Een artikel van Tom Lassing, van Beursbox, vertelt het heel duidelijk.
Hij suggereert ook om er in Nederland aam al eens vast over te denken.

Of is de BitCoin genoeg om eens mee te beginnen of te experimenteren?

 

Griekenland aan de lokale munt
Geschreven door Tom Lassing.

Steeds meer Grieken zien in dat hun toekomst dan mogelijk gedwongen wel bij de Euro en Eurozone ligt, maar dat het niet inhoudt dat ze zelf ook alles met die Euro moeten blijven doen.

De lokale munt is in opkomst in Griekenland en naar ik hoop ook in onze lage landen.
In een deel van Griekenland is de Tem ingevoerd. 1300 Grieken hebben zich al opgegeven voor het gebruik van deze lokale munt.

Deze mensen organiseren al lokale markten en bartering overeenkomsten waarbij ze hun eigen munt gebruiken in plaats van de slecht verkrijgbare Euro.

Ook de Tem is, net als zoveel andere lokale munten, precies 1 euro waard. Het is dus pertinent geen moderne manier van belastingontduiking. Het is echter wel een bewuste opzet waarbij alleen lokale initiatieven ondersteund worden en men deze munt bewust lokaal rond laat gaan.

De Tem is slechts één van vele lokale initiatieven. De Griekse overheid ondersteunt dit soort initiatieven van harte omdat het aantoonbaar de lokale economie sterker maakt.

De vraag is natuurlijk tot hoe ver ze het ondersteunen. Zodra een lokale munt serieus een concurrent van de Euro wordt is het maar de vraag wat er dan gaat gebeuren. Zo ver is het nog lang niet, want 1300 deelnemers is nog wel heel weinig. Het succes zal echter snel gekopieerd worden en het zou mij net verbazen als we over een jaar in Griekenland letterlijk honderdduizenden deelnemers in lokale munten hebben.

Ik ben ook een sterk voorstander van lokale munten in België en Nederland. We kunnen wachten tot we hier ook Griekse toestanden krijgen. We kunnen ook de lokale economie en lokale sociale samenhang bewust versterken met een lokale munt.

Geplakt uit <http://www.nieuwgeld.eu/nieuws/25-griekenland-aan-de-lokale-munt>

11 REACTIES

 1. Het ligt meer voor de hand om zo’n zelf-geintroduceerde munt te koppelen aan zilver. 1 ‘munt’ = 1 gram zilver.
  De euro lijkt mij veel te onbetrouwbaar om zo’n munt aan te koppelen. Logische vervolgstap is om daarna zilveren munten als ruilmiddel te gebruiken.

 2. Alle overdrijving slaat om in zijn tegendeel. De EU veroorzaakt fragmentatie waar integratie de doelstelling was. Armoede en opstand ipv de beloofde welvaart en vrede.
  Verdere regionalisering en nationalisme als antwoord op afgedwongen samenwerking tussen te zeer verschillende culturen.

  ric ardo [3] reageerde op deze reactie.

 3. @David [2]: Ik ga geheel in uw denkwijze mee. Had toendertijd ook 60% van de Nee-derlanders niet tegen de EU gestemt?? Nationalisme moet, regionalisering is een goede richting naar meer veiligheid en economische welvaart. Daarmee creeer je een hands-on situatie waarbij de regionalen (bestuurders) in een helicoptervlucht op de hoogte zijn wat er in de regio gebeurd en daarop snel kunnen handelen. Ook kunnen dan 50% van de ambtenaren ontslagen worden en werk zoeken in een commercieel bedrijf en niet aan het belasting-infuus/ ruif blijven hangen in schaal 35 en verder niks uitvreten.

  Leonardo PISANO [9] reageerde op deze reactie.

 4. NL kent al regionaal geld; De Gelre.
  De Gelre is het eerste regionale geld van Nederland. In Duitsland bestaan er al tientallen regionale eenheden (www.regiogeld.de) en ook in de rest van Europa en zelfs de VS zijn er steden en streken die hun eigen eenheid laten circuleren.

  Regionaal geld helpt om geld langer in onze regio te houden. We hebben geld nodig om te kunnen handelen en er is te weinig van beschikbaar voor het midden- en kleinbedrijf om de economie volop te laten draaien. Bovendien is regionale handel duurzamer.
  http://www.gelre-handelsnetwerken.nl/overgelre.shtml

 5. Laten we initiatiefnemers van nieuwe (lokale) munteenheden proberen te overtuigen van het gedoemde falen van alle fiat geld.

 6. Mnmnmn. Dus 1 tem is (zo ongeveer exact) 1 euro?

  Volgens mij is dat gewoon volksbedrog. Ik zou verwachten dat de munt zijn waarde zou ontlenen aan de waarde in de plaatselijke economie, dus zou de wisselkoers van deze munt variabel tegenover de euro moeten zijn.

  “.. waarbij ze hun eigen munt gebruiken in plaats van de slecht verkrijgbare Euro”

  Goh wat een verassing! In het verleden was de drachme een zwakke munt, maar volgde de kracht van de Griekse economie. Met andere woorden, de wisselkoers was de uitlaatklep van die verschillen. Die stomme EU heeft die uitlaatklep weggehaald door een munt in te voeren die een vaste waarde heeft.

  Maar de wisselkoersen waren geen oorzaak maar een gevolg van iets. En dat iets heeft blijkbaar een andere uitlaatklep gevonden, kapitaalvlucht.

  Geweldig dat Europese Project.

 7. @Leonardo PISANO [9]: Reken erop dat dit soort sites worden gescreend in opdracht van de politiek.. En als de politiek erachterkomt dat tevredenheid van het volk daalt dan zwaaien ze weer met hun toverstafje en huppa wordt er weer wat goeds beloofd. Nakomen is weer iets anders… maar goed, ook dat wisten we al jaren. Vandaar dat de regeringen bekijken om internet aan banden te leggen, het komt ze niet uit. Gewoon even wachten op de volgende leugen.. waarschijnlijk halen ze facebook erbij en die X feestjes. Volgens mij zei Bush ooit; Als je maar hard genoeg liegt gelooftd het volk het vanzelf.

 8. De bitcoin zal uit eindelijk winnen, omdat op deze manier de overheid met zijn kliek wordt uitgeschakeld.

Comments are closed.