photo Iemand heeft een beetje geld van mij geleend, maar in plaats het te steken in zijn bedrijf, heeft hij het allemaal besteed in de kroeg, waar nog een paar honderd  euro op de lat staat.

Hij wil het geld niet teruggeven, want in zijn bedrijf is het weggeraakt zegt hij.

Heb hem nu voorgesteld zeven euro per dag terug te betalen en dat te financieren door zijn alcoholconsumptie enigszins te verminderen.

 Nu krijg ik een geniaal antwoord: hij is helemaal geen alcoholist.

 “En, vervolgt  hij:

 -“ls mijn antwoord juist is, is er niets met mij aan de hand.”

 -“Is het niet juist, dan is dat alcoholgebruik aan mijn ziekte te wijten  (psychische  depressie) en valt mij  dus evenmin iets kwalijk te  nemen.”

De tijd van over de straat zwalkende alcoholisten schijnt voorbij te zijn,  maar het afwentelen van de gevolgen van alcoholconsumptie op derden schijnt door te gaan.

Als niet-alcoholist heb ik gemakkelijk  praten. Maar hoe jammer eigenlijk dat ik dat niet ben, want nu ontbeer ik:
-dagelijkse alcoholvreugde
-de optie om de gevolgen van al mijn problemen op mijn omgeving af te    wentelen

 De  fles  lonkt  in de verte…….

 Hugo van Reijen

6 REACTIES

 1. Als je geld uitleent moet je het gelijk afboeken en nooit weer naar vragen.

  Vaak heb ik geld uitgeleend, en op een na altijd terug gekregen. En het gekke is dat de man die mij niet terugbetaald heeft in die periode Directeur van Stad en Lande archtectenburo te Zwolle was. Het is nu 20 jaar geleden, maar vereten doe je het niet.

  Ratio [3] reageerde op deze reactie.

 2. @reiny [1]: Als ik geld uitleen, tot bedragen als 50 euro, dan vergeet ik het gewoon. En dat is niet gelogen. Dan is het een prettige verrassing als men het geld terugbrengt en ik heb zelf geen stress dat ik op geld zit te wachten. Ik pas wel op dat ik niet iedereen ga lopen financieren. Maar als ik kleine bedragen uitleen wil ik het gewoon vergeten.

 3. Daarom zijn niet officiële verschaffers van leningen vaak gevaarlijke mensen, is gewoon noodzakelijk als je beroepsmatig wilt lenen.

  En bij de bank lenen ze alleen geld wat je in feite al bezit, feitelijk twee heel verschillende vormen van lenen.

 4. Het lijkt geniaal, maar de ‘alcoholist’ heeft hij zelf ten tonele gevoerd. Je hebt hem slechts gevraagd zijn alcoholconsumptie te matigen om je met 7 euro terug te betalen.

 5. ‘Ik heb helemaal geen drankprobleem, ik drink heel consequent elke dag teveel.’

Comments are closed.