avatar MMAPWaarom deze info? Om de twijfelaars aan koopkrachtbescherming door middel van fysiek goud aankopen te laten nadenken.

Waarom “sinds 1971”? Omdat toenmalig president Nixon de huidige fiat-geld periode inluidde door de dollar los te koppelen van de (tot nu toe) laatste goudstandaard.

Een rijtje jaartallen en de prijs van goud in US dollars. Of misschien beter: het waardelozer worden van de dollar ten opzichte van 1 troy ounce goud.

Augustus 1971, president Nixon koppelt de dollar los van de goudstandaard, 1 troy ounce kostte toen $ 35.

Januari 1980, het bijdrukken van geld zorgde voor een flinke inflatie. In 1980 was $ 850 het hoogtepunt voor 1 troy ounce goud.

Augustus 1999, 1 troy ounce goud keldert naar $ 251,70 wanneer banken hun goudvoorraden decimeren.

Januari 2004, 1 troy ounce goud doorbrak de $ 400-grens weer.

November 2004, voor de eerste keer sinds december 1987 was 1 troy ounce goud meer dan $ 500 waard. Of andersom: men had $ 500 waardelozer wordende dollars nodig voor 1 troy ounce goud.

Mei 2006, The Guardian rapporteert “Zwakke dollar, hoge olieprijzen en politieke spanningen over Iran’s nucleaire ambities laten 1 troy ounce goud niet minder dan $ 730 kosten”.

Januari 2008, 1 troy ounce goud kost $ 850.

Februari 2009, de $ 1.000-grens wordt doorbroken voor 1 troy ounce goud.

December 2009, Voor het eerst kost 1 troy ounce goud maar liefst méér dan $ 1.200.

Mei 2010, een nieuw record voor 1 troy ounce goud: $ 1.230.

September 2010, 1 troy ounce goud stijgt naar $ 1.275,95 door de zwakke dollar en een instabiele economie.

2011, met een start in januari 2011 van $ 1.390 voor 1 troy ounce goud, eindigde de koers in 2011 met $ 1.530. Met een tussentijdse piek van $ 1.710 per troy ounce.

11 januari 2013, volgens Kitco doet 1 troy ounce goud momenteel  $ 1.663,70. Wát een belabberde munt, die dollar. Nietwaar?

 

Fijn weekeinde,

MMAP.

Bronnen: Kitco, The Guardian, USA Gold, Business Insider, The Street, Daily Finance, www.gold.org en diverse andere.

14 REACTIES

 1. En om te bewijzen dat politici alles beter kunnen en/of weten dan burgers en ondernemers mag “Brown’s Bottom” niet onvermeld blijven. Wat dat is vertelt Max Keiser goed in deze video van ±8 minuten:
  http://youtu.be/EzVhzoAqMhU

 2. Is het niet zo dat naast het gedrag van de overheid er nog twee andere oorzaken zijn voor de daling/stijging van de dollar t.o.v goud? Gezien vraag en aanbod, twee dingen:
  Stijgt de vraag door nieuwe toepassingen in de techniek van goud
  De opkomende economien die een goudvraag hebben, dus meer afnemers.

 3. @Hash voor Cash Henkie [5]:

  En vooral niet verkopen. Goud kan behoorlijk fluctueren. Momenteel zakt de prijs omdat er een recessie in de lucht hangt. Het dalen van de prijs veroorzaakt dat de “weaker hands” (gemotiveerd door angstige vrouwen of angst voor de vrouw bijvoorbeeld 😉 ) hun goud weer verkopen met verlies.

  Investment 101 – iets dat de massa niet begrijpt. Zorg er voor dat je niet tot die massa hoort.

 4. Goud = Geld
  Geld moet waardevast zijn, deelbaar, gemakkelijk te transporteren en bovenal niet te vervalsen. Goud heeft die functie al meer dan 5000 jaar vervuld. Samen met zilver is het de enige vorm van duurzaam, eerlijk geld. De waarde wordt bepaald door de moeite die het kost om het te produceren. De potentïele energie die is opgeslagen in een gouden munt, bepaalt dus de transactiewaarde. Die is door de geschiedenis constant gebleken. In de tijd van de Romeinen kon voor een ounce goud een kostuum worden gekocht. Dat is nu nog steeds het geval. Het banksyndicaat is zich daar zeer van bewust, maar kan geen goud drukken, vandaar dat het er alles aan doet, samen met hun handlangers in de politiek, om het volk wijs te maken dat papiergeld waarde heeft. Dat is ze in het Westen heel aardig gelukt, maar in landen in het Midden-Oosten en in India bijvoorbeeld is nog een diep respect voor de functie van goud als geld. Nu de gelddrukkerij van de banken zulke absurde vormen heeft aangenomen dat een hyperinflatie dreigt, zal de rol van goud om kapitaal te beschermen opnieuw worden ontdekt.

  Hash voor Cash Henkie [8] reageerde op deze reactie.
  Vilseledd [9] reageerde op deze reactie.

 5. @Jan [7]:

  1. Goud is geen geld. Is hier al vaker uitgelegd. Komt er op neer dat je er geen brood mee kunt kopen (probeer het maar eens). Je moet het omruilen in euro’s en dan kan je er pas brood mee kopen.

  2. Er komt geen hypreinflatie. Is hier ook al vaker uitgelegd. Bankiers zijn onderwzen in Keynesianisme. Keynes was als de dood voor hyperinflatie. Bovendien tast hyperinflatie de pensioenrechten van die bankiers aan. Gaat niet gebeuren, die hyperinflatie.

  Fijn weekeinde.

  Vilseledd [9] reageerde op deze reactie.

 6. @Hash voor Cash Henkie [8]:

  Geld is vertrouwen en zit derhalve vooral in ons hoofd, of dit nu goud is of euro’s. Goud op zich heeft geen waarde.

  “Is hier al vaker uitgelegd. Komt er op neer dat je er geen brood mee kunt kopen (probeer het maar eens).”

  Met één tussenstap kun je er wel brood voor kopen. Goud is overigens minder geschikt voor de dagelijkse boodschappen, daar was zilver het geëigende middel voor.

  @Jan [7]:

  “Die is door de geschiedenis constant gebleken.”

  Ondanks de forse inflatie sinds 1970, toen de troy ounce op 35 dollar stond, en – ik neem even de Mary Tyler Moore Show als voorbeeld – Mary Richards 10.000 dollar per jaar verdiende, laten we ze zeggen nu zo’n 60.000 dollar, kun je niet zeggen, dat de goudprijs nu dus 420 dollar is. Ze is een beetje hoger, dus het lijkt me dat goud behoorlijk overprijsd is.

  Gofuy [12] reageerde op deze reactie.

 7. Geld = Energie
  Puur geld is een vorm van opgeslagen arbeid. Iemand die een dag gewerkt heeft, krijgt daarvoor betaald. Dit is de compensatie voor de energie en het materiaal dat is gebruikt. Vervolgens kan dat geld worden ingewisseld voor een ander produkt of een andere dienst, waaraan ongeveer dezelfde hoeveelheid arbeid is besteed. Heel simpel, een tafel die door een timmerman in een dag kan worden vervaardigd, kost evenveel als een kostuum waaraan een kleermaker een dag besteedt, gesteld dat de materiaalkosten min of meer gelijk zijn. Op die manier is er sprake van een eerlijke transactie, en kan de winst uit (over)productie worden opgespaard. Daarmee wordt het kapitaal. Als dit kapitaal wordt uitgeleend, is er in principe niks aan de hand, het is nog steeds ‘echt’ geld, dat kan worden benut als investering. Het krediet daarentegen dat banken verstrekken, is niet eerst verdiend, maar wordt door het Fractional Reserve-systeem uit ‘niets’ gecreëerd. Daarmee wordt het een claim op toekomstige arbeid. Dat is een belangrijk verschil, want daarmee verliest geld zijn inherente waarde. De definitie van geld is dus: een opslagmedium voor arbeid (energie).

 8. @Gofuy [11]:

  Dat is zo, maar ik koop geen kleren of computer voor de lol of om het vage genot de NWO-kliek te slim af te zijn.

  @Gofuy [12]:

  Ben je nu pro of contra? Ik geef in dat bericht aan, dat het met één tussenstap wel lukt. Met het geld van mijn spaarrekening kan ook bijvoorbeeld niet direct een bloemkool kopen.

  MMAP [14] reageerde op deze reactie.

 9. @Vilseledd [13]: Dat kan met edelmetaal ook. Je kunt dat namelijk met één tussenstap ook omwisselen voor valuta en er dan iets voor kopen. Dus? Argument?

Comments are closed.