Na een daling in het najaar is de algemene verwachting dat goud in 2013 verder Zilver_Bar_01stijgt. De globale economische crisis gaat onverminderd voort en één van de meest veilige en renderende belegging is het edelmetaal. Bill Gross 2013 Fearless Forecast voorziet een opbrengst uit aandelen van 5% en minder, een VS werkloosheidscijfer op 7,5 % en stijgend en een klimmende goudprijs. Hoe denken anderen daar over ? En wat gaat zilver doen in dit nieuwe jaar ?

Vorig jaar werd er een recordhoeveelheid van 2600 kubieke ton goud (ca. 100 miljard dollar) geimporteerd en veredelt in Zwitserland. Hier zijn ’s werelds vier grootste goudraffinaderijen gevestigd en wordt het meeste goud verwerkt.

In India is de vraag naar goud weer gestegen na een stabilisering van de prijzen. ‘De fysieke vraag zal voortgaand groeien’, zegt Jayant Manglik, president retail distribution van Religare Securities. Nu de meeste centrale banken hun goudreserves vergroten, verwacht men een globale toename in vraag. De gemiddelde goudprijs is met 14 % gestegen in India t.o.v. 2011. De vraag was grillig in 2012 vanwege een aantal zaken als een scherpe afwaardering van de roepie en onzekerheid in de wereldeconomie. Vorige maand verbood de Indiase Centrale Bank de banken om hun klanten geld te lenen om goud aan te schaffen.

Trendwatcher Gerald Celente voorspelt dat het globale financiële systeem gestut zal blijven. Celente: ‘Het spelletje gaat verder om goedkoop geld in het systeem te dumpen om een economie aan de gang te houden die al in 2008 had moeten crashen. Dus dat blijft in 2013, het wordt alleen erger.’ Celente’s advies voor mensen die zich financieel willen beschermen: ‘Blijf goud en zilver kopen want er is een valutaoorlog uitgebroken.’

Jim Rodgers adviseert mensen juist om voorzichtig te handelen met de edelmetalen. ‘Wees voorzichtig want er zijn teveel bulls, inclusief mijzelf, maar ik pas goed op. Goud wordt nu gecorrigeerd – dat is al 15 – 16 maanden aan de gang – en dat is normaal naar mijn mening. Het is mogelijk dat de correctie nog langer gaat duren. De meeste beleggingen corrigeren 30% iedere twee jaar, ook in grote bullmarkten, maar goud heeft dat alleen in de afgelopen 12 jaar gedaan.’ Rogers zei bij CNBC dat goud in iedere soort van basismarktprincipe al overtijd is voor een aardige correctie.’

Zilver zal met zo’n 29 % stijgen in 2013. Dat zeggen 49 analisten, handelaren en investeerders in een samengevat onderzoek door Bloomberg. Bulldealers over de hele wereld melden een sterke vraag naar zilver. Ook wijzigt de vraag in Aziatische en Midden Oosten markten van goud naar zilver, vanwege de relatieve goedkopere prijs en onderwaardering ten opzichte van goud. Volgens Bloomberg is de verkoop verdrievoudigd van één van Singapore’s grootste leveranciers van zilveren munten en baren sinds oktober 2012.

Sinds eind 2008 is zilver verdrievoudigd in waarde. In 2012 steeg zilver met 12%, goud met 6,6% en platina met 14 %. Verder wordt 53 % van de zilvervoorraad gebruikt in productie van onder andere televisies en batterijen.

11 REACTIES

 1. Goud rendeert niet. Levert eventueel wel winst op bij verkoop. Of verlies. Aandelen leveren wel rendement op in de vorm van dividend. Onroerend goed opbrengst uit verhuur. En bij verkoop eventueel winst. Of verlies.

  Goud heeft geen waarde van zichzelf. Zonder de mens zou goud waardeloos zijn. Vraag en aanbod bepalen de prijs. Goud bederft niet en dat is een groot voordeel ten opzichte van andere grondstoffen. Maar het blijft een grondstof.

  Prijs van goud zou na de hausse ook wel eens hard kunnen dalen door het enorme aanbod ervan. Met andere woorden koop goud, probeer er wat op te verdienen en stop die euries in je huis. Houd het niet te lang vast.

  Adam [2] reageerde op deze reactie.
  MMAP [3] reageerde op deze reactie.
  VG Veldhuis [4] reageerde op deze reactie.

 2. @Bertus [1]:
  “Goud heeft geen waarde van zichzelf. Zonder de mens zou goud waardeloos zijn.”
  Laat dit nou ook gelden voor onroerend goed en aandelen.

  Verder klopt het dat goud niet rendeert, maar dit is hetzelfde voor cash geld. Als je je goud uitleent krijgt je wel rendement in de vorm van rente.

  Verder zou ik oppassen met het advies om al je goud om te zetten in euro’s en die in je huis te verstoppen. Op deze euro’s zit ook geen rendement, maar de ECB garandeert wel dat ze een hoop extra euro’s zal printen, waardoor jouw euro’s minder waard worden.

 3. @Bertus [1]:

  Goud rendeert niet.

  Dat zal dan best waar kunnen zijn, maar voor mijn goud dat ik de laatste jaren heb gekocht, krijg ik nu meer dan 17% méér euro’s, dan dat ik het in die periode kocht.
  Als goud dan niet rendeert, verliezen euro’s toch wel verschrikkelijk veel in waarde. Het beetje spaargeld dat ik voor noodgevallen op de bank heb staan rendeert ook niet.

  En pensioenverzekeringen? Ach, laat ik die ellende maar niet neertikken, dat kunnen we allemaal in de media lezen.

  En dat is nu precies waarom ik goud koop: koopkrachtbehoud. Oftewel om van mijn huidig verdiende euro ná mijn pensionering dezelfde hoeveelheid (brood, energie, whatever) te kunnen kopen als toen ik die euro verdiende.

  (en zilver koop ik als belegging, met de hoop/verwachting dat dit nog eens flink in valuta-waarde gaat stijgen)

 4. Het ‘leuke’ van beleggen in edelmetaal is dat je ‘op papier’ eigenaar bent.

 5. Als je de grafiek van goud bekijkt dan is het niet moeilijk om om daar een patroon van stijgingen, correcties en consolidaties in te ontdekken. We zitten nu al meer dan een jaar in een consolidatiefase na een flinke correctie. Het is dus aannemelijk dat er weer een flinke stijging komt in 2013. Ook fundamenteel (moneyprinting) ziet het er rooskleurig uit voor goud.
  Ik bezit zelf zowel fysiek goud als ook goudmijnaandelen. wanneer goud de nieuwe stijging inzet zal ik daar ook met cfd’s op inspelen. Lees hier meer over cfd’s: http://www.cfd-handel.nl/index.php/werking-van-het-cfd

 6. Als het zo’n algemene verwachting is dat goud stijgt, dus m.a.w. grote delen van de markt die er zo over denken, dus ook, dan is dat al in de huidige prijs inbegrepen. De goudprijs kan dan met name nog schommelen door de dingen die mensen nu nog in het algemeen niet zien aankomen. Feiten die nieuw zijn, extra inflatoire maatregelen van overheden, of resultaten die toch wat naar beneden blijken te moeten worden bijgesteld.

 7. let even op de tekst volgende keer
  kubieke ton ??
  goedkopere prijs ??
  maar mijn zilver voorraad is flink in prijs gestegen afgelopen 2 jaar

 8. Tijdens recessies gaat de goudprijs in USD i.h.a. naar beneden. De goudprijs wordt op dit moment overeind gehouden door de aziatische markt.

  Voor 2013 is dus de vraag:
  1. wat gaat de EURUSD doen
  2. verdiept de huidige recessie zich

  Op lange termijn zie ik de goudprijs uitgedrukt in fiatmunten verder stijgen. Maar sta niet te kijken van flinke correcties die jaren duren. En wat zou het ook – gewoon bijkopen (munten) zodra het goedkoper wordt, althans als waardebehoud het doel is. Op lange termijn is het waardevast, en dat kun je van fiatmunten van staal en zink en de pensioenfondsen die vol met die rommel zitten, niet zeggen.

  Vraag trouwens maar aan de Grieken wat de pleuro waard is, LOL : http://www.guardian.co.uk/world/2013/jan/02/euro-greece-barter-poverty-crisis

 9. “In 2012 steeg zilver met 12%”

  Bizar. ±6 % in $, misschien 2% in Euros. Waar haal je het vandaan. De rest zal ook wel niet kloppen.

Comments are closed.