Waar Russische ondernemers hun land in snel tempo verlaten vanwege de francecorruptie en overheidsmaffia, zien rijke Fransen Rusland opeens als een belastingparadijs. Qua 75% in la douce France ten opzichte van 13% flat tax in het voormalige arbeidersparadijs klopt dat ook wel. Maar om de ex Sovjet Unie een lichtend vrijheidsbaken te noemen…? Eerder is er sprake van groeiende kapitaalmigratie veroorzaakt door steeds agressievere staten.

De Westerse overheden graaien en roven steeds openlijker en brutaler. In Europa om de onhoudbare welvaartsstaten te bekostigen en in de VS om oorlogen te voeren. En in beide gebieden om zoveel mogelijk belastinggeld over te hevelen naar de bancaire sector. Rusland hield een jaartje of 20 geleden pakweg 100 % van de inkomsten van haar burgers achter om de glorierijke toekomst van het communisme veilig te stellen. Tegenwoordig is de EU hard op weg om dit ideaal in andere bewoordingen minimaal te evenaren.

Terug naar de Franse acteur Gerard Depardieu. Een van de bekendste belastingvluchtelingen uit Frankrijk. President Francois Hollande – die als president eindelijk serieus genomen wordt nu hij slachtoffers heeft gemaakt in Mali – moet zijn socialistische herverdelingssysteem aan de praat houden en het volk koest. Wat werkt dan beter dan inspelen op jaloezie: iedereen die 1 miljoen per jaar verdiend, moet 75 % belasting betalen.

Depardieu heeft inmiddels al 150 miljoen euro aan belasting betaald aan de Franse overheid en is enigzins gaan twijfelen aan zijn Franse trots. Vorig jaar was hij al 85% van zijn inkomsten kwijt aan de fiscus en de verdere vooruitzichten zijn niet rooskleurig. Inpakken en wegwezen dan maar. Hollande noemt Depardieu ‘pathetisch en niet patriottisch’. Minister van Cultuur Aurelie Filippeti beschrijft Depardieu als ‘een deserteur op het slagveld in de oorlog tegen de economische crisis’.  De Franse regering doet bijzonder zijn best om kapitaal, kennis en de ondernemersgeest zo snel mogelijk het land uit te jagen.

Frankrijk is een land waarin vaderlandsliefde en diep wantrouwen jegens ondernemers hoogtij vieren. Entrepreneurs zijn in feite dieven. Rijk worden op kosten van de gemeenschap is dan wel weer een ander dingetje. Vandaar dat ze technisch failliet zijn en het land al decennia in een economische coma ligt. Fransen zijn gekker op hun geschiedenis en gelijkheid plus broederschap dan dat ze kiezen voor welvaart en welzijn via economische vrijheid.

De superrijke Franse elite geeft haar geld niet aan liefdadigheid maar aan politici. Als beschermgeld zodat de massa niet al te opgewonden wordt en de guillotine weer van stal haalt. Maar het lijkt er op alsof er een kritische grens is overschreden. Een Frans radiostation kwam al met 5.000 rijke Fransen die graag hun nationaliteit willen lozen.

Het Franse constitutionele Hof heeft Hollande’s ‘miljoentax’ overruled maar de socialisten laten het er niet bij zitten. De overheid raakt door het geld van anderen heen en de ambtenaren slijpen hun messen. De exodus van rijk, getalenteerd en initiatiefrijk komt nu goed op gang.

Frankrijk is de spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn. De overheden van de gehele Westerse wereld zijn aan het eind gekomen van hun Latijn. Meer uitgeven dan dat je steelt van de productieve bevolking heeft uiteindelijk ook een grens. Het is wel ironisch dat ’s werelds grootste slavenstaat Rusland een vrijplaats voor economische belastingvluchtelingen geworden is.

De les hier is dat het spitsroeden lopen blijft tussen de gewelddadige dieven die zich overheden noemen. Met een extra paspoort (of twee) spreidt je het geopolitieke risico dat je hebt als je leeft in een wereld die is opgedeeld in belastingboerderijen. Er zijn trouwens betere opties voor Depardieu dan Poetin’s oligarchische olie- en gasuitspanning die gelijk een stuk zonniger zijn. Check deze deals eens.

7 REACTIES

 1. Dit artikel is in grote lijnen correct, behalve op het punt van Rusland. Dat Russische ondernemers en masse hun land verlaten is uit de lucht gegrepen. Waarom zou je vrijwillig een lage lonen en belastingen land verlaten als ondernemer? Een andere trend is dat over de gehele wereld russiatoday nog zo’n beetje de enige MSM is die serieus wordt genomen. Het is waar, het Westen wil communistisch worden, Rusland is het nieuwe voorbeeld. Dat is natuurlijk even slikken voor de vele anglofielen hier, maar het is niet anders. Depardieu is de kanarie in de kolenmijn.

  Seneca [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Vrijdag [1]: De exodus uit Rusland is al een tijdje gaande: http://www.vrijspreker.nl/wp/2010/12/corrupsland/
  Als je mij niet gelooft, kan je het aan Derk Sauer (woonde 20 jaar in Moskou) vragen of zijn columns lezen.
  RT bekijk ik met enige regelmaat met altijd de geopolitieke belangen van het Russisch staatsapparaat in het achterhoofd. Dat verklaart een tirade tegen schaliegas al snel omdat zoiets slecht is voor de gasexport van Rusland. Het blijft een Engelstalige Matroesjkapoppetje, hoe aardig soms ook.

  Vrijdag [2] reageerde op deze reactie.

 3. @Seneca [2]: die link rept alleen van ‘kapitaalvlucht’ van rijke Russen, die hun geld, verdient met ondernemen in Rusland, in het buitenland verpatsen aan boten, villa’s en voetbalclubs. De ondernemers zelf blijven thuis. Overigens klopt het niet dat buitenlanse ondernemingen niet souden investeren in Rusland. De enige manier om autos te verkopen in Rusland is door ze er ter plaatse te maken. VW bv investeert zwaar in Rusland, dat binnenkort nb Duitsland zal inhalen als grootste Europese automarkt.

  Seneca [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Vrijdag [3]: Als VW voldoende smeergeld betaald en het volgens het Poetinboekje doet, raken hun auto’s wel kwijt daar. BP en Shell hebben in Rusland al genoeg leergeld betaald en kijken wel goed uit voordat ze daar weer aan de gang gaan. De Russische ondernemers die kunnen, nemen de wijk naar het buitenland voordat hun business ‘overgekocht’ wordt. Als je graag van je zaak en geld af wilt, moet je vooral zaken gaan doen in Rusland. Ik hou je niet tegen.

 5. http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/volkswagen-ist-in-russland-dank-putin-auf-dem-vormarsch-a-869991.html

  Olie en gas uit de grond halen kunnen de Russen zelf wel, dus waarom zouden ze die winsten weggeven aan BP en Shell? Het gaat momenteel heel behoorlijk in Rusland, hetgeen goed te merken is in allerlei Europese en Turkse resorts. Jammer voor hun, dat het maar niet lukt om andere markten aan te boren dan dat eeuwige olie en gas. Nu zetten ze in op het worden vd grootste agraische producent ter wereld.

  Seneca [6] reageerde op deze reactie.

 6. @Vrijdag [5]: Dat hebben ze al een keer geprobeert maar het wilde niet zo lukken met de quota’s en imperialistische krachten saboteerden de landbouwmachines keer op keer.

 7. Dit soort dingen kunnen raar omkeren. Het ene moment zijn China en Rusland totalitaire concentratiekamp bewinden, het volgende moment relatief kapitalistisch. Duitsland waren ooit een concentratiekampsamenleving, daarna de meest vrije markt van Europa.
  Amerika het meest kapitalistisch en nu is het een politiestaat waar de president met drones mensen vermoord van zijn geheime kill list, marteling goedkeurt, een contigent bruinhemden in de TSA heeft en het ene decreet na het andere tekent.
  Je moet licht op de voeten blijven en je koffers gepakt houden.

Comments are closed.