GemeentehuisAan het college van burgemeester en wethouders der gemeente Haren, Gemeentehuis , Raadhuisplein 10, 9751AN Haren
Haren, 6 januari 2013
Klacht tegen de Burgemeester en loco-Burgemeester van Haren, de Hoofdofficier van Justitie te Groningen en Korpschef Haren (de “driehoek”).

 

Geacht college,
Hierna volgt mijn klacht tegen voornoemde gezagsdragers. Het is een klacht ter zake van ernstig
plichtsverzuim en zeer laakbare nalatigheid in de uitoefening van hun ambt.
De klacht heeft betrekking op de gebeurtenissen na, op en voorafgaand aan vrijdagavond 21 september 2012. Immers, het bevoegd gezag, de Burgemeester en loco-Burgemeester van Haren, de Hoofdofficier van Justitie te Groningen en Korpschef Haren (de “driehoek”),is bij de gezagshandhaving tijdens die avond en bij de voorbereiding op die avond in zeer ernstige mate in gebreke gebleven en heeft na de avond lange tijd geen blijk gegeven van enig inzicht in het eigen falen.

Het bevoegd gezag heeft de burgers van Haren in de steek gelaten nu het het evenement van 21 september heeft onderschat en volstrekt onvoldoende was voorbereid op de geweldpleging en plunderingen die Haren teisterden. Daardoor is grote schade veroorzaakt aan personen en goederen, een  grote financiële schade voor Haren en is Haren’s goede naam onnoemelijk veel schade gedaan.

Ik vermeld de volgende redenen voor deze conclusie.
1) De rellen overvielen Haren niet: er was een lange aanloop tot de avond van plundering en
geweldpleging, namelijk van 7-21 september. Het 16-jarige meisje deed haar oproep op facebook op 7 september en in de twee daaropvolgende weken zwol de storm in de media en de sociale media aan. Kennisneming van de daar circulerende oproepen maakte al snel duidelijk dat vele duizenden jongeren naar Haren zouden komen, feest of geen feest.
2) Er waren precedenten van een Project X feest:: het Hamburgse Project X feest in 2011 (daar kwamen honderden, vooral aangeschoten jongeren naar de straat waar het meisje woonde; ze richtten een ravage aan en gingen op de vuist met de politie), Project X feest Houston in 2012 (1 dode), en de Project X film op YouTube. Maar loco-Burgemeester Kouwenhoven zei desgevraagd in Nieuwsuur dat hij de Project X film niet had gezien. (Waren de andere gezagsdragers ook zo laks geweest die film niet te bekijken?)
3) De avond van 21 september volgde op duizenden oproepen in de (sociale) media, al twee wekenlang, en zag dan ook een enorme toeloop naar het dorp (zo stond o.a. de Botanicuslaan compleet volgeparkeerd, op straat en in de gazons, gingen mensen met kratten bier uit hun auto’s het dorp in, was er uit Groningen over de Rijksstraatweg voor auto’s geen doorkomen meer aan door de opgefokte op de rijbaan fietsende en lopende “feestgangers”, en leverden afgeladen treinen duizenden “feestgangers” op het station af.
Gevolg was dat toen de menigte eenmaal goed was “volgezopen” vanaf 21.00 uur geweld en plunderingen aanvingen die tot na middernacht doorgingen.
-======================================================
HAREN – De fractie van Gezond Verstand Haren (GVH) heeft vragen gesteld over de klacht die Harener en oud-officier van justitie Henk Marquart Scholtz indiende over project X. Hij vindt dat de lokale driehoek, waarin gemeente, politie en het openbaar ministerie zitting hebben, heeft gefaald en dat de leden moeten aftreden.

Burgemeester Rob Bats wil inhoudelijk niet reageren, maar zegt dat het college de brief zal behandelen. Hij vindt het wel ‘bijzonder’ dat hij de klachten eerder in de media zag verschijnen dan in zijn postvak.

GVH wil onder meer weten of het college zich herkend in de brief, waarin Marquart Scholtz de driehoek ‘ernstig plichtsverzuim’ en ‘zeer laakbare nalatigheid’ verwijt
———————————————————————————————————————

oud-officier van justitie Henk Marquart Scholtz

 

 

3 REACTIES

  1. Persoonlijk zie ik niet in, wat hier opmerkelijk aan is. Het is gewoon het normale beleid van een gemiddeld Nederlands bestuur. Al lijkt villa-gemeenten gespecialiseerd in het aantrekken van VVD-prutsers, daar waar grote gemeenten magneten zijn voor PVDA-malloten. Zie Geenstijl.nl voor veel details.
    Wel vind ik het treurig dat het zo gelopen is. Hadden de inwoners van Haren geweren gehad, om lijf en goed te beschermen, dan was het vast heel anders geeindigd.

    De enige oplossing is: minder bestuur. Maar ja, dan kunnen de partijvriendjes niet langer villa’s kopen voor symbolische bedragen en op “werkbezoek” in exotische landen. Dus dat gaat vast niet gebeuren en drinkt men een glas, doet men een plas, en alles blijft zoals het was.

    Het faal-agentje is intussen al veilig herbenoemd (= feest van de democratie) tot raamambtenaar bij de brandweer ergens. Overigens hilarische foto van haar in de media in ME (-achtig) pak met lippestift op. Persoonlijk denk ik zo’n mens beter op haar plek zit bij de formulierenbrigade.

  2. Tja, zo is de politiek, nemen geen kennis van andere zaken. En de politie, die hebben geen mensen voor het bestrijden van misdrijven, maar hebben wel de tijd om uren langs autosnelwegen te staan om daar auto’s te flitsen…

Comments are closed.