze stijgen, desnoods tientallen procenten, zal het zijn a.g.v. money printing en verwacht ik dat ze in real terms negatieve rendementen zullen opleveren.
  Maar vermoedelijk zijn ze daarmee wel minder slecht presterend vergeleken bij obligaties die slechts enkele procenten opleveren en verder je hoofdsom nominaal terugbetalen in almaar waardelozer geld.
  M.a.w. beter 20% rendement op aandelen bij inflatie van 30% dan 3% rente op je 10 jarige staatslening die aan het eind van de rit je inleg in waardeloos geld terugbetaalt.

  In sommige tijden is de winnaar hij die het minst verliest…

  Maar laat dit u er niet van weerhouden om ook ECHT winst te boeken.
  Zelf probeer ik dat. Maar als in 2030 zou blijken dat ik in reele termen in ieder geval niets verloren heb of maximaal 20% (in totaal, niet per jaar!), dan zal ik al heel blij zijn want ik vrees dat de komende 2 decennia menigeen z.g.a. alles zal kwijtraken en dat ook sommige nu nog rijke mensen tot de bedelstaf gebracht zullen worden.

  Crisis [13] reageerde op deze reactie.

 7. Btw, als je wilt dat aandelen dalen moet je kopen en wil je dat aandelen stijgen moet je verkopen, uhm, simpel toch!?

 8. Maar nu even zereneus, ik weet bijna het exacte tijdstip waarop de beurzen (giga) zullen dalen. Hoe ik dat weet is een geheim die ik liever voor me houd en zou ik het verklappen dan vrees dat men mij niet gelooft, omdat de manier waarop ik mijn info vergaar voor een hoop lieden niet conform de mainstream is en verre van conventioneel is en daarom onmiddellijk zal worden afgewezen.

  Mensen die beweren te weten wanneer de beurzen zullen dalen en dit openbaar maken zijn charlatans. 🙂

  Scrutinizer [12] reageerde op deze reactie.

 9. @Crisis [11]: “Hoe ik dat weet is een geheim die ik liever voor me houd”.
  Ook als u niet onthult HOE u het weet, kan u natuurlijk wel zeggen WAT u weet, nl. “bijna het exacte tijdstip waarop de beurzen (giga) zullen dalen”.
  Blijkt dat dan achteraf te kloppen, dan wint u in elk geval aan geloofwaardigheid en zelfs als u dan opbiecht dat het uw persoonlijke Atrologe was die het u influisterde, tja … dan heeft die in elk geval wel al aan track record en geloofwaardigheid gewonnen. Dus misschien kan u tot nader order geheim houden HOE u e.e.a. weet maar kan u ons wel vertellen WAT u weet.
  Ik kijk er rijkhalzend naar uit…

  Crisis [14] reageerde op deze reactie.

 10. @Scrutinizer [9]:

  Als dat zo is dan mogen de heren die nog wat bezitten de borst wel nat maken, want dat betekent dat zij de lasten gaan dragen van al diegenen die platzak zijn. En dat niet alleen, dan zullen deze heren er voor moeten zorgen dat ze meer dan voldoende rendement maken om de alsmaar blijvende stijgende kosten te kunnen bijbenen. Dat wordt nog een hels karwij voor ze. Ik denk dat ik me tegen die tijd maar ga aanmelden bij de gaarkeukens, dat geeft een stuk minder kopzorg.

  Deze blijft leuk: Kijk eens naar de vogels in de lucht: ze zaaien niet, ze maaien niet en slaan geen voorraden op in schuren. Uw hemelse Vader zorgt dat ze te eten krijgen. En bent u niet veel meer waard dan de vogels?

  Scrutinizer [15] reageerde op deze reactie.

 11. @Scrutinizer [12]:

  No no, zodra ‘de’ of ‘een’ crash aanstaande is, groot of klein, dan zal ik me weer melden om mijn voorspelling te doen. Op dit moment is er m.i. nog geen reden tot paniek. Mocht ik me hebben verkeken en er binnenkort toch een crash komen die ik niet heb zien aankomen dan moet deze wel uit een heel bijzondere hoek komen, een hoek die misschien nog niet eerder is voorgekomen. Maar ik zie nog niet een heel grote beweging komen. Maar goed, de beurs is listig en een crash kan als een dief in de nacht toeslaan. Zou er op dit moment een crash komen, dan zou dat wel eens een leuk moment kunnen zijn om wat kleine beetjes aan/bij te kopen.

Comments are closed.