logo-misesnl-110x74De keuze is altijd dezelfde, de overheid of de markt, er is geen derde weg. Als de geschiedenis ons ook maar iets leert dan is het dat prive eigendom onlosmakelijk is verbonden met beschaving. De slechtste meest gevaarlijke vorm van absolutisme is die van de intolerante meerderheid.

Hoe mooi zou het zijn als deze en andere wijsheden in de harten van de Nederlanders gaan leven. En de van juiste informatie voorziene burgers deze kreten doen weergalmen in de straten.

Dit kan slechts als de informatie wordt verspreid. Als het verhaal wordt verteld. In een maatschappij steeds grauwer gemaakt door een duister collectivisme hebben enkelen de handschoen opgenomen. Om een libertarisch licht te ontsteken. En deze en andere boodschappen van Mises te verspreiden middels een Nederlands Mises instituut.

Hoe mooi zou het zijn als libertarisch Nederland zich achter deze personen opstelt. En om te beginnen massaal acte de presence geeft op de oprichtingsbijeenkomst van het Mises instituut. Een zeventig tal mensen hebben zich al opgegeven voor dit evenement waarmee dit nu al een van de drukst bezochte libertarische gebeurtenissen belooft te worden van 2013.

Programma

Er zullen een drietal lezingen worden gegeven, met tijd voor discussie en vragen. Ook zal de nieuwe website Mises.nl worden gepresenteerd.

14.30 – 15.00 uur: Ontvangst met koffie en thee
15.00 – 17.00 uur: Lezingen

Aanmelden? Eenvoudig via dit webformulier

 

h Frank Karsten

Het Nederlandse Mises Instituut

 

Over het belang ervan, de doelstellingen, de activiteiten en de internationale connecties.

door Frank Karsten, oprichter

h Peter van Maanen

De Oostenrijkse School

 

Hoe de Oostenrijkse School ontstond en welke rol Von Misesspeelde in de ontwikkeling ervan.

door Peter van Maanen, econoom

h Jeroen de Witte

Het leven van Ludwig von Mises

 

Van Lemberg tot New York en van Ludwig tot Lu.

door Jeroen de Witte, oprichter

Borrel

Om 17.00 uur sluiten we af met een borrel! En daarna is er de gelegenheid tot het deelnemen aan een diner, Het diner bestaat uit drie gangen en zal om ongeveer 20.30 eindigen. Voor de treinreizigers staan dan taxi’s klaar naar Amersfoort CS. De kosten van het diner bedragen 40 euro per persoon, inclusief de te gebruiken drank (wijn/bier/fris). U kunt hiervoor reserveren door naast de opgave voor de dag zelf vóór maandag 14 januari 40 euro over te maken op bankrekening 614992915 tnv Mises Instituut.

Aanmelden

Aanmelden voor de dag zelf kan tot 17 januari eenvoudig via dit formulier.

Kosten

De bijeenkomst met borrel is gratis. Het diner kost 40 euro.

Locatie

Conferentiecentrum De Glind, bij Amersfoort.

Vervoer

Trein
Komt u per trein aan op station Amersfoort? Dan kunt u worden opgehaald met de auto. Laat het ons van te voren weten via het aanmeldformulier.

Auto
Wilt u carpoolen met andere bezoekers? Laat het ons op het aanmeldingsformulier weten dan proberen wij een medereiziger te regelen.

Facebook
Klik hier voor het Facebook event

Hopelijk ontmoeten wij u om samen het glas te heffen op het Instituut.

Met vriendelijke groeten,

Frank Karsten en Jeroen de Witte, oprichters

9 REACTIES

 1. Ik had hier wat meer enthousiasme verwacht. Er wordt een instituut opgericht in Nederland dat het gedachtengoed van de Oostenrijkse School en austro-libertarisme zal gaan uitdragen en na een dag is er enkel één enkele opmerking te lezen, nog wel over de locatie van het plaatsje De Glind (dat overigens minder dan 10 km verwijderd is van het centrum van Amersfoort).

  Ik ben zeer enthousiast over het heugelijke nieuws dat het Ludwig von Mises Instituut Nederland zal worden opgericht.

  Naam * [3] reageerde op deze reactie.

 2. @Oscar [2]:
  Ik wens het instituut en de oprichters veel geluk, succes en subsidie toe 😉

  Verder is het mij persoonlijk een zorg of dit instituut wel of niet bestaat. Ik ben er niet bij.

  Uiteindelijk is anarchisme, libertarisme of hoe je het noemen wilt, in mijn ogen een mentaliteit, een manier van denken en handelen. Iets dat je zelf moet doen.

  Terug naar het Instituut: Wat is de doelstelling er van en wat streeft men na? Krijgen wij een NL-versie van LewRockwell.com ?

  Oscar [5] reageerde op deze reactie.

 3. P.S. OFF TOPIC:

  Ik krijg de indruk dat er een ‘bug’ in de reageer-software zit. Sommige reacties die ik plaatste zie ik niet verschijnen. Of begin ik nu al kandidaat te worden voor een IP-ban?

 4. @Oscar [5]:
  Ik begrijp je vergelijking niet helemaal…
  Je noemt typische (quasi-) overheidsdiensten. Medische zorg lijkt mij een mooi voorbeeld van waar vraag en aanbod van gekwalificeerde vragers en dienstverleners op elkaar in kunnen spelen.

  Als je in Engeland een goede dokter zoekt kun je maar beter je bankpas meenemen, ook al betaal je je blauw aan de NHS. En ja, als je in de rimboe gaat wonen moet je niet zeuren als de dichtstbijzijnde dokter op twee uur vliegen is. Daar kun je maar beter geen been breken, anders moet je jezelf genezen.

  Oscar [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Naam * [6]:

  U heeft niet begrepen wat ik bedoel. U schreef dat libertarisme iets is dat men zelf moet doen en dat het u een zorg is of het Ludwig von Mises Instituut bestaat of niet. Ik stel dat het feit dat men zoiets zelf moet doen nog niet zegt dat het bestaan van instituten op dit gebied onbelangrijk zouden zijn. Dat ik medische diensten noem is niet om een relatie te leggen met de overheid, maar met ziekte. Om mensen van de morele-en calculatieve ziekte genaamd socialisme te genezen zijn instituten als het LvMI Nederland zeer nodig.

 6. Ik denk dat het oprichten van een vertegenwoordigend orgaan van de Oostenrijkse school zeker gewenst is. Het Libertarisme is geen “ieder voor zich en God voor ons allen” principe, het is m.i. het principe van ondermeer de keuzevrijheid met wie ik ondermeer mijn ideeën wil uitdragen.

  Er is in Nederland zeker bodem voor het Libertarisme, echter weinig podium. Een instituut dat dit kan bieden is altijd gewenst, zeker als tegenhanger van alle instituten die de andere zienswijzen op de maatschappij vertegenwoordigen en uitdragen.

  Ik heb dan ook aangemeld en zal er zeker zijn, al is het alleen al om de steun voor dit soort initiatieven aan te geven.

  Ik wens het instituut dan ook heel veel succes en een groot podium zodat velen bekent kunnen worden met het Libertarisme.

 7. Greetings Gentleman! I’m a libertarian born and raised in Argentina. I’m trying to figure out if this country still is a good place to live for those who appreciate individual freedom… at least comparatively with others eu countries and the us. If any of you, like minded-fellows, find some time to talk to me about this it’d be much appreciated. Cheers from Apledoorn!

Comments are closed.