geschrapt Gezien de recessie, de slappe ICT-markt en om niet 14 uur per dag voor de tv te hangen zwoeg ik tegenwoordig als ongeschoold fabrieksarbeider bij de groentefabriek die zowat alle verpakte groente en fruit voor Albert  Heijn produceert.

Het is zwaar lichamelijk werk maar het is toch wel prettig om het luie lijf weer eens wat te laten zwoegen na 30 jaar verblijf achter computerschermpjes.

Maar goed, ik stond deze week achter de verpakkingslijn van schoongemaakte worteltjes voor het AH-budgetmerk Euroshopper, de zakjes met worteltjes kwamen urenlang achter elkaar uit de machine rollen.

Ik kreeg na enige tijd echter het gevoel dat er iets niet klopte met de plakker op die zakjes, daar stond namelijk “geschrapte worteltjes” op.

En ineens zag ik het: een taalfout ! Men verwarde kennelijk de werkwoorden “schrappen” en “schrapen”.

“Schrappen” is iets doorhalen, doorstrepen of royeren, bijvoorbeeld als je geen lid meer mag zijn van een club als je geschrapt bent of een tijdje niet meer op school mag komen als de bovenmeester je had geschrapt wegens slecht gedrag.

“Schrapen” als in “krabben” of “afvijlen”, een laagje van iets met mechanische krachten afslijpen zoals de buitenste laag van de betrokken Euroshopper worteltjes zodat het  dus “geschraapte worteltjes” met twee aa’s had moeten zijn.

Nu zijn die ongelukkige wortels geschrapt, eenzaam buitengesloten en mogen dus niet meer meedoen in de hutspot.

19 REACTIES

 1. Die wortels gingen dus naar de voedselbank?
  De snelst groeiende bank van Europa.

 2. Tja, dat krijg je met zo’n budget topper. Dan moet er ook een budget producent bij met als gevolg dat er ook taalfouten op het etiket staan.

  Overigens erg ongezonde rommel dat. Zit veel meer in dat zakje als geschrapte wortelen…

 3. Dag Wladimir, leuk verslag.
  Heel kort, een, enkele weken geleden zag ik op tv een rapportage over een it/ict bedrijf dat personeel uit India moet halen om vacatures op te kunnen vullen. Hoe rijmt zich dat met jouw toevlucht tot peentjesverpakker -waar overigens niets mis mee is-

  frank [5] reageerde op deze reactie.

 4. Is het niet: geschrabde worteltjes? (van schrabben)

  Schrappen betekent ook schrapen. Een woord heeft soms verschillende betekenissen. Als je bij het woord ‘voorkomen’ de klemtoon iets anders legt betekent het ook iets heel anders.
  ____
  Gelukkig hebben we de pheauteauxs nog! 🙂

 5. Goed artikel. Het moet een inzicht geven in het niet naast de schoenen lopen van mensen die zich voor veel werkzaamheden te goed voelen. Gaat natuurlijk niet echt om dubbel a of een enkele a. Zijn echter bitter weinig mensen die deze waanzinnig goede mentaliteit hebben. Bij onze liberalen vrienden hoort deze mentaliteit juist aanwezig te zijn maar ontbreekt op alle fronten.

 6. Ik vermoed dat ze de geschrapte worteltjes als zodanig verkopen om onder regelgeving voor geschraapte worteltjes uit te komen. Maakt het produkt goedkoper..

 7. @frank [5]:
  Dit soort uitspraken snap ik nooit zo goed, goed in loondienst en met CAOs enzo hebben ze van de lijsten maar lekker belangrijk doe je het toch als ZZPer?

  Vaak heb ik het idee dat het komt omdat mensen verwachten dat het altijd maar een stijgende lijn moet zijn wat betreft loon en iemand die 40 is 3x zoveel hoort te verdienen als iemand van 20 ( ook als ze precies hetzelfde werk doen! )

  Bij Vladimir duidelijk niet het geval, niet te beroert om productie werk to doen wat hoogstwaarschijnlijk niet bijzonder goed betaald, goede mentaliteit en daarmee kan een betere baan nooit ver weg zijn.

  frank [9] reageerde op deze reactie.

 8. @Igor [8]: Nee hoor, de ZZP-er wordt als eerste geslachtofferd in tijden van bezuinigingen. Of zoals onze directeur het verwoordde: “we gaan weer op eigen benen staan en de krukken en bijzetwieltjes gooien we er als eerste uit.” Heb jij enig idee van de ellende die veel ZZP-ers heeft getroffen sinds enkele jaren? Of zit je zelf ook gewoon in loondienst? Daar lijkt het nl. meer op…

 9. vervolg: Je gebruikt bovendien een kromme redenering. Alsof het inhuren van een ZZP-er zoveel goedkoper is dan een vaste kracht. Alsof die ZZP-er geen extra kosten heeft en daardoor zijn uurloon aanmerkelijk hoger moet liggen dan die van een vaste kracht. Nee volgens jou moet een ZZP-er ook maar aan de bak voor 20 euro per uur. Hij heeft immers geen CAO en als ie geen opdrachten heeft, ach, dan moet ie maar beter zijn best doen, of is het het risico van het ZZP bestaan…

  r.viester [15] reageerde op deze reactie.
  Logic [17] reageerde op deze reactie.
  .M [18] reageerde op deze reactie.

 10. @wladi [12]: Ik schreef: “is OOK een synoniem van schrapen”, dus het kan ook nog andere betekenissen hebben. Zo staat het overigens ook in Van Dale, en die lui daar weten toch echt wel wat een synoniem is, namelijk niet hetzelfde als een equivalent.

 11. @frank [10]: De regering verzint wat een ondernemer is……ik dacht dat ondernemers moesten verzinnen wat een regering moet zijn.

  En wat is een regering nu eigenlijk…….megastembus fraude !!!!!

 12. “geschraapte” worteltjes kan bij het winkelend publiek de verkeerde gedachte opleveren dat ze “bij elkaar geschraapt” zijn.

 13. @frank [10]:

  Iedereen moet aan de bak voor datgene wat een werkgever bereidt is hem te betalen. Iemand die belangrijk of goed werk verricht werkt zichzelf vanzelf in een onderhandelspositie.

  Er is geen moreel “recht” op werk, of op een vaste hoeveelheid van andermans geld tenzij de ander dat vrijwillig betaalt.

 14. @frank [10]: Logisch toch?
  De bluts met de buil. I.t.t. werknemers in loondienst kunnen de ZZP’ers meer vragen in goede tijden en in mindere tijden moeten ze hun tarieven maar verlagen. Maar overigens is dit juist een luxe want een werknemer die onder een CAO valt, kan zijn loon niet eens verlagen mocht ie dat willen m.h.o.o. baanbehoud.

  En overigens: 20 euro per uur… Ik denk niet dat men dit aan een wortelverpakker betaalt. M.a.w. als hij dat als ZZP’er zou kunnen krijgen dan zou dat vermoedelijk een vooruitgang impliceren.
  Daarom dat ik, net als Igor, niet snap hoezo Wladi louter wegens “te oud = te duur” niet meer aan de slag komt.
  Ik neem aan dat ie als ZZP’er zelf (samen met de klant) zijn prijs kan bepalen en vermoed dat als ie het niet per uur doch per opdracht doet (en daar desnoods in werkelijkheid extra uren aan werkt waardoor ie per uur omgerekend eigenlijk relatief weinig verdient), ie toch competitief kan zijn ongeacht leeftijd.
  En ik vermoed dat zelfs als hij dan binnen de sector relatief slecht betaald zou zijn (per uur bezien), hij zowel meer zou zou verdienen dan in zijn wortelinpakbaan en bovendien meer grip op zijn bestaan zou hebben door zelf te kiezen desnoods meer uren te werken (aan meerdere opdrachten) en alzo meer te verdienen dan wanneer de CAO bepaald dat zijn werkweek uit 40 werkuren bestaat en hij X dagen vakantie moet nemen etc.
  Dat is dan louter financieel. Arbeidsvreugde is nog een heel ander verhaal maar daar gaat het me in eerste instantie niet om.

  Overigens, maar dit geheel terzijde: er is uiteraard niets mis met wortels inpakken. Zuiver rationeel bekeken heb ik dan ook grote bewondering voor Wladi. Ik denk dat ikzelf als puntje bij paaltje komt te emotioneel (te ijdel) zou zijn om die stap te zetten en me vermoedelijk eerder koppig in bittere armoede zou storten dan zo’n baan aan te nemen. Maar als ik er goed over nadenk, besef ik dat die koppige ijdelheid mijn domme fout is en dat men juist bewondering moet hebben voor mensen als Wladi. Ik wou dat ik op dat punt zijn karakter had.

 15. Die wortels waren geschrapt omdat ze te kort of te lang waren voor de EU-normen. Hadden ze maar tussen de 10,055 en de 10,453 centimeter moeten zijn, te meten met een weegschaal voor niet-commerciële doeleinden, dat weet toch iedereen? En dat de ruimte waarin die gewogen worden, minimaal 2 niet-rokers dient te bevatten?

Comments are closed.