Ratio-57-74x120Nu het vertrek van Beatrix nakende is kijken velen terug op haar functioneren. Ik wil dat bij nader inzien liever niet doen. Als ik haar functioneren evalueer zou ik me immers – geheel onbedoeld – schuldig kunnen maken aan majesteitsschennis. Alvorens ik het evaluatie artikel dat ik in gedachte had toevertrouwde aan het internet besloot ik relevante wetteksten na te slaan. Huivert u mee?

Wikipedia: In Nederland stammen de wetsartikelen 111 en 112 van het Wetboek van Strafrecht over “majesteitsschennis” uit 1881.

 • Artikel 111 W.v.S.: Opzettelijke belediging van de Koning wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of geldboete van de vierde categorie. 
 • Artikel 112: Opzettelijke belediging van de echtgenoot van de Koning, van de vermoedelijke opvolger van de Koning, van diens echtgenoot, of van de Regent, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.
 • Artikel 113: Hij die een geschrift of afbeelding waarin een belediging voorkomt voor de Koning, de echtgenoot van de Koning, de vermoedelijke opvolger van de Koning, diens echtgenoot of de Regent, verspreidt, openlijk tentoonstelt of aanslaat of, om verspreid, openlijk tentoongesteld of aangeslagen te worden in voorraad heeft, wordt, indien hij weet of ernstige reden heeft om te vermoeden dat in het geschrift of de afbeelding zodanige belediging voorkomt, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie. (einde wiki aanhaling)

.

Ter referentie, mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg maar zonder strafverzwarende omstandigheden kent een maximum straf van 4 jaar, als de dood intreedt en art 300 van toepassing is, is de maximum straf 6 jaar. Vijf jaar voor het opzettelijk beledigen van de koningin is vanuit dat licht bezien een passende straf voor het addergebroed dat onze majesteit niet weet te waarderen. Ik heb na het lezen van bovenstaande wetteksten besloten dat ik mijn mening over het functioneren van Beatrix maar even voor mij houd……………

Sterker nog, bij nader inzien, ik wil mijn innige liefde, warme gevoelens en verbondenheid die ik iedere keer voel als ik een uiting van het Koningshuis tegenkom bij deze betuigen. Euro munten met de beeltenis van Beatrix worden door mij altijd liefdevol opgepoetst voordat ik ze weer uitgeef. Ik ben zeer blij met de zelfklevende postzegels die KPN thans uitbrengt omdat ik het likken aan de achterkant van de zegels altijd al als een – milde – vorm van majesteitsschennis ervoer. Ik wil Beatrix bedanken voor al het goede dat ze voor het land heeft gedaan. Een mooie gelegenheid om samen met mij uw affectie voor de koningin te delen vindt u hier.

Gelieve in uw eventuele reacties niets dan lof te vermelden over onze geliefde Koningin, de grootste moeder des vaderlands. We zijn geen, ik herhaal, we zijn geen bananenmonarchie. Bij voorbaat dank.

14 REACTIES

 1. Wat mij opvalt is dat de term “belediging” niet is gedefinieerd. Dus als deze omhooggevallen familie importmoffen zich beledigt acht is er dan sprake van belediging? Ik acht mij beledigd door het ongevraagd vertegenwoordigd zijn door deze koekebakkers. De familie Flodder heeft meer klasse. En Tatjana/Kees heeft geen Rijksvooliegdienst nodig om populair te zijn. Kan zij op eigen kracht.

  Overigens, ben ik nou de enige die zich in Noord Korea waant na het aanzien van al die ranzige en kruiperige propaganda in de media de afgelopen dagen? Waar blijft links met al zijn kritiek op kapitalisme, monarche en Mr. G.B.J. Hilterman (die had trouwens wel klasse)? Alleen Geenstijl laat een tegengeluid horen.

  Vilseledd [12] reageerde op deze reactie.

 2. Ik denk dat het wel zal loslopen met majesteit schennis.

  Die knakker die een waxinelichthouder tegen de gouden koets gooide in 2010 is immers ook weer vrij. Hij heeft dan wel een jaar of wat vast gezeten, maar is vrij gelaten omdat hij anders langer in voorarrest zou zitten dan hij gestraft zou worden.

  Zie niet in waarom een ander die gebruik maakt van de vrijheid van meningsuiting dan ineens een zwaardere straf zou moeten krijgen.

  Bovendien lijkt het me alleen van toepassing als je leugens verspreid. Op het moment dat je met bewijzen komt kan een rechter niet veel meer doen dan vrijspreken.

  Ratio [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Primitieveling [2]: Op het moment dat je met bewijzen komt kan een rechter niet veel meer doen dan vrijspreken.
  Valt in de praktijk tegen:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/08/03/meer-veroordelingen-voor-majesteitsschennis-dan-werd-aangenomen/
  Tussen 2000 en 2012 werden negentien zaken door het Openbaar Ministerie (OM) ingeschreven, waarvan bijna de helft tot een veroordeling heeft geleid. Het gaat om vijf geldboetes, drie (deels) onvoorwaardelijke gevangenisstraffen en één veroordeling in de categorie ‘overige straf’.

  Er zijn dus echt mensen opgesloten voor majesteitschennis!

 4. Ik vrees dat zij er ook niet veel aan kunnen. Zij zijn al van af hun geboorte gehersenspoeld.. Ze weten niet beter… diep triest..

 5. Ziekelijk zware straffen inderdaad. Hoe valt dit te rijmen met mensen die beweren dat hier vrijheid van meningsuiting geldt?

  Je mag je mening geven, als het maar een positieve mening is die niemand beledigt.

 6. Hoe zat dat ook al weer. Wilhelmina was met de regering het land uitgevlucht op 13 mei 1940 waardoor de regering was opgeheven. Ik vraag me af wat de rechtsbasis is van het bewind van de oranjes en hun handlangers..

  http://tinyurl.com/b6e2kou

 7. Zolang de meerderheid van de Nederlanders nog apathisch met een vlaggetje zwaait op keuniginnedag is er weinig hoop voor het libertarisme.

  Iemand op basis van afkomst/DNA het recht geven om anderen te dwingen zijn/haar riante levensstijl te financieren (terwijl de familie al puissant rijk is) getuigt van een domheid van werkelijk astronomische proporties bij ‘ het volk’ .

  Democratie is ook abject, maar ik snap nog wel waarom mensen daar in trappen ( ‘ we regeren onszelf’ etc. )

 8. Vanuit Libertarisch oogpunt is een koningshuis een ongewenst instituut.

  Zelfs buiten het libertarisch gedachtegoed om kan je nog beargumenteren dat het niet nodig is. Immers, veel Europese landen hebben geen koningshuis meer en hebben het ook niet nodig.

  En laten we eerlijk zijn, gaat het nou zo veel slechter met bijvoorbeeld Duitsland of Zwitserland? Nee hè?

 9. Tja, begrepen. Leve de Koningin dan maar. Ik was helaas altijd in de veronderstelling dat ik op z’n minst nog vrijelijk mocht spreken over prins pils tot aan de abdicatie. Kennelijk vallen troonopvolgers ook onder de majesteitsschennis. Dat gezegd hebbende, werkelijke meningen over Beatrix moge dus na april wel geuit worden? Ik zie niets staan over het beledigingen van ouders van de Koning in het majesteitsschennis artikel.
  Overigens: vind verbod op majesteitsschennis net zo verwerpelijk als een verbod op godslastering. Waarom de koningin ook bij de gratie gods en ‘zo waarlijk helpe mij, god’ zich moet uitdrukken ontgaat mij ook.

  @THX-1138 [10]:

  Bedankt voor de link. Een prachtig, goed geschreven stukje.

 10. @Koning Naam * [1]:

  Zulks ter beoordeling van de rechter. Om de scheiding der machten goed vorm te geven, wordt in wetten doorgaans niet minutieus neergelegd, wanneer iets een belediging is of niet. De maatschappelijke consensus en het maatschappelijk klimaat in de periode, waarbinnen de belediging plaatsvindt. zijn mede bepalend ervoor of iets als belediging ervaren wordt.

 11. @Robert Boerman [13]:

  Wat is er daadwerkelijk in je leven veranderd, v.a. dat je
  hier toe over bent ge gaan.
  Ik denk dan aan paspoort- een uitkering- bankzaken enz.
  Hoe laat zich dat regelen?

  Ik ben benieuwt naar de ervaringen. mvg.

Comments are closed.