doe-het-zelfVrijspreker: Bijna altijd hebben de dwangbevelen uit Den Haag onverwachtte consequenties

Opperdienaar: Ja, soms zijn wij daar ook niet altijd even blij mee. Zo merken we dat mensen aan het klussen slaan die daar eigenlijk geen verstand van hebben.

Vrijspreker:Waarom huren ze niet gewoon iemand in die verstand van klussen heeft en betalen deze met geld wat ze verdienen door te doen waar zij verstand van hebben?

Opperdienaar: Daar zit een bruto/netto probleem. Stel dat je een programmeur bent die 40 euro per uur verdient en je wilt een klusser inhuren die 30 euro/uur kost, dan moet je daar toch zwaar op toeleggen. Dit omdat je van die 40 na loon belasting maar 20  overhoudt en die klusser van 30 euro/uur na btw 36 euro/uur kost. Veel onderdanen beginnen dan maar zelf aan hun huis te klussen. Ze zijn te gierig om de overheid te spekken.

Vrijspreker:We hebben het dan zeker alleen over rabiate anarcho kapitalisten?

Opperdienaar: Nee, als het op de praktijk aankomt van geld uitgeven, heeft iedereen opeens het idee dat zijn belastinggeld niet goed besteed wordt. Als je het de gemiddelde onderdaan vraagt, zal hij zijn roverheid de hemel in prijzen en zeggen dat belasting het beste geld is dat hij ooit besteed heeft en spontaan in het volkslied uitbarsten en de nationale driekleur uithangen. Maar als je hem als heerscher even de rug toekeert gaat hij toch proberen zelf dingen te repareren, wanneer hij beter iemand in kan huren.

Vrijspreker:Waarmee de heerschers inkomsten mislopen.

Opperdienaar: Inderdaad, wij hebben liever dat iemand een chauffeur inhuurt ipv dat hij zijn eigen auto bestuurt. Maar overal hangen wetenschappers ondersteboven aan een kabel van de dakgoot, omdat ze toch proberen dingen zelf te doen en hun heerscher zijn belasting niet gunnen.

Vrijspreker:Daar komen ongelukken van

Opperdienaar:Het is inderdaad zo dat doe het zelvers zichzelf vaker verwonden.

Vrijspreker:Slachtoffers van staatsgeweld

Opperdienaar: Dat zal me worst zijn, maar wat ik wel weet is dat we daar inkomsten van missen. Het is natuurlijk wel goed voor de ziekenhuizen, maar het is niet goed voor onze ‘bottom line’ als de meest produktieve mensen met verwondingen in het ziekenhuis liggen.

12 REACTIES

 1. In dit verhaal ontbreekt de efficientie factor. Deze factor is belangrijk omdat je daarmee het eindpunt van het systeem duidelijk kunt maken.
  Als ik iets zelf doe en daarvoor 1 uur moet investeren, kan een specialist dat waarschijnlijk in 10 minuten. Even er van uit gaand dat we een evenhoog uurtarief habben, blijft de specialist goedkoper, zelfs met belasting.
  Maar natuurlijk alleen wanneer de opslag van de specialist tov mijn effectief inkomen kleiner is dan het verschil in tijd. I.e. wanneer de belasting er voor zorgt dat de specialist 3x meer kost dan staat dit gelijk met een hals uur werken van mij. Als ik nu ook nog een 50% belasting betaal, dan is er “evenwicht”: er zit geen verschil meer tussen de specialist en mijn eigen inspanning.

  Voor veel zaken is inmiddels de efficientie winst opgeslokt door belasting (en regelgeving!). En dan loont zelf doen.

  Ik vermoed dat iemand die modaal verdient inmiddels beter uit is als hij zelf in het lewendeel van zijn voedsel voorziet door 1 dag in de week minder voor de werkgever te werken. Dwz: 20% minder werken, en in deze tijd je eigen voedsel verbouwen levert aan het eind van de maand een beter banksaldo op.

  Vanuit de jaren ’50 heeft de efficientie stijging de toenoemende belasting en regelgeving weten te compenseren. Maar we gaan nu heel hard toe op het moment waarin dit niet langer het geval is. Dan gaat de levensstandaard naar beneden, en neemt de politiek instabiliteit enorm toe.

  pcrs [3] reageerde op deze reactie.

 2. “Stel dat je een programmeur bent die 40 euro per uur verdient en je wilt een klusser inhuren die 30 euro/uur kost, dan moet je daar toch zwaar op toeleggen. Dit omdat je van die 40 na loon belasting maar 20 overhoudt en die klusser van 30 euro/uur na btw 36 euro/uur kost. ”

  Maar niemand heeft 40 uur per week mensen aan het klussen, zo dat die gemiddeld twee weken per jaar, dat iemand à 30 euro per uur komt klussen, makkelijk op te brengen zijn, zelfs als je minder verdient. De berekening, dat als ik 40 euro verdien en er 30 moet betalen, gaat derhalve ook mank, omdat je heel veel uren je geld verdient, waarover je geen derden moet betalen. Nederlanders kunnen dus best een witte klusser inhuren.

  pcrs [3] reageerde op deze reactie.

 3. @OBL-Rien [1]:
  goed punt
  @Vilseledd [2]: Uit het feit dat mensen er toch voor kiezen zichzelf te verwonden met doe het zelven, blijkt dat je berekening fout is of die van al die mensen die deze keuze maken en in dit geval lijkt het me een no brainer om te zien wie er fout zit. Het gaat er natuurlijk niet om OF hij ook een klusser KAN betalen, maar of het ook zijn beste optie is.
  Mannen gaan ook steeds mer part time werken, netto maakt het niet veel uit en je kunt dan meer van dit soort klusjes doen. Het slaven bestaan heeft nog steeds weinig aantrekkingskracht.
  http://www.nu.nl/economie/3009052/mannen-werken-vaker-parttime.html

  Vilseledd [11] reageerde op deze reactie.

 4. Vrijwel alle klussen in en om het huis is door elke individu uit te voeren. Waarom zou je iemand inhuren als het gewoon prima zelf te doen is.

  De meeste klussers kunnen wel een klusser betalen, maar willen het niet. Dat heeft helemaal niets met belastingen te maken, want anders hadden ze wel een beunhaas ingehuurd.

  pcrs [5] reageerde op deze reactie.

 5. Witte klusser, zwarte klusser, waar hebben we het over ?

  Bekijk het eens van een andere kant, noem het eens geen klussen maar een vriendendienst of burendienst, dan kan je al dat gezeur over “ik ben duurder want ik draag een zijden kostuum” toch gewoon naast je neerleggen ?

  Tenzij je natuurlijk geilt op het “ubermensch gevoel” tja dan wordt het even lastig maar laten we eerlijk zijn diegenen die aan dat syndroom lijden kunnen we missen als kiespijn toch ?

  Nee het is niet direct handig dat we al die klussers terugzien in het ziekenhuis met de meest afschuwelijke verwondingen en afgezaagde ledematen maar zo’n vaart zal dat echt niet lopen.

  Ikzelf ben bijvoorbeeld nogal handig en heb 2 rechterhanden, echter mijn lichamelijke toestand laat het niet meer toe om bijvoorbeeld nog op een ladder te gaan staan, of om uren in de weer te zijn met het slepen van hout of metselstenen.

  Ik ben zelfs zó handig dat ik óók in de ICT een goede boterham heb kunnen verdienen in het verleden, maar zoals gezegd, lichamelijk enz…..

  Als ik iemand kan helpen met een computert probleempje 😉 dan zou ik dat graag willen doen, ware het niet dat de fiscale uitbuitingsdienst dan al direct een aanslag pleegt te plegen op mijn beurs die nou niet echt goed gevuld is, na al die jaren van hard werken moet u weten dat lichaam en geest niet meer zo willen.

  To-the-point-man, oke zullen we doen:
  Ik zou dus graag een computer voor anderen willen repareren maar daarvoor wel een wederdienst willen, zonder het weegschaal principe, maar nu dus die fiscus een vervelende pestkop in het spel is gekomen word dat wel erg lastig, ik moet namelijk aan al mijn diensten een “waarde toekennen” een waarde die door de belasting-inner wordt gehanteerd om mij uit te zuigen, en dát is nogal lastig.

  Het probleem is namelijk hoeveel waarde de opponent, voor wie ik dat klusje heb gedaan, aan mijn hulp heeft gehecht, is dat één bloemkool of vier kilo aardappelen of een kistje wijn ? of zelfs meer dan dat een halve dag op mijn dak klussen?

  En daar wringt de schoen, daar wil ik naartoe, laat dat “weegschaal principe” nu gewoon eens weg, help elkaar waarmee je kan en breng als tegenprestatie jouw “specialiteit” in.

  Ik klus voor jou, jij voor mij en met toepassing van enkele simpele afspraken kan je een heel eind komen.

  Ik maai jouw gras, jij zorgt voor een mooi stukje vakwerk aan mijn zo lang gewenste pergola om eens een voorbeeld te noemen, dan krijg je van mij zo nu en dan eens 30 eitjes kado en jij brengt mij af en toe een lekker vissie.

  Ik geef jou een kistje groente uit mijn volkstuin overschot en jij kookt daar een lekker maaltje van ons gezamenlijke feestje dit komend weekend 🙂

  Zou toch mooi zijn om zo te kunnen leven naast en met elkaar ?

 6. Overigens komt het meer zelf klussen voort uit een stijgend gebrek aan financiële middelen om het maar eens sjiek te zeggen.

  De gemiddelde arbeider in ons land kan namelijk niet meer rondkomen van zijn geld en probeert op allerlei wijze toch enige vorm van besparing te realiseren.

  Dat je dan beter naar de Aldi kan gaan in plaats van naar de Appie had men beter kunnen besluiten maar ja, je wilt toch ook gezien worden, niet ?

 7. Nou, maar weer terug naar ruilhandel… ik plaats die nieuwe keuken wel als jij voor mij m’n bedrijfsadministratie doet.

  Over onverwachte consequenties. Ik las op wikipedia dat bij de ‘afschaffing’ (reorganisatie is een beter woord) van slavernij de slavenhouders 300 gulden compensatie kregen per slaaf van de slavenmeesters uit Den Haag. Natuurlijk betaalde deze wijze mannen uit Den Haag dat met geld uit hun eigen zak.

  Het gevolg van deze zet was dat er vlak voor de afschaffing nog even extra jacht werd gemaakt om losgeslagen slaven terug te halen… Waarna ze even later weer vrije slaven werden.

  pcrs [9] reageerde op deze reactie.

 8. @pcrs [3]:

  “Uit het feit dat mensen er toch voor kiezen zichzelf te verwonden met doe het zelven, blijkt dat je berekening fout is”

  Dat is wat al te makkelijk. Hele volksstammen kunnen verkeerde overtuigingen hebben. Zo is de overtuiging, dat iemand, die je inhuurt niet meer per uur mag verdienen dan jijzelf en je dan maar gauw op zoek naar alternatieven, er één van.

  “Het gaat er natuurlijk niet om OF hij ook een klusser KAN betalen, maar of het ook zijn beste optie is.”

  De insteek van het artikel is, dat er veel verwondingen onder onervaren klussers zijn, maar ook de klus vaak veel te lang duurt. In een enkel geval kun je dingen beter zelf doen, maar we zullen ermee moeten leren leven, dat ook die mensen een bepaalde prijs vragen. Het kantoorpersoneel vergeet, dat ze ook behoorlijk prijzig zijn voor hun baas. Tegen politici zou ik het argument wel gebruiken; ze vissen maar zelf uit, dat je niet 40 uur per week diensten afneemt.

  pcrs [12] reageerde op deze reactie.

 9. @Vilseledd [11]:De samenvatting:
  Het kost de klusser relatief veel uren werk waar hij goed in is, om relatief weinig uren van een klusser in te huren.
  Dit komt omdat er een dief tussen zit.
  Door deze afweging gaan veel mensen zelf klussen met de gevolgen van verwondingen.

Comments are closed.