puntenslijperLibertariërs staan niet alleen met hun kritiek op de overheid. Talloze groepen uit alle hoeken van de samenleving kloppen via een petitie aan bij de overheid om iets aan de kaak te stellen. Niet zelden wordt hierbij gevraagd om belastingverlaging en minder regels; ideeën die prima passen bij het libertarische gedachtengoed voor meer persoonlijke en economische vrijheid. Hieronder mijn voorstel om dergelijke petities te steunen.

Af en toe verschijnt op vrijspreker.nl een oproep om een voor ons relevante petitie te tekenen. De meest bekende pleit voor meer openheid over onze goudvoorraad, een thema dat bij libertariërs erg in de belangstelling staat. Op de website www.petities.nl staan echter honderden petities, over diverse onderwerpen. De meesten roepen op tot meer controles, verboden of belastingen en leiden uiteindelijk tot meer overheidsinterventie, maar niet allemaal.

Er zijn verschillende petities die juist pleiten tot belastingverlaging of herstellen van elementaire vrijheden. Vaak gaan deze petities echter over onderwerpen waarbij je niet zo snel aan libertarisme denkt. Op dit moment roepen schoonheidsspecialisten, chiropractors, kampeerboerderijen, osteopaten, CAM-artsen, oldtimerbezitters en kunstenaars op tot vrijstelling van diverse soorten belasting. En wordt gepleit voor het recht om boerka’s te dragen, homeopathische producten als geneesmiddelen te verkopen, motorfiets te rijden zonder verplichte APK en gratis door te linken naar muzieksites (embedden).

Deze elf petities vertolken ieder een eigen libertarisch geluid en verdienen daarom onze steun. Deze elf petities komen op voor de vrijheid van een specifieke doelgroep. Het is best mogelijk dat je geen sterke empathie voelt met deze doelgroep. Een uitganspunt van libertarisme is dat iedereen dezelfde vrijheden mag genieten; ook iemand met andere interesses of belangen dan jijzelf. Bovendien wint de vrijheidsboodschap aan gezag als deze niet alleen uit de bekende libertarische spreekbuis komt, maar juist uit diverse onverwachte hoeken van de samenleving.

Het ondertekenen van andermans petitie is relatief weinig werk en heeft veel effect. Anderen hebben de tekst opgesteld, werven sympathisanten en overhandigen de petitie aan de Tweede Kamer. Zonder veel moeite bezorgen zij jouw pleidooi voor vrijheid op de deurmat van de overheid!

De ons bekende goud-petitie kent inmiddels ruim 1.600 ondertekenaars. Als we bovengenoemde elf petities met net zoveel handtekeningen kunnen ondersteunen, levert dat in totaal 17.000 libertarische geluiden op, ruim vier maal zoveel als het aantal stemmen op de Libertarische Partij bij de vorige verkiezingen.

Sommige petities willen zelfs een officieel burgerinitiatief starten, waardoor het onderwerp verplicht op de agenda komt van de Tweede Kamer. Daarvoor zijn 40.000 handtekeningen nodig. 1.600 zijn daarvoor niet voldoende, maar kan een bestaand initatief wel nèt dat steuntje in de rug geven dat nodig is!

Met enige regelmaat verschijnen nieuwe initiatieven op de website petities.nl. Goede kans dat daar petities tussen staan die pleiten voor een specifieke vrijheid en dus terugtredende overheid. Om deze geluiden op structurele wijze te steunen stel ik voor dat een groep vrijwilligers, gepokt en gemazeld in het libertarische gedachtengoed, alle nieuwe petities beoordeelt. Zij stellen periodiek een actuele aanbevelingslijst op voor vrijspreker.nl. De bezoeker krijgt zo een presenteerblaadje met oproepen voor meer vrijheid, bereikbaar via een enkele muisklik. Zo wordt vrijspreker.nl niet alleen het forum voor de actualiteit en verdieping omtrent libertarisme, maar ook het startpunt van concrete actie richting een samenleving met meer persoonlijke en economische vrijheid. Ik bied aan de kar voor dit initiatief te trekken; wie doet er mee?

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Ingezonden door Prepperoni.

Prima initiatief! Alhoewel degenen die oproepen tot vrijstelling dan wel vermindering van belasting dit vaak vanuit corporatistische oogpunten doen is iedere belasting verlaging toe te juichen. Een bekende Nederlandse libertariër eindigt niet voor niets zijn mails standaard met de tekst “do not pay taxes, it only encourages them”. Indien u wenst mee te werken aan dit positieve initiatief dan kunt u zich aanmelden via prepperoni@xs4all.nl. Vrijspreker zal dan periodiek de mogelijkheden tot het tekenen van libertarische petities plaatsen.

15 REACTIES

 1. Ik vind een petitie voor een vrijstelling in feite een erkenning van de noodzaak van betreffende belasting. Door die te ondertekenen ondersteun je bureaucratie (vrijstellingen vereist extra administratie) en dat de belasting rechtvaardig is.
  Het is vooral NIMBY gedrag.

  Burnitall [3] reageerde op deze reactie.

 2. @Burnitall [3]:

  Als mensen “vrijstelling” willen van een bepaalde belasting, zeggen ze in feite: “prima hoor, dat die belasting er is, maar voor ons is het alleen maar lastig. Dus WIJ zouden graag vrijstelling willen krijgen.”

  De enige juiste boodschap is: belasting is immoreel en iedereen zou vrijstelling moeten krijgen (niet alleen “wij”).
  Het op-1-na beste is: de belasting moet lager (voor iedereen, niet alleen voor “ons”)

  Vragen om een uitzonderingspositie is niet de belasting aan de kaak stellen, maar om positieve discriminatie vragen m.b.t. belasting.

  Vooral komende van kunstenaars is het een gotspe.

  Ratio [5] reageerde op deze reactie.

 3. @Logic [4]: Het staat eenieder vrij om belastingverlaging of vrijstelling te vragen of te eisen. Daar is niets mis mee. Als mijn buurvrouw een petitie start om extra belasting vrijstelling omdat ze een vrouw is en vrouwen extra vrijstelling verdienen wil ik die best tekenen. Als mijn buurman een petitie start om belastingverlaging voor mannen dan wil ik die ook steunen. Als er een transsexueel pleit voor belasting verlaging voor de trannies onder ons wil ik hem / haar / het ook steunen.

  Wat absoluut verwerpelijk is, is een staatsuitkering vragen voor speciale gevallen of concurrentie beperkende maatregelen. Maar ik zal iedere oproep tot accijnsverlaging voor benzine voertuigen steunen, net zoals ik iedere oproep tot accijnsverlaging op LPG en benzine zal steunen.

  Logic [6] reageerde op deze reactie.

 4. @Ratio [5]:

  En hoe weet je dat de groepen die om vrijstelling vragen in werkelijkheid tegen belasting an sich zijn?

  Neem nu kunstenaars; dit is vrij duidelijk een groep mensen die doorgaans zeer pro (socialistische) staat zijn, en graag subsidie krijgen. Nu willen ze blijkbaar ook nog eens vrijstelling voor belasting.
  Zou ik deze groep beroepsparasieten hierbij moeten steunen?

  Nu vraagt men vrijstelling, straks stemt men GroenLinks of SP, iets waar ik absoluut geen baat bij heb.
  In die zin is het een stel tweedehands dieven die nog meer voordeeltjes uit de staat proberen te halen.

  Het is voor mij dus wel degelijk van belang WIE om vrijstelling van belasting vraagt.

  Prepperoni [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Logic [6]: In de praktijk is het lastig om onderscheid te maken tussen doelgroepen die netto belastingontvangers zijn (zoals de kunstenaars die je noemt) en groepen die netto worden uitgeknepen. Waar ligt de grens? En maakt het uit voor ons doel: algehele verlaging van de belastingdruk? Aanpak van de subsidieoverdaad is een goed idee, maar zal op een andere manier moeten. Je kunt immers niet ’tegen’ een pro-subsidie-petitie stemmen.

  Ik moet bij je reactie ook denken aan een ander artikel op Vrijspreker.nl, over hardnekkige zwartwerkende rijschoolhouders. De BOVAG sprak er schande van vanwege de oneerlijke concurrentie met de ‘witte’ collega’s. In het artikel werd betoogd de BOVAG juist had moeten pleiten voor algehele verlaging of juist vrijstelling van belasting, zodat deze ongelijkheid vanzelf wegvalt: http://www.vrijspreker.nl/wp/2012/11/hulde-aan-de-zwartwerker/

  Logic [9] reageerde op deze reactie.

 6. Met alle respect voor eenieder die in deze website (petities.nl) gelooft.

  Maar…

  Doe mij een lol, denk je nou echt dat het klikken op de “Zoveelste” website iets in beweging gaat zetten in Nederland?

  Gaan wij op deze manier Nederland overtuigen dat het Collectivisme de verkeerde weg is?

  Ratio [11] reageerde op deze reactie.

 7. @Prepperoni [7]:

  Het is sowieso al niet lastig om kunstenaars eruit te vissen. En alhoewel ik het er mee eens ben dat het bij andere groepen moeilijker wordt, doet dat wat mij betreft niets af aan de vraag: ALS hun vraag om een uitzonderingspositie gebaseerd is op huichelarij, zouden libertariers hun petitie dan moeten steunen?

  Dat is aan een ieder voor zich, maar ik zou er i.i.g. niet aan beginnen.
  Wat schiet ik als libertarier er mee op als bijvoorbeeld schoonheidsspecialisten belastingvoordeel vragen en krijgen via de ene mondhoek, en dan via de andere mondhoek stellen dat bijvoorbeeld de rijken van het land meer belast zouden moeten worden?

  Dat is voor mij een beetje hetzelfde als politieagenten die voor zichzelf het recht vragen de snelheidswet te overtreden terwijl ze wel met alle plezier in de bosjes liggen en boetes blijven uitdelen aan burgers die 10km te hard rijden.

  Ik heb geen probleem met zwartwerkers of minder belasting AN SICH. Waar ik problemen mee zou hebben is het steunen van zwartwerkers als deze tegelijkertijd bij verkiezingen zouden stemmen voor een partij die (witte) werknemers zwaarder zouden willen belasten. Zwartwerkers vragen niets; ook geen uitzonderingsposities. Daarmee heb ik per definitie meer respect voor hen.

 8. Voor wat betreft het nut van petities:

  Het lijkt bij mij een beetje op een slaaf die aan zijn “eigenaar” vraagt of hij in plaats van 100 zweepslagen er voortaan 50 kan krijgen.

  Los van het feit dat als de overheid geen maximale hoeveelheid geld wilde stelen, ze dit ook niet zouden doen.

  Prepperoni [12] reageerde op deze reactie.

 9. @arvr [8]: Je hebt verschillende niveau’s van libertarische actie. Tekenen van petities is daar een van. Steunen van libertarische initiatieven, bijvoorbeeld financieel, is een andere optie. Iedereen moet dat doen wat hij wenst te doen. Voor velen is het deelnemen aan petities kennelijk al een vrij grote stap.

 10. @Logic [10]: Met het ondertekenen maak je gebruik van een systeem dat je eigenlijk verwerpt. Het is wel een doeltreffend middel om de overheid met haar eigen middelen te beteugelen en dat middel gebruik ik daarom graag. Net als het stemmen op de LP, terwijl je democratie als landelijke bestuursvorm ook verwerpt. Ik stem LP omdat dit ons onder de streep dichter bij ons doel brengt.

  Zoals in het commentaar van vrijspreker onder het artikel ook al staat: de beweegreden achter de petitie is wellicht niet libertarsch, het doel wel. Met deze actie komt er uit diverse hoeken een duidelijke roep om minder belastingen.

  @arvr [8]: Of het helpt? Deze petitie-actie is bedoelt als een manier van verzet, maar zou niet de enige moeten zijn. Ik beraad me op andere libertarische acties, wellicht dat deze tzt ook op deze site kunnen komen. Je stelt de vraag “Gaan wij op deze manier Nederland overtuigen dat het Collectivisme de verkeerde weg is?” Wat zou jouw voorstel zijn?

  arvr [13] reageerde op deze reactie.

 11. @Prepperoni [12]:
  Ik las er bijna overheen dat je ook iets aan mij vroeg .. Sorry.

  Voor wat betreft petitie punt nl, misschien willen de niet door ons gekozen politici ons een klein botje toewerpen maar meer komt er niet.

  Doel moet zijn het libertarische gedachtegoed wat meer onder de aandacht van de bevolking te krijgen. Aangezien dat geld kost moeten we ons realiseren dat we handig/creatief moeten zijn.

  Je maakt mij niet wijs dat er, alleen al op deze site, nuttige talenten aanwezig zijn. Maar echt weten doen we dat niet. Zonde? Ik ben zelf overigens webdeveloper en bouw in het dagelijks leven frameworks en complexe websites.

  Klein probleempje kan zijn dat Libertariers soms nogal ideologisch zijn. Ik geloof dat hier op het forum zo’n beetje alles aanwezig is van monetarisme tot minarchisme. Toch lijkt mij samenwerking geen punt, immers, als we met zijn allen gaan lopen naar een vrijere maatschappij komen we erachter dat de weg gelijk is, maar dat sommige een verder doel hebben. Verwacht geen snelle ommekeer in deze maatschappij, maar een gradueel veranderen van denken. Revolutie? Liever niet want een revolutie maakt meer stuk dan drank goed kan maken. Die er na de revolutie ook wel eens niet meer kon zijn. Ook stuk.

  Organiseer die talenten zou ik zeggen.

  Probleem voor ons is dat een deel van de bevolking amper geïnteresseerd is in politiek en een ander deel nogal links geïndoctrineerd is. Je weet wel, bedrijven zijn vies, milieu is heilig, mensen moeten op de meest krankzinnige gronden worden beschermd enzovoorts.

  Deze indoctrinatie werkt door de conclusies in de gedachten te planten zodat de mensen de juiste redenatie weten te herkennen. Ikzelf heb deze troep vanaf school meegekregen en het heeft ervoor gezorgd dat ik tien jaar later in mijn leven succesvol geworden ben. Maar dat is een ander verhaal.

  Wat moeten we gaan uitdragen in het begin? In ieder geval moeten we laten zien dat Libertariers geen harde, enge rechtse mensen zijn maar juist redelijke en sociale mensen. Dat is in mijn optiek ook gewoon waar. Dan hebben we meteen al het eerste vooroordeel te pakken. En ook iets wat mensen aanspreekt.

  En ja, we moeten ons ook gaan verdiepen in de tactieken van onze tegenstanders en gaan bedenken wat wij er tegenover gaan stellen. Ze gaan, zeker als we wat meer succes hebben, waarschijnlijk de duvel en zijn ouwe moer inclusief de complete huisraad tegen ons aangooien.

  Voor wat betreft de laatste alinea:
  Wikipedia link

  Quote:
  “Wat zou jouw voorstel zijn?”

  Voordat iemand mij beschuldigd van niet concreet te zijn… Ik ben maar een individu die hier op de bank zit met een laptopje op de salontafel. Ik kan hier in mijn eentje de meest ‘Briljante’ acties gaan verzinnen maar dat gaat hem niet worden. Je hebt een grote groep mensen nodig die elk hun individuele talenten inbrengen zodat het resultaat de optelsom gaat worden van de individuele talenten.

  Hub Jongen [14] reageerde op deze reactie.

 12. @arvr [13]:

  ” Ik ben maar een individu die hier op de bank zit met een laptopje op de salontafel.
  Zo zijn er nu al tientallen, zelfs honderdtallen. En het is begonnen met twee individuen die besloten de derde er bij te trekken, en toen de vierde,. . . .
  Het groeit met telkens één (of een paar) tegelijk, en dat zal zo ook wel blijven doorgaan totdat het aantal veel groter is.

  Ende despereert niet!!

 13. Toch maar wel getekend. Het resultaat kan nooit minder zijn dan als ik niet teken, dat dan weer wel.

Comments are closed.