Person_Cameron_DavidEindelijk gat het nu gebeuren. DE speech, die 5 keer uitgesteld is, gaat vooral over de verhouding van Engeland met de EU. Net als Nederland en de andere EU-landen, heeft de Brusselse salamitactiek voor veel Engelsen nu het punt bereikt dat ze de vrijheidsbeperking  en de lasten gaan voelen. Nog versterkt door de slechte economie.
Daardoor komt de drang om uit die EU te stappen. Het lijkt dat ook daar meer dan 50% uit de EU wil.
Cameron voelt die druk, en ziet het gevaar voor de volgende verkiezingen.

Aan de andere kant wordt grote druk gezet op Cameron gezet door zijn collega’s: Obama, Merkel, Hollande en zelfs Rutte doet een duit in het zakje om hem te verleiden toch in die EU te blijven.

Ook in Engeland hoor je van de Collectivisten dat ze toch zo enorm veel voordelen gehad hebben van de EU, maar dat dit ook nooit wordt aangetoond met concrete cijfers.
De partij UKIP (UK Independence Party) van Nigel Farage krijgt daarom ook steeds meer aanhang. Dat zal bezoekers van de Vrijspreker niet verwonderen!!

Het dilemma voor Cameron die als politicus op de eerste plaats aan zijn positie denkt.
De oplossing is slim. Hij gaat nu beloven dat de positie in de EU zodanig moet worden dat de Engelsen nu wel in de EU blijven, maar een grotere Vrijheid krijgen en meer kunnen bepalen waaraan ze mee willen doen.  En dan komt er over 4 (???)  jaar een duidelijk IN / UIT REFERENDUM waarmee dan definitief het besluit in-uit genomen wordt.

Spannend wat de EU-opperhoofden nu gaan doen.
Merkel-Hollande hebben al samen bekonkeld dat ze op de volgende EU-opperhoofdenbijeenkomst met een Frans-Duits plan voor de EU komen.

De Frans-Duitse as in de EU ziet weer kans haar macht te vergroten. “Nederland” proberen ze te lijmen o.a. door de politicus Dijselbloem voorzitter van de eurogroep te maken. (Iets dat, door de Vrijspreker al eerder afgeraden werd omdat het door strijdige belangen voor Nederlanders niet gunstig is)
Die Frans-Duitse as heeft al via hun ministers van buitenlandse zaken gereageerd met de plannen van Cameron te trachten belachelijk te maken.

Nu is er grote kans dat geritseld wordt dat Cameron voorzichtig kluiven toegeworpen krijgt of behaald waarmee hij thuis kan komen en het eigen volk kan aantonen hoe hij zorgt dat de Engelsen toch aan hun trekken komen.

Het wordt dan een strijd tussen mensen die nadenken en degenen die nog geloven dat ze voordeel uit de EU krijgen. Spannend of de Britten zich blijvend laten lijmen.
Dit lijkt wel te lukken voor de “Nederlanders”.

Het EU-deel van de speech vindt u op:

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/9819447/Europe-speech-David-Cameron-to-offer-in-out-EU-referendum-live.html

16 REACTIES

 1. @Zé [1]:

  Het is tenenkrommend om tijdens de wel zeer serieuze spreektijd van deze man te moeten zien dat er achter hem een vette kapitalist zit te lachen en op geen enkele wijze meent het onderwerp serieus te moeten nemen.

  Moet DAT “onze” volksvertegenwoordiging in Brussel zijn ???

  Een stelletje grotere imbecielen is er niet op deze aardkloot als je het mij vraagt.

  Onvrijwillig gedwongen te moeten dansen naar de pijpen van deze “onaangepasten” maakt me werkelijk kwaad.

  Jeroen Duijn [3] reageerde op deze reactie.
  Zé [3] reageerde op deze reactie.
  Albert S. [4] reageerde op deze reactie.

 2. @Jan Snijder [2]: Kapitalisten hebben niets te zoeken in de EU of de eurozone. Net wat Jeroen Duijn ook schrijft, een geweldsmonopolie uitgeoefend door welke overheid dan ook is niet klassiek-liberaal, maar juist zeer collectivistisch. Corporatisten daarentegen, ruimschoots vertegenwoordigd bij partijen als de VVD, CDA en D´66 zijn zeker voor zo´n collectivistische centralistische heilstaat.

  Vrijdag [14] reageerde op deze reactie.

 3. Quote (Merkel) (Ja die):
  “‘Europa betekent ook altijd dat men eerlijke compromissen moet vinden,’ zegt Merkel.
  ‘Duitsland en ook ik persoonlijk wensen dat Groot-Brittannië een belangrijk onderdeel en belangrijk lid van de Europese Unie is.’

  Van Elsevier.

  Je kan (en mag) zeggen wat je wil van die Cameron, maar zelfs deze vent heeft wel het lef om zijn waffel open te trekken. En slim ook, want hij snapt waar de eurocraten “als de dood” voor zijn. Een referendum.

  Mevrouw Merkel weet verduiveld goed dat als de UK een referendum organiseert dat er andere landen volgen. Tsja, een volksraadpleging. Dat wil je toch niet als eurocraat?

  Kratje bier om wedden dat onderdeel van Merkels “compromis” is dat er dus geen referendum komt?

 4. Alle politieke leiders in Europa pretenderen democraten te zijn, maar als een politiek leider besluit om zijn bevolking een democratisch besluit te nemen rollen ze over elkaar heen dat het onverstandig is. Het is namelijk helemaal niet van belang wat een politicus wil, het gaat erom dat ze doen waarvoor ze het volk vertegenwoordigen.

  Overigens heb ik niet de indruk dat de EU nog een lang leven beschoren is. De USSR is indertijd uit elkaar gevallen onder druk van de bevolkingen, datzelfde is nu in de EU aan de hand. Maar ook in de VSA is een staat die uit de unie wil stappen. Het lijkt er dus op dat de boel redelijk uit elkaar aan het vallen is.

  arvr [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Primitieveling [6]:
  Quote:
  “Overigens heb ik niet de indruk dat de EU nog een lang leven beschoren is. De USSR is indertijd uit elkaar gevallen onder druk van de bevolkingen, datzelfde is nu in de EU aan de hand. “

  De USSR revolutie is van 1917 en de USSR viel uit elkaar in 1991 (Door Yeltsin). Das pakweg 74 jaar. Dus hoeveel tijd hebben we nog met de EU?

 6. op het 8 uur journaal: een referendum is niet nodig want uit talrijke onderzoeken blijkt dat de meerderheid van de nederlanders wil dat we in de EU blijven.

  in de telegraaf vandaag: “Een meerderheid van de Nederlanders wil ook een referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie, zoals premier David Cameron woensdag aankondigde voor Groot-Brittannië. Maar in dat referendum zullen de meeste mensen ervoor kiezen binnen de EU te blijven. Dat komt naar voren uit een peiling van Maurice de Hond.”

  Je vraagt je af wie men eigenlijk probeert te overtuigen? Waar is men bang voor als de meerderheid toch in de EU wil blijven? Kan je toch gewoon een referendum houden?

  Of ligt het toch allemaal wat genuanceerder…..

  Hash voor Cash Henkie [10] reageerde op deze reactie.

 7. @frank [8]:

  Opiniepeilingen blijken er vaker naast te zitten dan niet. Over de oorzaken daarvan kan men zich achter de oren krabben, maar dat ter zijde. De beste voorspellingen blijken uit de markt te komen op het moment dat mensen er hun geld op in kunnen zetten. Een site als http://www.intrade.com is daardoor vaker wel dan niet in staat om de juiste verhoudingen (achteraf) weer te geven.

 8. @Rob [9]:
  He, een peiling van meneer de Hond. Diezelfde grapjas die een overwinning voor de SP “voorspelde” “peilde” “whatever”?

  Ik voel weer een onbeheersbare lachbui opkomen …..

 9. Ik denk dat het gewoon onderhandelingen zijn. Hij wil meer concessies en dan wordt het weer allemaal gesust.

 10. @Albert S. [4]: he Albert, een jaar geleden beloofde je nog dat uiterlijk 1 juli 2012 de euro zou klappen. Dat viel dus even tegen zeg. Laten we trouwens hopen dat het VK opduvelt voordat ze instorten, want op Ierland na staan ze er het slechtste voor in Europa en op gelijke voet met Japan, hetzelfde land waarvan de minister van financien Aso (72) zijn oudere landgenoten eergisteren verzocht haast te maken met sterven, omdat het anders niet meer te betalen zou zijn voor hem.

  http://www.gfmag.com/tools/global-database/economic-data/11855-total-debt-to-gdp.html#axzz2Ek30hnzS

 11. Referendum in 2017 en dan ook pas als hij herkozen wordt? Lijkt meer een verkiezingsstunt, dan iets van enig inhoud. Hij probeert gewoon de leden(stem) verlies naar UKIP tegen te houden.

Comments are closed.