2de kamerNieuwsbericht 17 januari, minister Plasterk doet een oproep tot het opvoeden van onze kinderen! Diverse media berichten dat minister Plasterk (binnenlandse zaken) meer respect eist voor overheidsdienaren. De minister is van mening dat het commentaar op het functioneren van de overheid ontstaat door fouten in de opvoeding, achter de voordeur.

Hij doet deze oproep in een week waarin ondermeer bekend wordt dat:

– de Europese Unie 5 miljard via schimmige constructies verleent aan een totalitair moslim regime en onze regering weigert zich te verantwoorden, onder het mom:”Deze afspraak was al gemaakt en daarom niks nieuws onder de zon en hoeft er dus niks verantwoord te worden”
– ministers als gevolg van onkostenvergoedingen meer verdienen dan de door hun zelf geïntroduceerde Balkenendenorm, maar geen inzage willen geven in welke ministers dit zijn. Ondanks dat deze zelfde overheid graag doet aan “naming en shaming” als het gewone burgers betreft
– een politiecommissaris terecht wordt gewezen door zijn minister, onder de vlag dat hij moet uitvoeren wat hem gezegd wordt, geen discussie mogelijk;
– en zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen.

Wat deze minister schijnt te vergeten is dat de regering, sinds het formeel afschaffen van de monarchie en de omzetting naar een democratie, een minister niet meer de dienaar van de koning is, maar de dienaar van het volk.

2de kamer

Aangezien het volk in toenemende mate een ontevredenheid heeft richting haar eigen dienaren en deze dienaren hier, nogal, schouderophalend mee omgaan, is het enigszins te begrijpen dat het volk zich af en toe afreageert op de vertegenwoordigers van deze dienaren, zijnde de wel benaderbare ambtenaren. Hiermee zeg ik niet dat dit mijn goedkeuring weg kan dragen, maar een beperkte vorm van begrip is er wel.

Is het niet gebruikelijk dat als er een ontevredenheid geuit wordt door een persoon of een groep personen, je als onderwerp van deze ontevredenheid eerst eens op zoek gaat binnen je eigen presentatie, communicatie en gedachtengang, oftewel jezelf de vraag stelt:”Heb ik iets fout gedaan, kan ik iets verbeteren?” Ik denk van wel. Echter de dienaren van het volk denken daar heel anders over, of je luistert vrijwillig naar hun wijsheden en conformeert je hieraan of je wordt gedwongen er naar te luisteren en je er aan te conformeren.

Als de heer Plasterk en zijn collega’s nu iets meer hun rol van dienaar van de demos zouden oppakken en zich zo zouden gedragen, zou de demos dan niet meer begrip en respect krijgen voor hun keuzes en zou de genoemde ontevredenheid dan misschien iets afnemen.

Of hier de sleutel tot een oplossing ligt, de schrijver weet het niet, maar het is in ieder geval wel de gedachte waard.

Ingezonden door Wercundia.

16 REACTIES

 1. Waarde Wercundia,

  Ik begin met het geven van een compliment voor dit stuk. Scherp opgemerkt en ook nog eens leuk en correct aan het virtuele papier toevertrouwd. Zo, dat zijn wel weer genoeg veren in uw hoed.

  Ik constateer na het lezen dat er een probleem is voor dhr. Plasterk. Immers Plasterk heeft het in uw stuk over het concept “verdienen”. Daar vliegt hij ernstig uit de bocht. Dhr. Plasterk is namelijk van de doctrine: : krijgen, graaien en afpersen. Het is in mijn ogen een schande dat de man het woord “verdienen” in zijn mond durft te nemen. Verdienen doe je namelijk als je iets presteert. Ik heb de man ( en zijn collega’s eerlijk gezegd nog niet kunnen betrappen op enige vorm van prestatie, anders dan het verwarmen van een stoel in vergaderzalen.

  Wees lief voor uw dierbaren

 2. Ik heb mij aardig opgewonden over deze opmerking van Plassterk , heb dan ookwel het een en ander meegemaakt met betrekking tot onhebbelijk gedrag van overheids(medewerkers) of door overheid aangestelde instanties , vaak onhebbelijke machtswellustelingen die niet voor reedde vatbaar zijn , een voor beeld war het wat dat betreft helemaal verkeerd zit jeugdzorg , daar waar onze overheid op basis van leugens kinderen steelt van hun ouders , waar miljarden worden opgestreken door diverse maffia-achtige organisaties met brede vertakkingen in onze samenleving , waar rechters niet aan waarheid vinding doen , waar gezinsvoogden RVK medewerkers en AMK medewerkers per definitie altijd gelijk hebben met als gevolg zo’n 18.000 uit huis geplaatste kinderen waarbij het volgens onderzoek voor 80% geen positieve gevolgen voor de kinderen heeft de uit huis plaatsingen kosten de gemeenschap rond 75,000 euro , als je dat ter beschikking van de ouders zou stellen …… ??

 3. De stelling van het artikel lijkt te zijn dat ontevredenheid met de huidige overheden leidt tot asociaal gedrag en geweld tegen diezelfde overheid. Iedereen heeft wel voorbeelden gezien van dit soort gedrag, hetzij op tv, op het internet, tijdens het uitgaan of bij een bezoekje aan het gemeentehuis.

  Als je kijkt naar de plegers komt er direct een vraag op: Zijn die mensen nou wel zo rationeel? Zouden ze überhaupt wel ergens over nadenken? En als je de eerste indruk neemt (dit heeft geen werkenden hersens meer..) kan je dan nog een rationeel verband leggen ergens?

  In het verhaal komt voor dat het hier gaat om geweld tegen twee groepen overheidsdienaars, ambtenaren (bijvoorbeeld gemeenteloket) en hulpverleners (bijvoorbeeld brandweerman). Ik vermoed dat het twee verhalen zijn.

  Ambtenaren

  Asociaal gedrag tegen ambtenaren kom ik vaak tegen bij de loketten van het gemeentehuis. Je ziet mensen die onbeleefd binnenkomen, direct beginnen te eisen, minachting tonen voor iemand achter een loket die ze waarschijnlijk niet kennen.

  Wat zouden de achtergronden van dit gedrag kunnen zijn? Ik denk niet dat het rationeel gedrag is, maar meer een vorm van asociaal gedrag. Je ziet ook vaak de toehoorders negatief reageren dus een sociale aanmoediging is er niet echt.

  Vaak is het kernpunt van het gedrag “Ik, ik en ik”. Meer niet. Jij bent hier van de overheid en jij moet mij direkt geven wat ik wil. Ik heb recht op alles wat jij mij kan geven en dankbaar of blij ben ik niet.

  Dat stelt een vraag: Welke ideologie vind ook al weer dat de overheid alles moet oplossen en betalen?

  Als je het juiste antwoord weet op bovenstaande vraag kom je tot de conclusie dat de oorzaak niet zozeer ligt in het foute handelen van de overheid (het is best aannemelijk dat de bovengenoemde loketschreeuwer zich daar nooit in heeft verdiept) maar meer de overheersende ideologie van die overheden en partijen zelf.

  Met andere woorden, meneer Plasterk moet eens gaan kijken naar de sociaal democratie. Wat zijn eigen partij uitdraagt.

  Hulpdiensten

  Dit geweld is zo goed als niet te beargumenteren. Je ziet compleet losgeslagen, crimineel en asociaal gedrag. Irrationeel ook. Het gaat hier om hulp die geboden wordt, mensen die een erge situatie minder erg willen maken. Waarom zou je die willen hinderen daarin?

  Opvoeden?

  Als je de oplossing wil zoeken in de opvoeding van kinderen (wacht even, het zijn toch meestal volwassenen die dit doen?) dan zou hetgeen wat je op je kinderen wil overbrengen een afkeer van collectivisme en een respect voor andere individuen moeten zijn.

  Niet een bewondering of respect voor alles wat die geweldige overheid allemaal voor ons doet.

  Links

  Artikel op NRC

  Artikel op Telegraaf

 4. Ja, verdienen blijkt een groot ‘gegeven’ voor de ambtenaren in de (R)overheid en semi (R)overheid. Als iemand kan, mij uitleggen, hoe het kan dat een werknemer in een commercieel bedrijf minder verdiend dan een werknemer in een gesubsidieerd bedrijf.. ongeacht de opleiding. Volksvertegenwoordigers bestaan allang niet meer, die zijn uitgekozen door de politici en handelen naar hun vraag. Oh, en dan staat er in de Telegraaf dat wij het 1 van BESTE en RIJKSTE LAND ter wereld zijn en dat we klagen om niets, doemscenario’s bedenken, eigenlijk worden we neergezet als schyzofreen…. 600.000 werkenlozen 800.000 hypotheken onder water de nederlandse staat met 460 miljard schuld, Volgens mij ben je pas rijk als je geen schuld hebt…. We betalen op dit moment € 890,- per seconde aan rentes..

  Logic [8] reageerde op deze reactie.

 5. @Logic [5]: Dat hebben de marokkanen ook minachting … en zie.. het marokkanen probleem!! Voedt ze slimmer op en ga aan de grens wonen en probeer zoveel mogelijk in buurlanden in te kopen. Leer ze de kleine regeltjes van de belastingen zodat ze wat terugkrijgen. doet iedere ouder dit, dan wordt het zweten voor die graaiers in Den Haag.

  Logic [7] reageerde op deze reactie.

 6. @ric ardo [6]:

  De groep Marokkanen waar jij het waarschijnlijk over hebt hebben minachting voor alles wat niet Marokkaans/Islamitisch is. Niet alleen maar de overheid. Ze hebben geen minachting voor macht of geweld.
  Eigenlijk lijken ze meer op de overheid dan ze denken.

  Ik heb het over minachting voor wat de overheid is: dwang, leugens, geweld, afpersing, diefstal en ga zo maar door.
  Met het gebruiken van andere landen bereik je uiteindelijk niets, in mijn optiek. Misschien op de korte, maar niet de lange termijn.

  Het libertarisme gaat over de lange termijn, en de lange termijn is gebaat bij het broeden van minachting van alles dat met politieke macht te maken heeft. Politieke macht moet gehaat worden zoals de builenpest gehaat wordt.

 7. @ric ardo [4]:

  Oh, en dan staat er in de Telegraaf dat wij het 1 van BESTE en RIJKSTE LAND ter wereld zijn en dat we klagen om niets, doemscenario’s bedenken, eigenlijk worden we neergezet als schyzofreen

  Door dit soort manipulatieve argumenten van de Telegraaf is heel makkelijk heen te kijken.
  De Telegraaf kijkt namelijk niet naar de feiten an sich, maar naar hoe Nederland het doet in vergelijking met de rattenholen van de wereld.

  Maar als wij dit argument van de Telegraaf TEGEN HEN terugkeren, kunnen we stellen dat de Telegraaf dus ook zou kunnen zeggen:
  “Er zijn mensen die nog 2 weken te leven hebben, dus jij als iemand die net te horen heeft gekregen dat hij een kwaadaardige tumor heeft in zijn hersenen heeft het nog behoorlijk goed. Niets te klagen dus.”

  De vraag is uiteraard niet hoe “goed” wij het hebben t.o.v. anderen, want wij hebben nu eenmaal niets met anderen te schaften, maar met ONZE overheid. We betalen immers niet belasting aan Robert Mugabe, maar aan Mark Rutte.
  Dus kijken we naar de feiten (“We hebben een hersentumor”, of “onze overheid gooit ons geld over de balk naar bananenrepublieken”) en hebben we reden tot klagen over wat zij uitvreten.

  Jammer genoeg zijn de meeste mensen niet slim genoeg om wat goede argumenten betreft het koren van het kaf te scheiden.

  ric ardo [9] reageerde op deze reactie.

 8. @Logic [8]:
  ‘De groep Marokkanen waar jij het waarschijnlijk over hebt hebben minachting voor alles wat niet Marokkaans/Islamitisch is’

  Zo gauw als de staat der nederlanden een islamitsiche staat wordt kan ik je zeggen dat 100% van de marokkanen achter die groep staat wat jij schrijft.

  ‘Ik heb het over minachting voor wat de overheid is: dwang, leugens, geweld, afpersing, diefstal en ga zo maar door’

  Hierdoor ben ik toendertijd naar het buitenland gegaan.

  De telegraaf schrijft wat ze is opgedrongen van hogeraf. Journalsitiek is al lang vermoordt. Dat van de tumor vindt ik wel een beetje te hard… ondanks dat er wel een waarheid in zit.

  ‘want wij hebben nu eenmaal niets met anderen te schaften’

  Stel dat Nederland liberaal wordt, dan hebben we altijd te maken met anderen, daar komen we in de toekomst niet meer onderuit.

  Dat we een regering hebben die aan zichzelf denkt en niet meer aan het volk, dat weet iedereen. Ik heb er niet voor gekozen en jij waarschijnlijk ook niet. Het grote GROS wel…..

  Ieder mens is slim genoeg om het koren van het kaf te scheiden, jij bent beter als ik om iets te verwoordden, ik ben beter als jij in de internationale Trading. Voor een NL’er die net terug is uit het buitenland denk ik toch redelijk me te kunnen verwoorden.

 9. Kinderen opvoeden doe je vooral door voorleven.

  Als je wilt dat een kind tegen ouderen u zegt, dan moet je dat vooral ook zelf doen. Nadeel is wel dat zoiets ook maatschappij breed moet gebeuren, anders is het effect nog steeds minimaal.

  Op zich heeft meneer Plasterk wel een punt als het zijn opmerking aangaat, maar ook hier geldt, wees wel zelf het juiste voorbeeld. En juist daar ontbreekt het aan.

 10. Volgens mij houdt het NAP in beginsel in dat je elkaar(s rechten) moet respecteren. Maar iemand kan uiteraard wel zijn respect verliezen en terugverdienen.

 11. – de Europese Unie 5 miljard via schimmige constructies verleent aan een totalitair moslim regime en onze regering weigert zich te verantwoorden, onder het mom:”Deze afspraak was al gemaakt en daarom niks nieuws onder de zon en hoeft er dus niks verantwoord te worden”..

  “…Slechts bij afwezigheid van licht zijn sterren waarneembaar. De felste Sterren schitteren uitsluitend in de allerdiepste duisternis…”

  (symboliek van de 12 EU sterren)

  http://www.nachthemel.nl/index.php/27-eussr/41-twaalf-sterren-23-ongelukken

 12. @Logic [5]:
  Quote:
  “En de enige juiste opvoeding, is een opvoeding waar kinderen leren om niets dan minachting te hebben voor de overheid, zoals ze niets dan minachting dienen te hebben voor de maffia.”

  Ik vind minachting zo’n negatief woord. Je bereikt er ook niet zoveel mee.

  Je kan namelijk ook stellen dat een land die overheid krijgt die ze verdiend. Maar dan zou ik dus minachting moeten hebben voor een groot aantal landgenoten met collectivistische oogkleppen?

  Het is best te beargumenteren dat de overheid zowel de oorzaak als het gevolg is van dat gedachtegoed. Een negatieve spiraal dus. Met minachting doorbreek je dat niet.

  En zo kan je dan in de val trappen dat je het verschil gaat vergeten tussen de overheid als abstract begrip en de individuen die er werken. Dan sta je dus uiteindelijk tegen een onschuldige loketmedewerker te schreeuwen.

 13. Zij zitten er toch om je te bedotten. Het lijkt wel bakellende , normen en waarden moet je doen. Plastrek gebruikt liever VOC mentaliteit! Plastrek kan beter zijn hoed iets achterover trekken, dan ziet hij beter waar hij mee bezig is.

Comments are closed.